Mooiste Mechelse muzikale momenten verzameld in Belpop-boek

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Alle melomanen en bij uitbreiding alle Mechelomanen dienen zich nu schrap te zetten!  Immers: morgenavond wordt een uiterst boeiend boek voorgesteld in ons Cultuurcentrum.  En ik weet nu al dat dit vlot over de toonbank zal gaan.  Journalist Jan Delvaux en dj Bobby Ewing (Jimmy Dewit), bekend van Belpop Bonanza zijn met dit werk waarbij gefocust wordt op de muzikale geschiedenis van Mechelen toe aan hun tweede boek.  Eerder rolde al een uitgave over Genk van de drukpers.  Niet minder dan 30 muzikale momenten van onze stad worden hier in de schijnwerpers gezet.  Onder de nieuwsgierig makende titel 'Van Louis Neefs tot Ikraaan' wordt hier een breed en gevarieerd beeld geschetst van een boeiende periode bij de gratie van de notenbalk.  Ik had de kans om het boek al eens vluchtig door te nemen.  Mooi werk!  Verzorgd uitgegeven.  En dit alles voor de luttele prijs van 20 Euro.  Een hebbeding voor elke Maneblusser.

Dit bevestigt me met nadruk ook Sjarel Van den Bergh - zelf één van de 30 geïnterviewde muzikale helden, die met Bizjoe ooit hoge ogen gooide, al blijft hij daar vrij nuchter bij.  Toch behoort dit tot het muzikale collectieve geheugen van de Mechelaar.  Met wie kon ik nu beter praten over dit boek dan met 'de Sjarel' zelf.  Het werd een leuk en geanimeerd gesprek, doorspekt met tal van anecdotes en herinneringen.  Hiermee zou hij best ook een boek kunnen vullen!

Ik moet zeggen: dit is een zeer volledig boek.  Heel divers.  Natuurlijk kan men niet voorbij een Louis Neefs en Jo Leemans - de Doris Day van de Lage Landen...  Deze was trouwens mijn vaders 'vlam'.  Hij was een pure fan van haar.  Net als hij woonde ze toen nog in Willebroek waar ze soms optrad in café Den Arend waar mijn vader vergaderde met de voetbal.  Maar voor mij persoonlijk blijft Bodo (vande Voorde) de grootste held.  Ooit werd ik door hem ingelijfd bij de Kadullen...

En hiermee is de toon gezet...

 

Je moet weten dat we in die jaren zestig geen echt cultuurcentrum hadden.  Den Herten Aas en de Verloren Zoon waren toen de epicentra van al wie artistiek bezig was: schilders, dichters, muzikanten...Ontmoetingsplaats voor al deze creatievelingen.  Zo heb ik ook Bodo ontmoet.  Ik weet nog dat hij toen zei: "je kan goed zingen en gitaar spelen, maar uw liedjes trekken op geen kloten..."  Hij was erg belangrijk voor mij.  Hij liet een wereld opengaan.  Niet alleen voor mij trouwens.  Hij was een genie, maar drong zelf nooit iets op...

 

 

Sjarel vraagt me of ik nog de platenwinkel van Hubert kende in de Egmontstraat?  Of 'Popsinjoorke' van Wif Van Poucke?  en de legendarische Jan Torfs (die trouwens ook in het boek staat...)

 

Door de platenwinkel van Hubert maakte ik ooit kennis met rock...  Wat een herinneringen.  Weet je: Mechelen mag misschien ooit de écht muzikale hoogvliegers hebben gehad buiten de eerder vernoemde Louis Neefs en Doris Day: we zijn in deze stad altijd zéér actief geweest op muzikaal gebied.  En nog!  Denk maar even aan een Eric Melaerts, of een Luc Smets, of een Frank Vaganée, om er maar een paar te noemen... 

