vredesduif...

(foto: Jan Smets)

...

En toen

toen vloog die vredesduif

vleugels in een V-gebaar

vlaggen vieren de bevrijding

vandaag

voortaan verdraagzaamheid

en vrijheid

en vrede?

 

 

75 jaar geleden werd definitief een punt gezet achter een waanzinnige oorlog.  8 mei 1944.

Het werd gisteren in stilte herdacht en gevierd.  Door de omstandigheden zonder grote luister, zonder grote woorden. 

Misschien moet ik de woorden van Hombeekse Bertje Ureel, wiens vader op de dag dat Oostduinkerke werd bevrijd, door de bezetter werd gefusilleerd, hier herhalen:

 

  (foto: Jan Smets)

 

Vrede is het kostbaarste om uw dromen te kunnen verwezenlijken.   Mijn vredesboodschap wil ik uitdragen en ik ben blij dat jongeren nog zo luisteren naar wat ik te vertellen heb.  We dienen te vergeven.  (...) Onze generatie sterft uit.  Wij zijn de laatste getuigen.  Daarom is het zo belangrijk dat ik hierover getuig zolang ik kan. (...) Het drama dat we meemaakten was zo groot dat deze vreselijke periode als een rode draad door mijn leven is geweven.  We kunnen niet vergeten.  Maar door recht te doen aan de herinnering geeft me dit vrede...

 

Lees het volledige interview uit 2016:

www.mechelenblogt.be/2016/04/vrede-kostbaarste-om-uw-dromen-te-kunnen-ve...