De 'seizoenen' van een stad...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Het wordt een zomer om naar uit te kijken...  In alle opzichten!

 

Als we binnenkort wellicht wat méér uit ons kot mogen komen, lijken de zomerwandelingen van Mechelenbinnenstebuiten me als alibi het meest geschikt om in eigen stad de grenzen te verleggen.

Ik kijk er alvast naar uit!  Als we nu allemaal een beetje voorzichtig en solidair zijn bij het lossen van ons knellende keurslijf komt dat hélemaal goed en kunnen we samen weer op stap door een Mechelen dat ons steeds weet te verrassen.  De gegidste wandelingen van Mechelenbinnenstebuiten staan garant voor kwaliteit.  Het toenemend aantal belangstellenden doet daar niet aan twijfelen.

Natuurlijk is het zo dat dit verdomde virus toch nog even de stokken in de wielen steekt bij de geplande hernemingen van de zomerwandelingen van vorig jaar, die tradioneel worden gewandeld in de junimaand.  Deze vier wandelingen (die gelopen werden van stadspoort naar stadspoort) worden geschrapt.  Jammer, maar volkomen te begrijpen.  Peter Meuris, voorzitter van de vereniging wil ons wel meegeven dat deze misschien later in het jaar worden geprogrammeerd.  De vaste abonnees worden via mail verwittigd.  Andere belangtstellenden moeten de website maar in de gaten houden:

www.mechelenbinnenstebuiten.be

 

Maar laat ons nu maar focussen op het nieuwe programma.  Dat oogt heel aantrekkelijk.  Wie wil deelnemen (en welke door zijn stad geboeide Maneblusser zou dit niet willen?), kan zich een abonnement aanschaffen voor de luttele prijs van 15 Euro per persoon.  Voor dit bedrag krijg je zomaar eventjes 8 wandelingen gepresenteerd (de nieuwe én de hernemingen van 2019!)

Je kan overschrijven op de rekening van Mechelenbinnenstebuiten (met vermelding van jouw naam) op het rekeningnummer

BE66 3204 3980 5043

Je kan natuurlijk ook gewoon 8 Euro cash betalen bij de start van elke wandeling die zowat 3 uur duurt (mét rustpauze in een cafeetje, waar het drankje wel niet inbegrepen is).  Is men onder de 12 jaar: dan kan men gratis mee.

 

 

Op woensdagavond 29 juli (19 uur) wordt vertrokken op de IJzerenleen.  En dezelfde wandeling gaat ook door op zondagnamiddag 2 augustus om 14 uur. 

Onder de noemer LENTE struinen we door de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw en we zien hoe onder burgemeester Spinoy de wederopbouw plaatsgrijpt en onze stad een nieuw elan krijgt.  Buitenlandse investeerders hebben de weg naar Mechelen gevonden en zo zorgen zij voor werkgelegenheid.  In '58 krijgt dit moderne Mechelen een nieuw station in Expo-stijl. Kasseien worden opgebroken en pleinen worden parkings...

 

 

De jaren zeventig is het HERFST in Mechelen.  We wandelen op woensdagavond 5 augustus (19 uur) of op zondagnamiddag 9 augustus (14 uur).

De maatschappij wordt hoe langer hoe progressiever en individualisme en sociale vrijheid worden gepropageerd.  Op de Vismarkt en op de Haverwerf vinden creatievelingen hun stek.  Grootse stadsprojecten worden gelanceerd.  Maar er is ook minder goed nieuws: oliecrisis, sluiting van de legerkazernes...  En in 1977 groeit onze stad fel aan door de fusies.  Heel wat grondgebied en inwoners krijgt Mechelen hier zo bij!

 

 

WINTER wordt het in de jaren tachtig-negentig...  Daar komen we alles over te weten op woensdagavond 12 augustus (19 uur) en op zondagnamiddag 16 augustus (14 uur).

Mechelen staat in die jaren voor tal van uitdagingen.  Twee grote stadsbrouwerijen geven er de brui aan en Mechelen-Meubelstad is voorgoed verleden tijd.  De Nekkerhal blijkt een fiasco en ook de metaalverwerkende nijverheid gaat bijna helemaal kopje onder.  Heel wat sociale woningen worden gebouwd en  Mechelen kent zijn eerste verloftingsgolf.  Toch is de stadsvlucht enorm!  En dan komt Mechelen uiterst negatief in beeld in een Panorama-uitzending op TV.  Mechelen is wel echt een stad in woelig vaarwater te noemen...

 

 

Vanaf het jaar 2000 wordt het ZOMER in Mechelen!  De laatste wandeling gaat door op woensdagavond 19 augustus  (19 uur) of op zondagnamiddag 23 augustus  (14 uur).

Bart Somers wordt in 2001 burgemeester en onze stad lijkt een renaissance mee te maken.  Hebben die twee gebeurtenissen wat te maken met mekaar?  Bevolking en diversiteit nemen toe, maar waarom ontvluchten jonge gezinnen meer en meer de stad?  Geparkeerde auto's verdwijnen onder de grond maar wat gedaan met al die ondergrondse parkings als de auto meer en meer wordt geweerd in de binnenstad?  Stadskankers verdwijnen ook en nieuwe projecten zien het licht.  Ook zien we steeds meer groen in de stad...

 

 

Twijfel je nog?  Ik niet!  Deze zomerwandelingen noteerde ik al met stip in mijn agenda!  Misschien ontmoet ik jou dan ook?