Julia Vivijs-Lauwens was een sterke, empatische vrouw...

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Ze was een vrouw die bakens wist te verzetten: een sterke maar evenzeer erg empatische vrouw, sociaal bewogen...  In een tijd dat nog maar weinig dames wisten door te stoten in de politiek verdiende zij als gemeenteraadslid in Mechelen haar sporen. 

Gisteren overleed Julia Vivijs-Lauwens.  Op 8 april was ze 91 jaar geworden, maar dat verjaardagsfeestje werd uitgesteld omdat corona roet in het eten strooide.  Jammer genoeg zal dit nu niet meer kunnen... Onverwacht werd Julia opgenomen in het ziekenhuis.  Gisteren stierf ze.  Julia zal in haar uitgebreide familie een grote leegte nalaten.  Haar kinderen-klein-en achterkleinkinderen zullen deze moeder met een groot hart hard missen...

 

Julia die in de Pareipoelstraat woonde was van Leest afkomstig - telg uit een kroostrijk gezin - een bekende Leestse familie.  Ze werd geboren op 8 april 1929.

 

(de familie Lauwens-De Bruyn.  Julia was de oudste uit een gezin van 9 kinderen waarvan het eerste kort na de geboorte stierf)

 

Ze huwde later Louis Vivijs (+2012) uit Tisselt.  Louis was politiek gevangene en lid van verzetsbeweging de Zwarte Hand.  Het was iets dat het gezin tekende en ook de herinneringen aan deze donkere periode werden en worden op tastbare manier door Julia en haar kinderen op gepaste wijze tot op de dag van vandaag herdacht.  Omdat zulke dingen nooit vergeten mogen worden...

Julia was een vrouw die binnen en buiten de politiek op veel sympathie en waardering mocht rekenen.  In een tijd dat vrouwen eerder een uitzondering waren op het politieke forum stond zij haar mannetje en mag ze zeker een voorbeeld en gangmaker worden genoemd voor vele vrouwen die na haar kwamen.  Een wegbereidster als het ware.  Net zoals haar partijgenoten Lea Clarijs-Pauwels,Germaine Peeters, Gusta Tys-Smets, ...

In de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw zat ze op de gemeenteraadsbanken in ons Mechels stadhuis.  Ze was trouwens het eerste gemeenteraadslid van deelgemeente Leest die deze  eer te beurt viel.

Ze werd door velen als oprecht en eerlijk omschreven.  In haar buurt was ze een graag geziene buurvrouw. Tot op hoge leeftijd was ze nog altijd erg actief. Lid was ze van talrijke verenigingen zoals ondermeer KAV en OKRA.  Ook in de Sint-Jan-Berchmansparochie heeft ze zich steeds vol overgave ingezet.

Mijn deelneming aan de familie.  Dat het verdriet om dit afscheid ooit - langzaam maar zeker mag getemperd worden bij het ophalen van vele mooie herinneringen aan haar...

 

(foto genomen op de 40ste verjaardag van de Mechelse Kinderopvangdienst in september 2017 in De Noker)