Stamgast solidair met zijn lievelingscafé(s)

met categorie:  

(foto's: J.Smets)

We beleven haast surrealistische tijden.  En niemand ontsnapt er aan.  Of je nu verblijft in een ziekenhuis of woonzorgcentrum, werkzaam bent in het onderwijs, in de zorg, in de horeca, of waar dan ook...  Ooit komt hier wel een einde aan.  Maar in de tussentijd zullen we allemaal samen door de zure appel moeten bijten.  Omdat het moet.  Omdat het té belangrijk is.  Omdat we solidair dienen te zijn met onze medemens.  En gelukkig brengt deze verwarde tijd ook wel wat moois in de mens naar boven.  Buren nemen spontaan initiatief om boodschappen te doen voor hun oudere buren; sommigen stellen voor om kindjes op te passen van werkende ouders..., kinderen maken tekeningen voor 'opgesloten' ouderen in woonzorgcentra...  En dat is deugddoend om vast te stellen. 

Eén van de sectoren die het nu zwaar te verduren heeft is de horeca.  Mensen zijn tijdelijk technisch werkloos, en bij een aantal uitbaters van café's of restaurants staat het water aan de lippen.  Het zal hen een aardige duit kosten.  En dat baart wel wat zorgen.  Sommigen proberen creatief te zijn, en zo kan men hier en daar bij restaurants een bestelde maaltijd afhalen om thuis te verorberen.  Klanten stellen voor om geschenkbons aan te schaffen in hun favoriete eetgelegenheid om later - na de quarantaineperiode - op te souperen.  Op die manier hebben deze restaurants nu 'vers geld' om de moeilijke periode te overbruggen.  Een klant van café Het Maanlicht in de Frederik de Merodestraat - de bekende stadsgids en medewerker aan Mechelenblogt, Rudi Van Poele - toont alvast zijn warmkloppend hart met de steun die hij zijn lievelingscafé wil geven... Een ideetje dat navolging verdient?

 

 

Cafébaas Kevin Polfliet - eveneens een Mechelse blogger - had de eerste verjaardag van zijn gezellig en écht Mechels cafeetje, zondag graag héél anders ingevuld.  Nu zal dit alles in mineur verlopen.  Wat zeg ik?  Alles valt gewoon in het water.  Een flinke streep door de rekening is dat.

De voormalige woordvoerder van Waterwegen & Zeekanaal, opende vorig jaar dit ondertussen erg populair geworden café.  Het Maanlicht werd al snel de vaste stek van menig Maneblusser, van Jan-met-de-pet tot stadsgids, van toerist tot buurtbewoner.

Daarom besloot Kevin ook definitief te kiezen voor zijn nieuwe bestaan als cafébaas.  En die rol vervult de joviale Kevin met verve.  Daar kunnen vele Mechelaars van getuigen.

Zondag had het een superfeest moeten worden.  Fervent 'Kakker' Kevin had zelfs de harmonie van Malinwa opgetrommeld om het gebeuren op gang te blazen, en later zou jong talent Ronan Sea zorgen voor de verdere muzikale ondersteuning.

Het heeft niet mogen zijn...  Het corona-virus besliste er anders over.  'Het Blijf-in-uw-kot' werd gisteren drastisch en erg ingrijpend in praktijk gebracht.  Tot 3 april dienen restaurants, kroegen en aanverwante horeca-gelegenheden de deur te sluiten.    En zo gaat ook bij Het Maanlicht de deur in het slot.

Rudi Van Poele zag dit met lede ogen gebeuren.  De stadsgids kwam gemiddeld zo'n twee keer per week langs in zijn lievelingscafeetje.  Ook in een paar andere Mechelse café's is hij kind aan huis.  Daarom besloot hij om het geld dat hij normalerwijze zou opdrinken - zo'n 15 Euro per week - spontaan over te schrijven op de rekening van het café.  Dit alles omdat het de moeilijke periode van verplichte sluiting  zou kunnen overbruggen. En dit tot het café terug geopend wordt.

 

Ik doe een oproep aan alle stamgasten om hun geliefde cafeetje te steunen op deze manier.  En dan hoop ik dat ze hier binnen drie weken terug hun deur wijd open kunnen gooien en mij een verse Gouden Carolus serveren.  Ik weet nu al dat ik een futloze tijd tegemoet ga...

 

Mooi initiatief van 'de Roedi', zoals hij door velen gekend is.  Kevin is oprecht dankbaar voor dit warme gebaar. 

 

 

Vandaag kwamen nog andere stamgasten langs voor deze voorlopig laatste openingsdag.  En sommigen hadden zelfs een leuk cadeautje bij.  Onze sympathieke cafébaas was er door geroerd.  Het maakt voor hem deze moeilijke tijden iets beter te doorstaan

Het is maar één klein voorbeeldje van de solidariteit van mensen...  En dit zet ik maar al te graag in de verf.  Mechelen kan écht mooi zijn, weet je...