Dit jaar geen rozenfeesten maar …

met categorie:  

Omwille de Covid19-maatregelen vinden er in het Vrijbroekpark dit jaar helaas geen Rozenfeesten plaats. Maar dit mag geen beletsel zijn om de mooi onderhouden rozentuin te gaan bekijken. De rozen staan er op hun zondags bij en geuren enorm lekker.

 

De geschiedenis van het Vrey Broek gaat terug tot in de 13de eeuw, wanneer Wouter V Berthout - heer van Mechelen - het gebied schenkt aan ’28 goede lieden’ als gemeenschappelijk hooi- en weiland voor paarden, koeien en schapen. Het moerassige landschap – een broek – met een netwerk van grachten, sluisjes, dijken en stuwen werd door deze vrijgeweiden (vrij weiden in ruil voor een jaarlijkse bijdrage) onderhouden, tot in de 19de eeuw.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het gebied te herkennen als aaneensluitend moerassig weiland. Het Vrijbroekpark is onlangs in westelijke richting uitgebreid met aandacht voor dit historisch landschap met grachten, weiden en bomenrijen.

Even deed het gebied dienst als stortplaats voor Mechels afval (waardoor de natte grond ook werd opgehoogd en drooggelegd) tot wanneer de provincie in 1929 het gebied kocht en architect Guillaume de Bosschere een eerste ontwerp voor het Vrijbroekpark tekende.

De Bosschere liet zich hier inspireren door het door hem aangelegde Antwerpse kasteeldomein Rivierenhof. Er moest een grote spiegelvijver komen, met achteraan een kasteeltje. De dreef naar het geplande kasteel kwam er, het kasteel zelf door geldgebrek niet. De geplande vijver werd wel groter dan voorzien. Ook de aanleg van de rozentuin dateert uit deze periode.

In het park liet Brouwerij Het Sas uit Boortmeerbeek een cafépaviljoen bouwen dat in de jaren zestig ingeruild werd voor een vliegende schotel, een gedurfd ontwerp van architect Van Loon.

  

Buiten het domein, maar aan de hoofdingang werd in 1938 werd door brouwerij Chevalier Marin een bouwaanvraag ingediend voor een koffiehuis Vrijbroeckhof (nu het Vissershuis). Door de omringende villawijk moest het ontwerp voldoen aan strenge bouwvoorschriften. Er werd gekozen voor een constructie in Zwitserse (chalet)stijl. Een opvallend detail bleef bewaard: de zeeridder op het dak.

  

Maar terug naar de rozentuin...

De klassieke rozentuin uit 1934 maakt deel uit van de zeven collectietuinen in het Vrijbroekpark en heeft een oppervlakte van 1,5 hectare. Ze werd ontworpen door tuinarchitect Guillaume de Bosschere naar Frans model. Er staan ongeveer 12.000 rozen in 180 gekweekte variëteiten. 

Enkele variëteiten werden nog gekweekt door Louis Lens, met een rozenkwekerij in 1908 opgericht en internationaal befaamd uit Sint-Katelijne-Waver (het bedrijf werd in 1991 overgebracht naar Oudenburg). Rond 1930 verkoch het bedrijf riom 1,5 miljoen rozen per jaar. In 1950 begon Louis Lens met veredelen waarbij de schoonheid primeerde op het commerciële.

  

Verder zijn er ook een educatieve rozentuin (een openluchtmuseum over de geschiedenis, de rangschikking en de evolutie van de roos), een wilde rozentuin (rozen die vaak te vinden zijn nabij bosranden en in houtkanten) en een mosrozenruin. Er werd een doe-het-zelf wandeling uitgewerkt die je hier kan downloaden. 

    

  

Een tip, van de rozentuin kan je het best genieten rond 8u 's morgens.

Naast de verschillende rozentuinen zijn er ook de Dahlia- en de ecotooptuinen. Het Vrijbroekpark is elke week anders, bloemen komen en bloemen gaan. En het is niet aan mij om jullie - lezers - te overtuigen, overtuig vooral je zelf, kuier in het park en geniet van al het moois. 

Meer info: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/vrijbroekpark.html

  

  

Het oude "chalet" (winter 1962)

dia Kokken

De rozentuin zoals ik hem in 1951 nog gekend heb toen mijn grootvader met mij ging wandelen.  Twee namen van rozen zijn me bijgebleven: de rode "Red star" en de gele "Generaal McArthur".

Vermoedelijk was er toen niets veranderd sinds de oorspronkelijke aanleg van de rozentuin.

Met de heraanleg rond de jaren '70 werden nog restanten van het vroegere stort blootgelegd (paardemosselschelpen, schoenen...)

De speeltuin met de ijzeren schommels die tot in de jaren 60 dienst hebben gedaan evenals de massief zware houten wip op de foto van Gimycko

en de kinderen reden met de "trotinette" naar 't park.

de foto's dateren vermoedelijk van eind jaren '30.

foto's uit de verzameling van Luc Croonen

Ik was van de week nog in het Vrijbroekpark en de rozentuin staat er nu inderdaad prachtig bij.Maar ook de andere aangelegde tuinen kunnen er oogverblindend uitzien wanneer ze in volle bloei zijn.

Zo nam ik in 2018 foto's van de wilde bloemenweide. Dit was een streling voor het oog. Ook de dahliatuin was de moeite om te bekijken.

Vorig jaar werd er wel het één en ander gewijzigd. en op een andere plaats aangelegd. Op het ogenblik lag de nieuwe wilde bloemenweide en nog weinig kleurrijk bij. Maar de onderstaande foto dateerde wel van de maand juli. Dus...

Het Vrijbroekpark is een park waar men volop kan genieten en tot rust komen.