Oud-burgemeester Jos Vanroy overleden

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Amper zeven dagen na zijn geliefde echtgenote Carla Scantamburlo overleed gisterenavond oud-burgemeester Jos Vanroy.  De uitvaart van Carla zou maandag plaatsvinden,maar die is nu uitgesteld.  Het overlijden van Jos Vanroy kwam voor de familie niet onverwacht, daar hij op de palliatieve eenheid verbleef van het ziekenhuis.

Politiek heeft me altijd geboeid. Spijt dat ik die richting ben ingeslagen heb ik zeker niet. De problemen bleven nooit lang hangen, en ik haalde er veel voldoening uit. Ik probeerde ook altijd rechtuit te zijn en te zeggen wat ik te zeggen had. Als ik iets beloofde kwam ik die belofte ook na...

Jos Vanroy was in twee legislaturen 'onze' burgervader.  De eerste keer trad hij aan in 1977.  In 1982 werd hij opgevolgd door burgemeester Jef Ramaekers.  In 1988 was Vanroy opnieuw aan zet.

Jos Vanroy werd 84 jaar...

 

(borstbeeld van Jos Vanroy in de raadszaal van ons stadhuis)

(in zijn eerste burgemeestersjaren...)

 

Een paar jaar geleden had ik met onze voormalige burgemeester een lang interview.  Het verscheen op Mechelenblogt, en later nam ik het op in mijn tweede boek 'Mechelen. Een stad vertelt'.

Graag diep ik dit nu nog eens op:

www.mechelenblogt.be/2015/11/goede-burgemeester-moet-luisteren-naar-mensen

Ik wens de nu zwaar getroffen familie - de drie kinderen, klein-en achterkleinkinderen veel sterkte bij dit dubbele verlies.

Wanneer de uitvaart zal doorgaan is nog niet geweten.  Alleszins zal dit in intieme kring dienen te gebeuren als gevolg van de coronacrisis.  Jos Vanroy zal bijgezet worden op het erekerkhof van onze stad.

 

Een goed burgemeester moet kunnen luisteren naar de mensen. Je moet met iedereen praten.  Het stadhuis zou een 'open' huis moeten zijn waar je steeds terecht kan. Ook moet je boven de partijpolitiek staan en je moet sociaal ingesteld zijn...

 

(de laatste foto die ik van Jos Vanroy nam...  Op 1oktober vorig jaar tijdens de huldiging van de eveneens oud-burgemeester Geert Bervoets, die toen een borstbeeld kreeg in het stadhuis)