Blij weerzien met Margaretha

 

Midden maart viel het leven in Mechelen, België en de hele wereld haast stil. Het Corona-virus sloeg er hard in. Winkels, cafés, scholen, musea,… allen werden ze gesloten.

Daags voor de sluiting had ik nog een lezing gevolgd over de Bourgondische manuscripten die bewaard worden in de Koninklijke Bibliotheek, de avond nadien zou er een Soirée Musée zijn. Tegen velen had ik nog gezegd ‘tot morgenavond’, zonder eigenlijk te beseffen wat er ging gebeuren.

 

Hiëronymus van Busleyden en Margaretha van Oostenrijk werden verplicht de deuren van het Hof te sluiten. Ruim drie maand lang bleven de vele kunstwerken in het donker achter, de polyfonische gezangen verstomden, de poupées bleven verweesd achter. “Back to Black” diende meteen letterlijk geïnterpreteerd te worden, de vele informatieschermen in het museum kleurden zwart. De Besloten Hofjes waren ook plots besloten, niet meer toegankelijk.

  

Maar gelukkig, op 1 juni werden de deuren weer geopend, en niemand was van zijn sokkel gevallen of vermist. De albasten pronkten als tevoren, de Grote Raad zetelde weer en Margaretha had haar wit kapje weer op.

Het was voor mij dan ook weer een blij weerzien met al het moois dat het museum te bieden heeft. En het Hof voelt nog steeds als ‘thuiskomen’, met keer op keer mijn ‘daar ben ik nu al zoveel aan voorbijgelopen en nooit viel me dat detail op’. Het Hof blijft verrassen.

  

Wist je dat Jean Carondelet in het het Hof van Palermo resideerde, en deze ook de eerste voorzitter was van de Grote Raad? En dat Karel V op het wandtapijt met de 'Slag om Tunis' twee keer voorkomt, en dat hij in de boot zich tegoed doet aan een blikje Cola?

  

Merk je ook op dat het Mechelse wapenschild verkeerd werd ingekleurd (en neen, dit is een historische fout die gebeurde in het boek met de prenten van de Blijde Intrede van Karel de Stoute in 1467)? En dat alleen een maagd een eenhoorn kon vangen?

 

Eén voordeel heb je nu: je kan het museum haast in alle rust bezoeken en komt oog in oog te staan met al het moois uit het Bourgondische Mechelen…

Meer info: https://www.hofvanbusleyden.be/

Heb je het gemist, herbekijk de 'stay At Home Museum'-wandeling met Annik Vlemickx en Camila (kindburgemeester Mechelen): https://www.youtube.com/watch?v=tu-zgTnSJBY

Voor een bezoek aan het Hof van Busleyden dien je een mondmasker te dragen, meer info omtrent de veiligheidsmaatregelen kan je lezen op: https://www.hofvanbusleyden.be/coronamaatregelen

 

Met dank aan Marc Nauwelaers voor de rondleiding

Eigen Foto's