Mechelse link met Jan van Eyck (2)

 

Op de tentoonstelling rond Jan van Eyck in het Museum voor Schone Kunsten te Gent staat deze buste. Ooit maakte - ze samen met een buste van Albrecht Dürer - deel uit van huis 'Pictura Cagie' aan de Lange Nieuwstraat in Antwerpen.

En de buste is gemaakt door een Mechelaar, weerom een link met onze stad en Jan van Eyck.

De bustes zijn gemaakt door Willem van den Broeck (of Guillelmus Paludanus), geboren in 1530 in Mechelen als zoon van Hendrick van den Broeck. Hij genoot zijn artistieke opleiding in Italië en in Antwerpen waar hij in 1557 als meester-beeldhouwer in het Sint-Lucasgilde geregistreerd werd. Hij stond bekend om zijn kleinschalige werken in albast, naast grote beelden voor onder meer het stadhuis en de kathedraal van Antwerpen. Er is relatief weinig werk van van den Broeck bewaard gebleven.
 
 
 
'Pictura Cagie' was de woning van de Antwerpse koopman en amateurkunstenaar Cornelis van Dalem (1530-1573), bekend om zijn landschappen. De gevel moet heel bijzonder geweest zijn, met een reliëf op de bovenverdieping voorstellende de personificatie van de schilderkunst: Minerva (godin van de kunst) onderricht Pictura en Mercurius.
 
 
https://search.mas.be/details/collect/164307