 

 

Daarom is het ook een prima idee geweest om al deze hoogtepunten te verzamelen in een boek.  Jan Delvaux en dj Bobby Ewing waren de geknipte personen om dit tot een goed einde te brengen.  Al jaren maken ze leerrijke, spannende en grappige theatershows en televisie over de Belgische popmuziek.  Dit boek is de neerslag van hun speurwerk waarin ze praten met enkele spilfiguren van de Mechelse muziekscene.

 

Echt.  Het boek is 'goed gezien' - en dan bedoel ik het niet louter commercieel.  Ieder die een beetje geboeid is door de Mechelse muziek heeft er wat aan.  We hebben in deze stad toch mooie momenten kunnen optekenen.  Maar in feite zijn wij soms wat te bescheiden als Mechelaars...

 

Dat is Sjarel natuurlijk ook...  Met Bizjoe kende hij nochtans veel succes.  Zo vertelt hij:

 

In 1979 speelden we in zaal Concordia in Evere voor een radio-optreden.  Na ons speelden niemand minder dan Boudewijn de Groot en Hennie Vrienten.  Deze laatste vertelde nadien dat hij een 'fantastische groep had gehoord.  Door hen ben ik eigenlijk ook begonnen met Nederlandse reggae!''  Ik mag me gelukkig prijzen dat ik opgroeide in de jaren zeventig.  Toen was de verbeelding nog aan de macht.  Alles kon en alles mocht.  Veel invloeden.  Je pikte van alles mee. Kruisbestuiving.  Er werd toen ook nog veel muziek gemaakt in café's.  De horeca is sindsdien wel anders...geworden. 

 

 

Sjarel vindt het boek een eerlijke poging om dit muzikale verleden in kaart te brengen.  De auteurs maakten volgens hem een goeie keuze, al is het zo dat natuurlijk sommigen vergeten werden.  Maar toch...

 

Deze zomer belde Jan Delvaux me op of ik op Parkpop in den Botaniek wilde optreden met 'iets van Bizjoe'  toen Belpop stond geprogrammeerd.  ik was blij verrast dat nog vele toehoorders het kenden.  Mooi toch...  Ik ben ook blij dat dit boek posthuum eer brengt aan den Bodo of de Jean (Rousseau).  Voor mij zijn dat belangrijke figuren.  Gek eigenlijk hoe hun achternaam nooit werd genoemd.  Zij waren zo genoegzaam gekend...

 

 

Morgen - vrijdagavond 13 maart - wordt het boek voorgesteld in het Cultuurcentrum aan de Minderbroedersgang.  De avond gaat van start om 20u15.  Inkom: 5 Euro.  Organisatie berust bij het Cultuurcentrum en Belpop Bonanza.

Tijdens die avond praten de auteurs met enkele van deze Mechelse helden - en ook worden er natuurlijk lokale plaatjes gedraaid.  Nadien volgt een signeersessie.

Werken verder mee: Sjarel Van den Bergh, Quinte Ridz, Elvis Peeters, Klaas Delrue, Tom Kestens en Ramses Van den Eede.

Het boek is verkijgbaar in het Cultuurcentrum, bij UIT in Mechelen en het Predikheren.  Later deze week kan je het ook aanschaffen bij de Mechelse boekhandels Salvator in de Befferstraat en de Zondvloed in de OLV-straat.

 

 

 

Andere activiteiten in het kader van deze puur Mechelse Belpop:

 

- woensdag 26 februari is er een Mechelse muziekkwis in het cultuurcentrum (20 uur)

- vrijdag 27 en zaterdag 28 maart: Theater special in de Stadsschouwburg (20u15)

- zondag 29 maart: Theater special in de Stadsschouwburg (16 uur)

- gratis Belpop Bonanza Mechels wandelplan te verkrijgen in Cultuurcentrum, bij UIT in    Mechelen en Het Predikheren.

 

info en tickets:

www.belpopbonanza.be

www.cultuurcentrummechelen.be

 

 

 

 

 

 

 

BELANGRIJKE UPDATE!!   Daarnet werd beslist dat de boekvoorstelling morgen NIET doorgaat en naar een later tijdschip wordt verschoven.  Ook hier strooide het coronavirus dus roet in het eten.