Op stap in het Robbroek

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Natuurlijk zou het best leuk zijn om zonder vrijheidsbeperkende maatregelen te staan en te gaan waar we willen.  Ik kan me wel tal van plekken indenken waar ik deze dagen zou willen vertoeven.  Maar het is wat het is in deze bizarre coronatijden.  We cirkelen wat meer rond ons kot.  Claustrofobisch of neurotisch hoef je je hierdoor niet te worden.  Misschien geeft dit alles je nu de kans om de eigen omgeving wat te verkennen.  Want het moet gezegd: in en rond Mechelen valt er ook héél wat te beleven. Elk nadeel heeft dus ook zijn voordeel.  Je zal wellicht verbaasd staan over hoeveel natuurschoon in ons Mechelen te ontdekken valt.  Dus: spring op je fiets - hou hierbij netjes afstand van mekaar - of trek je wandelschoenen aan om te struinen door al dat Mechelse groen...  Natuurlijk klinkt 'Het Mechels Broek' het bekendst in de oren.  Dit is dan ook een pareltje.  Maar er valt wel wat meer te beleven in onze Heerlijkheid.  Hop: naar Battel.  Vergeet voor één keer Zennegat en Batteleer. (of keer daar later (nog) eens naartoe, want ook dat landschappelijk schoon is een bezoek overwaard!).  Verken met mij het Robbroek -een fantastisch rivierlandschap tussen Stuivenberg, Zennedijk en Battel.

 

 

Je trekt best stevige stapschoenen of botten aan.  Want hoewel we nu wel een extra droge periode beleven kan het op sommige wegeltjes wat drassig zijn.  Maar dat hoeft de pret niet de bederven.  Integendeel.

 

Het natuurgebied Robbroek kan je op een paar plaatsen betreden.  Wie zich graag op voorhand wat documenteert kan de wandelkaart 'Samen op pad' gratis downloaden en afprinten.  Deze bundelt de leukste en avonturlijke gezinswandelingen in de Mechelse regio en ze werd in mekaar geknusteld door Regionaal Rivierenlandschap Rivierenland, Natuurpunt en Agentschap voor Natuur en Bos.  Leuk voor de individuele wandelaar als voor het ganse gezin... (enne: binnenkort wellicht ook met de kleinkinderen).

Zelf stapte ik het Robbroek in via de Schouwbroekstraat die je bereikt via de Oude Leestsebaan, niet ver van de Battelbrug over de Leuvense vaart.  Hekje openduwen: en je komt meteen in een andere wereld terecht.

 

 

Via een avontuurlijk ogend knuppelpad dring je dieper het Robbroek in met zijn vijvers, beekjes, weiland en bos..  Het is een pracht van een rivierlandschap waar je tal van waterminnende planten en dieren kan tegenkomen.  Paardebloemen, boterbloemen, dotterbloemen,klavers... Maar als je aandachtig kijkt zie je nog heel wat meer.  Het Robbroek heeft een unieke moerasvegetatie.  Grasland en elzenbosjes wisselen elkaar af.  Riet-en moerasvogels voelen zich hier helemaal thuis en in de open waterpartijen doen dat ook de talrijke amfibieën.  Padden kleine-en alpenwatersalamanders: ze hebben hier hun heimat.

 

 

 

Wat is het hier vredig en mooi in dit stukje groen in de Zennevallei.  Alleen een tikkeltje jammer dat het gezoem van het voorbijrijdende autoverkeer op de nabij gelegen autostrade nooit ver weg is.  Maar goed: probeer je je daar maar van af te sluiten. 

 

 

Weet je wat moeraswalstro is?  of ken je moerasvergeet-mij-nietjes? of watervioliers?  koekoeksbloemen?  Zelfs orchideeën kom je tegen.  En inderdaad: luister maar: die koekoek hoor je er bovenuit! Hoor je eveneens de kikkers kwaken? Zowel de groene als bruine exemplaren frequenteren hier de plassen.

 

 

Er is wel meer gevogelte dat hier rondfladdert: wilde eenden, wintertalings, sprinkhaanzangers, nachtegalen, blauwborsten, buizerds en sperwers...  Ik geloof het graag.  Ik ben géén expert en kan het misschien allemaal niet zo dadelijk onderscheiden of herkennen.  Maar misschien baart oefening wel kunst?

Wie weet kruis je wel een wezel of een bunzing?

 

Op het weiland grazen Gallowayrunderen en konikpaarden.  Hierdor verruigen ze het grasland en houden de moerasvegetatie tegen.  Doordat deze dieren niet alles even lekker vinden en overal komen onstaat er een variatie in de begroeiing.  Zo wisselen kortgegraasde plekken af met hogere en meer bloemrijke vegetatievormen.

Op termijn zou Natuur en Bos dit natuurgebied graag omvormen tot een open moeraslandschap dat typisch is voor een riviervallei.

 

 

In de verte zie ik fietsers voorbij pedalen op de dijk van de Zenne tussen Hombeek en Leest...  Deze rivier meanderde al eeuwen in deze lage vallei ten westen van onze stad.  Het oorspronkelijke landschap bestond uit broekbossen, moerassen en hooilanden.  Voor de landbouw was dit natte gebied niet zo bruikbaar, en zo werd dit moerassige land ontwatert en trok men er sloten door.  De Zenne werd rechter getrokken en de dijken werden verhoogd.  Zo is het Robbroek nog maar een fractie van wat ooit een uitgestrekt vochtig natuurgebied was in het Mechelse. (denk ook aan wat nu het nabijgelegen Vrijbroekpark is geworden).  Recenter - pakweg tussen 1950 en 1960 begon men hier  populieren aan te planten.  Maar in de jaren negentig van vorige eeuw werden deze weer gekapt.

 

 

Dit prachtige Robbroek is een bezoek overwaard.  Ik wed dat je versteld zal staan als je het voorheen nog nooit bezocht.  Ja: er is écht wel heel wat fraais te ontdekken in Mechelen.  Onze stad telt vele stenen monumenten, maar qua natuurmonumenten scoort Mechelen ook hoog.  Deze coronatijd geeft je nu de gelegenheid om dicht bij huis ontdekkingen te doen die je nog lang zullen heugen.  Dus?  waarop wacht je nog?