Voor Q-Some Big Band is debuutalbum artistieke outing

(foto onder: Jan Smets)

(vlnr: ElsVerbruggen, Robbe Willems en Manten Van Gils)

Voor wie zo'n heel klein beetje thuis is in de muzikale contreien van jazz en big band, is Mechelaar Manten Van Gils heel zeker geen onbekende meer. Hij mag dan ook al een boel toffe dingen  op zijn palmares schrijven.  Het begon bij hem ooit als jong kereltje van 8 jaar bij de Koninklijke Harmonie Mechelen in de Hanswijkenhoek - de buurt waar hijzelf ook opgroeide én nu nog woont.  Het was het startschot om later nog méér en andere muzikale richtingen in te slaan.  Zo was hij een vijftal jaar geleden mede-oprichter van de Q-Some Big Band.  Helemaal zijn ding.  Niet alleen van hem trouwens.  Het bulkt van talent in de 18 koppen tellende groep waarvan hij de grote bezieler en artistieke leider is.  De gemiddelde leeftijd van de leden is 27 jaar, vertelt Manten die zelf de 40 nadert.  Kwaliteit bieden ze in overvloed.  Zoveel is zeker.  Recent werden ze ook erkend als officiële Mechelse kunstenpartner.  En wat méér is: de band is bijzonder trots om in primeur haar debuutalbum voor te stellen dat op 14 maart in het Cultuurcentrum ten gehore wordt gebracht voor het grote publiek.  Best spannend. 

Een album is natuurlijk een tijdsopname, maar een eerste album is wel echt een 'outing', in dit geval van onze artistieke lijn, van ons compositorisch talent en van onze ambitie!

Ik geloof het graag.  Met Manten en twee van zijn collega's  Els Verbruggen en Robbe Willems heb ik een leuke babbel over deze eerstgeborene.

 

(foto: Q-Some Big Band - Bram Mervilie))

 

De groep is er helemaal voor gegaan.  Nu is men echt benieuwd wat de toehoorders er van gaan vinden. 

 

  (foto: J.Smets.  Manten Van Gils)

(foto's: Q-Some Big Band)

 

We kijken er naar uit.  Erkenning is belangrijk, want eigenlijk zijn we altijd nog wat onzeker.  Vinden de luisteraars het even interessant of vind ik dit alléén?  Het heeft heel wat van ons gevergd: een repetitieweekend, opnames in een topstudio met een erg jong maar enthousiaste ploeg van muzikanten...  We bieden een grote variatie aan solistische invalshoeken, een professionele mixing&mastering en natuurlijk de warme coaching van Lode Mertens.   Alles op deze plaat is eigen werk: het is een pareltje geworden met nummers van 4 van onze jonge componisten, de Q-Some Composer Hub (waaronder mezelf).  Dus: geen enkele cover!  De melodie staat bij ons centraal.  Noem het gerust lyrisch.

 

Het resultaat is een nieuw geluid in het Belgische jazzlandschap.  We krijgen hier een mix van jazz - sowieso - maar ook van brassband, klassiek, film, gaming music, song writing...

 

(foto: Q-Some Big Band - Bram Mervilie)

 

5 jaar geleden zijn we van start gegaan... In april mogen we onze verjaardagstaart aansnijden!  We zijn serieus 'gegroeid', en kenden natuurlijk ook wat personeelsverloop.  3 vrouwen telt onze Big Band, en in deze groep speelt een Fransman mee, een Italiaan en zelfs een 'halve' Amerikaan!

 

(foto: J.Smets.  Robbe Willems)

 

Die 'halve Amerikaan' is de 24-jarige in Mechelen geboren Robbe Willems.  Hij woonde tijdens zijn jeugdjaren met zijn familie in de VS.  Sinds hij terug is, is hij Willebroekenaar.

 

In Amerika ben ik muzikaal gestart met klassieke piano.  Niet altijd even serieus opgevolgd...  Later - terug in België - leerde ik ook spelen op andere instrumenten, maar de grote liefde voor piano bleef wel.  Jazz leerde ik op mijn 15 jaar kennen in de kunsthumaniora.  Bij de Q-Some Band ben ik een 2-tal jaar geleden aangesloten.    Studeren doe ik nog - een leerkrachtopleiding.  Je kan dan wel muzikaal stevig bezig zijn, maar een vast inkomen is wel belangrijk.

 

Els Verbruggen is 1 van de 3 vrouwelijke leden in de band.  Zij is verantwoordelijk voor de public relations.  Vrouwen hebben voor die dingen dan ook wel wat talent!  Maar dat talent heeft ze in de eerste plaats voor muziek.  Ook zij is van Willebroek afkomstig.

 

  (foto: J.Smets.  Els Verbruggen)

 

Vanaf mijn 8ste levensjaar speelde ik saxofoon.  Ik ben er wel na een paar jaar mee gestopt.  Nadien luisterde ik veel naar SKA.  Dat heeft me wel getriggerd.  Op de muziekschool leerde ik trombone spelen.  Op mijn 18de ben ik gestart in het Lemmensinstituut in Leuven.  Sinds een half jaartje speel ik in deze Big Band, en ik voel me heel erg in thuis in dit 'moderne jazzorkest'.

 

 

Manten:

 

Dat we erkend zijn als Mechelse kunstenpartner betekent voor ons een nieuw 'beginnetje'.  Nu willen we maar wat graag het grote publiek bereiken: jong (!) en oud, van de kenner tot de toevallige passant, van culturele spelers die ons een podium willen geven, én...van mijn ouders en mijn lief natuurlijk. 

 

De Q-Some Big Band wil een huis zijn waar ruimte is voor ontwikkeling en waar men met 'n open geest naar compositorische inventiviteit wordt geluisterd en gespeeld.  Jonge mensen moeten hier kunnen samenwerken en voor elkaar kansen creëren.  In deze Big Band moeten muzikale samenwerkingen ontstaan en taboes met veel liefde worden weggespeeld in iets wat Manten 'een muzieklandschap' noemt.  Liever dan een 'jazzlandschap'.  Het klinkt interessant...

 

(foto: Jan Smets)

 

Ben je nu ook al benieuwd naar deze debuut-cd? 

Kom dan zeker op zaterdag 14 maart naar het Mechels Cultuurcentrum (20u15).  Iedereen is welkom in het auditorium aldaar.

Succes!

www.qsomebigband.com