Regenbogen in de stad

Dit weekend werd in Mechelen aan het stadhuis en op de Sint-Romboutstoren de regenboogvlag gehesen. Gelijktijdig werden de banken in onder meer de Kruidtuin herschilderd en kreeg het regenboogzebrapad aan de Ijzerenleen een nieuw kleurtje.

Door de Corona-crisis zijn uiteraard al de activiteiten afgelast, de prides in onder meer Antwerpen en Brussel gaan niet door. Maar desondanks wil Mechelen toch haar steun aan de holebi-gemeenschap tonen.

 

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Wereldwijd wordt op die dag aandacht gevraagd voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Die dag is in 2003 in het leven geroepen door de Canadese organisatie Fondation Emergence en sinds 2005 wordt IDAHOT ook in andere landen gevierd. In het Engels staat het voor  International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia.

17 mei werd gekozen omdat de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 die dag besloot om homoseksualiteit te schrappen uit de lijst met psychische aandoeningen. Tot dan stond het nog altijd in de International Classification of Diseases, een officiële lijst met aandoeningen die wereldwijd gehanteerd wordt.

Oorspronkelijk ging deze dag om bewustwording over de afkeer tegenover homoseksuele mannen en lesbische vrouwen en heette dan ook International Day Against Homophobia (IDAHO). In 2009 werd Transphobia hieraan toegevoegd. De afkorting veranderde toen in IDAHOT. Sinds 2015 is ook Biphobia in de officiële naam opgenomen om aandacht te vragen voor de specifieke problemen van biseksuelen, wereldwijd is IDAHOT nog steeds de term die het meest gebruikt wordt.

  

De realiteit is dat er nog steeds veel holebi- en transfobie in de wereld bestaat. Veel mensen krijgen met de harde werkelijkheid van discriminatie te maken omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze vinden moeilijker een baan, worden uitgesloten of gepest. Als gevolg daarvan kampen ze vaker met depressies of zelfs zelfmoordgedachten dan niet- LGBTI+ers (lesbisch, gay/homo, bi, transgender, intersekse, +).

Als erkenning van deze discriminatie en achterstelling hijst men op verschillende plaatsen in de wereld én in België in mei  de regenboogvlag. Dat is hét symbool voor de holebi-gemeenschap, diversiteit en verdraagzaamheid.

Ook in Mechelen is er geen plaats voor discriminatie op basis van gender en geaardheid. In de periode rond de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie zie je daarom op verschillende Mechelse plaatsen regenboogkleuren en acties verschijnen:
.

  • Regenboogvlag hangt aan het stadhuis nog tot 17 mei
  • 2de Regenboogvlag hangt tot 17 mei op de Sint-Romboutstoren
  • In 2018 werd in de Kruidtuin de eerste regenboogbank geplaatst, in 2019  kwam er ook in Tivoli Park en voor De Schakel (uitvalsbasis Homo en Lesbienne Werking Mechelen). Daarnaast is er ook een reizende regenboogbank die haast elke dag op een nieuwe plek in de stad zal staan.
    Dit jaar komen er ook regenboogbanken in de dorpen: Muizen, Walem, Battel , Leest, Hombeek en Heffen en op 4 extra plaatsen in de stad (maar door de Corona-crisis is de plaatsing ervan even uitgesteld).

  

(tekst: Stad Mechelen - https://www.mechelen.be/idahot)