Kom uit uw kot in Mechelen - Muizen

Een gezonde interesse voor al het moois rond onze stad ?

Deze zomer geven we regelmatig tips voor uitstapjes rond Mechelen.

Vandaag : kom uit uw kot in MUIZEN ... maar hou het veilig !

                 

Muizen is een oude gemeente, mogelijk ouder dan Mechelen zelf. Het oude centrum ligt op de Dijleberg, een zandrug die tot aan de rivier komt. Dat hoogteverschil kan je vanaf de Dijle ook op vandaag nog goed zien (te vergelijken met de zandrug waarop de OLV over de Dijlekerk in Mechelen ligt). In de 18de eeuw werden de Leuvensesteenweg en de Leuvense Vaart aangelegd en verschoof alle activiteit naar deze nieuwe wegen. Tussen oud en nieuw kwam in 1837 nog een spoorweg te liggen. Zo lijkt het alsof Muizen twee dorpskernen heeft. En de natuur is hier nooit veraf.

 

Mechels Broek - het grootste natuurgebied aan de stadsrand

Het Mechels Broek is een nat en open moeras dat tot het vroegere natuurlijke overstromingsgebied van de Dijle behoort. Water zie je hier overal. De grote zandwinningputten die ontstaan zijn bij de bouw van de E19 zijn erg in trek bij veel watervogels. De vele sloten die vroeger door de landbouwers gegraven werden, zijn samen met de bomputten (zie foto) uit WO II een ideale leefplaats voor groene kikkers en salamanders. Doorheen het gebied stroomt de Vrouwvliet. Het open karakter van het gebied moet behouden blijven en voldoende nat zijn zodat de broedvogels ongestoord hun kroost kunnen grootbrengen. Gallowayrunderen werken mee aan het behouden van de openheid van het gebied. Bij de Dijlebrug is er een bezoekerscentrum van Natuurpunt. Dit is ook het vertrekpunt van de wandelingen. Gepast schoeisel voorzien !

    

 

Sint-Lambertuskerk - de oudste van Mechelen

                             

Muizen werd zwaar getroffen in WO II. Bombardementen waren gericht op het “Arsenaal” en het rangeerstation. Ook de Sint-Lambertuskerk ging in vlammen op. Enkel de oude  romaanse toren -het oudste monument op Mechels grondgebied- bleef bewaard. Bij de opgravingen na de oorlog werd duidelijk dat hier diverse kerken hadden gestaan waarvan de oudste, een houten rechthoekige constructie, opklimt tot de 8ste-9de eeuw. De Noormannen zouden in Muizen gepasseerd zijn en het eerste kerkje hebben platgebrand. Van een achthoekige koepelkerk uit de 10de eeuw werden de grondvesten bloot gelegd. Tussen de kerk en de Dijle lag in de middeleeuwen een klooster. Dit werd volledig verwoest tijdens de godsdienstoorlogen van de 16de eeuw. In 1966 werd een moderne kerk ingehuldigd. Opvallend zijn de felle kleuren van de glasramen en aan de buitenkant een beeld van Sint-Lambertus.

De Brug en de herbergen

Reeds in 1350 was er een houten overgang over de Dijle. Pas eeuwen later werd een lage hoeve met strodak gebouwd. Hoeve en brug werden in 1815 samen verkocht en de eigenaar mocht tol heffen. Later  werd er een café gevestigd in de oude hoeve.  In de ijzige winter van 1891 werd de houten brug door ijsschotsen vernield en bouwde de provincie een metalen ophaalbrug. Deze moest bediend worden om de scheepvaart door te laten en dat recht werd per opbod toegewezen, soms aan cafébaas Pier-van-de-brug, soms aan zijn concurrent aan de overkant van café In de Scheepvaart, nu De Ridder van Musena.  Café Het Brughuis was populair bij de Muizenaars. De notabelen hadden er hun eigen bierpot met tinnen deksel en op het menu stond paling uit de Dijle.  De oude hoeve werd nog voor WO I vervangen door het huidige pand. De ophaalbrug werd in de tijd van koning auto vervangen door de huidige minder charmante constructie. Het Brughuis is al die tijd een café gebleven, overdag bezocht door wandelaars en fietsers maar tot in de late uurtjes door de Muizenaars zelf.

                  

                  Foto : regionale beeldbank Mechelen

Het Muysenhuys en de Hanswijckhoeve

  

Het Muysenhuys of Hof ter Donck was een oude burcht net ver van de Dijle. Nu staat er een 20ste eeuws kasteeltje met nog een paar oudere elementen. Vanaf de brug over de Dijle loopt een lange dreef (privaat domein !) naar het kasteel. De dreef wordt geflankeerd door zes zuilen die naar men zegt afkomstig zijn van de 1961 afgebroken Mechelse Commiezenhuizen waar tol moest betaald worden om de stad in te komen.

De Hanswijckhoeve hoeve is genoemd naar het klooster dat oorspronkelijk eigenaar was. Mooi gelegen nabij de Dijle op een hoger liggend perceel in het Mechels Broek is ze toegankelijk via twee dreven. Het hooghuis van de hoeve dateert uit de 17de eeuw maar het complex werd dikwijls verbouwd. Het klooster van Hanswijk lag oorspronkelijk aan de overkant van de Dijle niet ver buiten de Mechelse stadswallen. Na de verwoesting tijdens de godsdienstoorlogen van de 16de eeuw vestigden de kloosterlingen zich in de stad in wat vandaag de Hanswijkstraat is. Welke Mechelaar kent de basiliek van OLV van Hanswijk niet met haar opvallende koepel ? 

Planckendael zendt zijn zonen en dochters uit

               

Het  Ooievaarsproject bracht de bijna verdwenen vogel terug  naar onze streken. Via uitwisselingen met andere parken werden in het dierenpark paartjes geselecteerd waarvan werd vermoed dat ze zouden zorgen voor nageslacht. Na een aantal jaren in aparte volières te hebben doorgebracht, kregen de ooievaars de vrijheid. In de loop der jaren groeide het aantal nesten en werd het programma een ware blikvanger, ook op TV. De ooievaars blijven niet in Planckendael. Je kan ze dikwijls zien in de omliggende natuurgebieden maar ook dichter bij de stad. En nest maken doen ze steeds in de hoogte, op een schoorsteen, telefoonpaal of … bovenop het Christusbeeld op het kerkhof. Voorbij het kerkhof ligt het natuurgebied van de Barebeekvallei. Ook hier heeft Natuurpunt wandelingen gemarkeerd

Tekst en foto's (tenzij anders vermeld) : Marc Nauwelaers

Veel plezier in en rond Mechelen !

Nuttige links

https://visit.mechelen.be/

https://visit.mechelen.be/wandelingen-met-stadsgids

https://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx

https://www.wandelknooppunt.be/routeplanner

https://www.natuurpunt.be/wandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muysen-lez-Malines, gekend van zijn... wilde treinen !

Interessant artikel maar toch één klein schoonheidsfoutje: pas aan Pasbrug krijgt de Vrouwvliet haar naam, dus niet op het grondgebied Muizen.  

Bedankt Roger, die beek verandert in elk dorp van naam he. Maar nu heb ik over de echte Vrouwvliet geschreven.