Mechelaars

Heist op den berg.  Wie kent het niet ?  20 à 25 kilometer van Mechelen en volgens GoogleMaps/Route op een dikke 30 minuten naar ginder met den auto.

Wat weten we van Heist ?  Het heeft ne getuigenheuvel, een dikke 40.000 inwoners en een pak deelgemeenten.  En het behoorde ooit tot de Heerlyckheit van Mechelen, samen met Gestel en onderdeel dus van één van de 17 provinciën.
 
Geschiedenis
 
Buiten de deelgemeenten (Hallaar, Booischot, Itegem, Wiekevorst en Schriek) bevat Heist ook een aantal districten zoals Heist-Statie, het Loo, het Zonderschot en Heist-Goor.  Heist-Goor, gekend van niet enkel The Brothers, een stel zwaar bikers in café 't Wit Paard, maar ook omdat op Heist-Goor den Boerenbond is gesticht door Jacob Mellaerts.
 

In deze Heistse uithoek is ene Berta Vonckx onlangs gestorven op 106-jarige leeftijd (artikel in GVA).  Volgens ons moeder die van Heist-Goor kwam, was deze de zus van Jef Vonckx en schoonzus van Julia Bruyndonckx die decennialang in de Vrouw van Mechelenstraat hebben gewoond en beiden van ginder kwamen.

Als ge effe verder het artikel bekijkt, lees je dat (moemoe) Berta heel haar leven woonde in haar eigen huis aan de… Mechelaars !
 
Niet de Mechelbaan, niet de Mechelsesteenweg, niet de Mechelsestraat, niet de Oude Baan op Mechelen maar gewoon Mechelaars.  En de straat, vermoedelijk niet meer dan 500 meter lang, loopt niet naar Mechelen maar naar Pijpelheide.  Hier een Streetview...
 
Ons moeder dacht dat de straat is genoemd omdat er vroeger ooit Mechelaars moeten gewoond hebben.  Ik ga ze niet tegenspreken want ze is uiteindelijk in Mechelen komen wonen, tussen de Mechelaars.  Maar misschien kent iemand de echte waarheid.
 
Weeral iets nieuw dat we ontdekt hebben na het Mechelen en Megchelen in Nederland en Klein Mechelen in Puurs.