Het kapseizen van de admiraal...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Ooit werd hij om zijn glorieuze overwinningen als grote held letterlijk en figuurlijk op een sokkel gezet: admiraal Nelson.  En ook de brasserie op de Wollemarkt die de naam van deze held - Lord Nelson - droeg, kende een succesvolle geschiedenis.  Maar nu is dit alles voorgoed voorbij.  De huidige uitbaters doen de boeken toe.  Het gaat erg stil worden op het ooit zo levendige plein.  Voorlopig is alle horeca-activiteit gestopt hier in de schaduw van Sint-Romboutstoren.  Je zal dus in de komende tijd andere terrassen moeten opzoeken als de zon eindelijk zal doorbreken.

Lord Nelson: een verhaal van vallen en opstaan.  Dat is het inderdaad.  Want in zijn lange bestaan wist dit slagschip al eerder averij op te lopen.  Maar toch wist de lord het hoofd steeds boven water te houden en het tij te doen keren.  Tot nu.  Schipbreuk.  Na Trafalgar de kabeljauwkelder.  Niks blijft duren.  Ook een admiraal dient soms de duimen te leggen...

 

In een ver verleden was de eerste 'Lord Nelson' gelegen in de Muntstraat.  Uitbaters waren toen 'Pros en Angèle'.   

 

(Wollemarkt en Lord Nelson in 2008)

 

Begin de jaren zeventig van vorige eeuw verhuisden ze hun zaak naar de Wollemarkt - en daar werd het voor de Lord - mooi gelegen naast de Arms of York en en electriciteitszaal Van der Heyden, een succesverhaal.  Vele maneblussers hebben er herinneringen aan.  En velen zakten hier tot een stuk in de nacht door.  Zo waren bekende Mechelaars Jo Leemans en Louis Neefs er kind aan huis.  Dat wist Jo me nog niet zo lang geleden nog in geuren en kleuren te vertellen.

Later zou de in Lier wonende charmezanger uit de Amsterdamse Jordaan, Tony Cabana, de zaak uitbaten.  En het verhaal kreeg nieuwe hoofdstukken.

 

                                                                       

 

In de nacht van 25 op 26 april 2007 ontstond er rond 3 uur plots brand in Lord Nelson.  Waarschijnlijk was dit te wijten aan kortsluiting in de keuken.  Niet lang daarna stond het pand in lichterlaaie.  Het hele, typische donkere, in Engelse stijl ingerichte interieur ging in de vlammen op.  Tony was er het hart van in.  Hoe zou dit alles uit de as kunnen herrijzen?  Toch slaagde hij er in.  In niet minder dan een jaar was Lord Nelson weer opgebouwd. 

 

 

En zo kon er weer verder 'geschreven' worden... 

In 2012 schrok Mechelen op bij het onverwachte nieuws dat Tony Cabana (55 jaar) uit het leven was gestapt. 

 

 

Nieuwe uitbater werd Jurgen Loyens die nu alles in goeie banen probeerde te leiden.  Dat lukte aanvankelijk wel door hard te werken én een leuk initiatief dat echter geen lang leven beschoren was.  Hij had namelijk het idee uitgewerkt op etentjes in de brasserie met Belgisch-Franse keuken te combineren met ritjes op een historische paardentram, begeleid door stadsgidsen...

 

(de paardentram met Jurgen Loyens rechts)

 

Maar de vennootschap achter Lord Nelson diende in 2014 de boeken neer te leggen.  Een tegenvaller.  Hiermee werd ook de paardentram op stal gezet.

Als een feniks verrees de Lord opnieuw.

Maar nu kent de bekende horecazaak haar zwanenzang.

Een memorabel stukje uitgangsgeschiedenis is hiermee voorgoed bezegeld.

Laat ons hopen dat dit toch wel leuke plein ooit wat opgeknapt en aantrekkelijker wordt zodat horecazaken het de moeite vinden om er te investeren.  Brouwerij Het Anker heeft hiervoor al concrete plannen.  Wat of wie volgt?