Ook mensen in armoede kunnen thuis de iftar beleven

(foto: Nadia Charaddi)

Op 24 april is de islamitische vastenmaand, Ramadan, begonnen.  Het is een maand van gebed, bezinning en solidariteit met hulpbehoevende medemensen.  Ook veel Mechelse moslims volgen de eeuwenoude traditie van de Ramadan. 

 

De eerste avondmaaltijd die moslims na zonsondergang eten heet iftar.  Het is een moment om samen met familie en vrienden te eten.  De Iftar wordt meestal ingezet met een dadel om de vasten te breken. Na het gebed begint de echte maaltijd.  In vele gezinnen komt er harira op tafel.  Dat is een stevige maaltijdsoep met onder andere tomaten, kikkererwten en koriander.

Een belangrijk onderdeel van de Ramadan is de aandacht voor minderbedeelden van alle geloofsovertuigingen.  Elk jaar organiseren lokale verenigingen en moskeeën in Mechelen voor hen Iftars.   Ze worden uitgenodigd om gratis, of tegen een kleine bijdrage, mee te eten van de uitgebreide en kleurrijke buffetten. 

(foto's : Annick Thienpont - genomen tijdens de Iftar die Welcome in Mechelen organiseerde in juni 2018)

Nadia Charradi is als vrijwilliger actief bij de organisaties Voem en Welcome in Mechelen, en … organiseert met hen al verschillende jaren gemeenschappelijke Iftars.  

Door de coronamaatregelen zijn deze gemeenschappelijke Iftars dit jaar niet mogelijk.  De moskeeën zijn gesloten, en samenkomsten zijn verboden.  Verschillende organisaties hebben daarom het initiatief genomen om dagelijks voedselpakketten samen te stellen en aan huis te leveren.  Ook de Mechelse afdeling van Ramadan Hands community heeft het initiatief opgepikt.  Dit burgerplatform werd opgericht om de krachten te bundelen zodat ook ondanks de coronamaatregelen iedereen een comfortabele Ramadan kan beleven.  Behoevende en helpende handen kunnen er mekaar vinden.

Samen met vrijwilligers van Voem en Rojm maakt Nadia elke vrijdag voedselpakketten.  Deze pakketten bestaan uit een warm gerecht, dadels, melk, droge voeding, groenten, fruit en andere hapjes. Lokale handelaars, bakkers, slagers en supermarkten schenken de voedingswaren. Vrijwilligers maken thuis gebak.  Taxichauffeurs en pizzakoeriers brengen de pakketten gratis naar de gezinnen.  Op de eerste dag van de vasten werden op die manier al 29 pakketten bezorgd.

 

(foto's : Nadia Charradi)

Afgelopen vrijdag 1 mei werden maar liefst 140 dozen gevuld door het team van Nadia. In de pakketten van deze week kon een speciale donatie van 80 gebraden kippen verdeeld worden.  Een 90-tal dozen werd verdeeld via de Mechelse moskeeën.  De anderen werden rechtstreeks aan huis geleverd bij gezinnen die in armoede leven.  Armoede-organisatie De Lage Drempel selecteerde deze gezinnen, los van hun geloofsovertuiging.

 

 

 

(foto's : Nadia Charradi)

Nu is er meer dan ooit een ongelofelijk samenhorigheidsgevoel.  “We krijgen enorm veel positieve reacties op onze oproepen” vertelt medeorganisator Sophia.  “De berichten komen massaal binnen, wat wil zeggen dat er echt wel nood aan is.”

Nadia :” Via videoboodschappen door enkele inspirerende Vlamingen op de facebookpagina van Ramadan Hands, en de hashtag #SendingPositivityYourWay willen we een boodschap van positivisme de wereld insturen.  We hopen dan ook dat deze positieve sfeer na de Ramadan en na deze coronacrisis zal blijven voortbestaan binnen de gemeenschap. Al is het maar door een kleine glimlach naar jouw medemens.”

(Foto : Nadia Charradi)

 

(Tekst : Nadia Charradi en Annick Thienpont)