Maanramen brengen verbeelding in de stad

Bij figurentheater De Maan stonden dit voorjaar een aantal nieuwe voorstellingen op de kalender, en het hele team was volop bezig met het uitwerken van nieuwe ideeën.   Maar toen kwam Corona.  En toen werd spelen voor publiek onmogelijk.

            

(foto : Annick Thienpont)

Gorges Ocloo heeft sinds januari samen met Femke Stallaert en Greet Jacobs de artistieke leiding bij De Maan.

 

 

“ Onze artistieke kwaliteiten werden meteen op de proef gesteld. We wilden ook tijdens de lockdown graag de connectie met de kinderen en de stad houden, en zijn  onmiddellijk beginnen nadenken over nieuwe manieren om ons publiek te blijven bereiken en verwonderen. Heel snel en bijna dagelijks hebben we via onze website en sociale mediakanalen filmpjes en ideeën gedeeld.” Maak van je huis een homecinema, bekijk een voorstelling online, en ga daarna met het thema aan de slag. De ene dag krijg je een ideetje om te kleuren of te schilderen, wat later verschijnt er een experiment met water of maak je zelf een schimmenspel en handpoppen.

 

            

(foto : De Maan)

Sinds eind juni kan je de voorstellingen ook in de stad beleven.  Figurenmaker en poppenspeler Paul Contryn schilderde verwijzingen naar onder andere Nivanir, Vreten, en de Tuin van Walvis op verschillende ramen in de stad.  Je kan zelfs al kennismaken met de nieuwe voorstelling OOO die in februari 2021 in première gaat.

 

 

(foto : Annick Thienpont)

(Foto : Annick Thienpont)

Gorges Ocloo : “We deden een oproep aan Mechelaars en organisaties om als steunbetuiging een #maanraam te laten maken.  De belangstelling was onverwachts groot, en op enkele dagen werden we overstelpt door aanvragen. We waren echt onder de indruk.” Ondertussen is het niet meer mogelijk om nog aanvragen in te dienen. Paul is nog wel even bezig om alle opdrachten uit te voeren.   Hij schildert 2 ramen per dag, en is erg enthousiast dat hij dit kan doen.  Het is voor hem een manier van spelen.”

(foto : Christophe Johanns)

Ik vroeg Christophe Johanns, één van de trotse bezitters van een maanraam, waarom hij meedoet :

“ Wel, eigenlijk omwille van drie redenen. Ten eerste is De Maan voor mij puur jeugdsentiment. Toen ik klein was, heb ik verschillende voorstellingen gezien. Ik herinner me nog de spanning en de magie die ik voelde toen ik in de zaal zat. Nu we zelf kinderen hebben, is dat iets wat we graag willen meegeven. De Maan is een echte Mechelse legende, iets van ons waar we heel trots op mogen zijn. Dat brengt ons bij de 2e reden: in deze moeilijke tijden valt de hele theaterwereld plots zonder publieksinkomsten. Met ons Maanraam hopen we toch een klein steentje bij te dragen om De Maan te steunen. En de derde reden is om onze straat en buurt wat op te vrolijken. Even wat verwondering of nieuwsgierigheid opwekken bij buren en mensen die voorbij ons Maanraam wandelen, dat is een hele leuke bonus”

(foto : Christophe Johanns)

 

(foto : Christophe Johanns)

Het #Maanpad is een wandelroute van ongeveer 4,5 km die je langs de maanramen in de binnestad leidt.   Aan de balie van Visit Mechelen/Uit in Mechelen in het oud schepenhuis kan je de  routebeschrijving gratis ophalen.  Bovendien ontdek je tijdens de wandeling mogelijk nog onverwachte plekjes. Zo kwam ik als Mechelaar nog nooit eerder in de Bergstraat of in de tuin van Oh!

Maar wie Mechelen een beetje kent, hoeft zich niet aan deze wegbeschrijving te houden.  Ook in de wijk Caputsteen zijn er enkele mooie maanramen te bewonderen. 

(foto : Annick Thienpont)

Dit is vast niet het laatste project dat we van De Maan in de stad zullen zien. 

Gorges Ocloo :: “Het is fijn om te spelen in onze blackbox, de theaterzaal, maar kunst mag ook wat lucht happen buiten.  Publiek moet naar kunst komen kijken, maar kunst moet ook naar het publiek gaan :  in de huiskamer, de achtertuin of de stad. “  Het figuren- en poppentheater behoort tot het erfgoed van de stad. We willen de Mechelaars er nog meer bij betrekken.  Dus ook zonder corona zullen we in de toekomst meer naar buiten komen.”

 

Alle info over de maanramen, het maanpad, de speelkalender voor 20-21 en heel wat leuke doe-het-zelf tips kan je vinden op www.demaan.be of hun facebookpagina.

Een mooi initiatief dat kleur brengt in de straten. Ook bij mij in de buurt.

Graag had ik er ook aan deelgenomen maar spijtig was de lijst al volzet. Ik ben dan maar zelf aan de slag gegaan met een tekenpakketje van De Maan, dat te bekomen is bij UiT in Mechelen. Het resultaat is minder imposant maar mag er toch wezen, denk ik ...