Sjarabang laat zich inspireren door Het Kunstuur

 

(foto's: Jan Smets)

De wel heel bijzondere en originele tentoonstelling 'Het Kunstuur' die op 30 december werd opgesteld in de knappe historische Heilige Geestkapel aan de Minderbroedersgang mag nu al een succes genoemd worden.  Joost Bourlon, die samen met zijn broer Hans, initiatiefnemer is van 'Het Kunstuur' vertelt me trots dat nu al zo'n 7000 bezoekers de expo die nog loopt tot en met 30 september, hebben bezocht.  En dat kan beslist tellen!  50 % van de bezoekers komt van buiten Mechelen. Op een laagdrempelige manier worden we hier geloodst langs 32 Belgische topwerken uit de periode 1887-1938.  Wat het extra boeiend maakt is het feit dat een trits bekende Vlamingen in projectie vertellen over hun band met het kunstwerk of de maker er van.  Samen met de unieke belichting én aangepaste muziek maakt dit een bezoek aan de tentoonstelling tot een topervaring.  Een heel aparte en betoverende beleving.  Ik kan er van getuigen!

Leuk is ook dat enkele kunstenaars van vzw Sjarabang - een organisatie die Het Kunstuur tot goed doel heeft uitgekozen en die het volgraag steunt, de kans hebben gekregen om hun werken, geïnspireerd op de tentoongestelde schilderijen, te laten zien aan het publiek.  Vandaag stelden ze fier hun interpretaties van de bekende kunstwerken voor.  Deze werken krijgen beurtelings een ereplaatsje op de expo.  Terecht.  Er zijn pareltjes bij!

 

 

Hier wil ik meer over horen van Marleen D'Joos, de coördinator en bezielster van Sjarabang!

 

 

Onze kunstenaars van Sjarabang dat een inclusief creatief atelier is waar kunst-en cultuurparticipatie van mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking bevorderd wordt, hebben zich laten inspireren door een aantal werken van Het Kunstuur.  Mooi toch?  Kunst is voor hen dé hefboom tot zelfontplooiing en emancipatie.  Ze kozen elk hun favoriet op de expo en gingen er zelf beeldend mee aan de slag in het atelier.  Een aantal interpretaties liggen dicht bij het origineel; bij andere werken lieten de deelnemers hun fantasie de vrije loop.

 

In exact 60 minuten tijd kan je op de tentoonstelling de schilderijen van Valerius de Saedeleer, Gustave Van de Woestijne, Frits Van den Berghe, Gustave en Léon De Smet, Rik Wouters, Emile Claus, Jenny Montigny, Constant Permeke, James Ensor, Théo Van Rysselberghe, Albert Servaes, Anto Carte, Eugène Laermans, Prosper De Troyer en Oscar Verpoorten bewonderen.  Heb dus zeker aandacht voor Mechelaars Wouters en De Troyer!

Bij deze werken worden persoonlijke verhalen verteld door Tom Boonen, Gert Verhulst, Goedele Liekens, Bart Somers, Pascal Naessens, Stijn Coninx, Mark Uytterhoeven, Geert Noels, Bashir Abdi, Jozef De Kesel, Hans Bourlon, Kurt De Boodt, Kathie Vierstraete en Anneleen Van Speybroeck.

Acteur Jo De Meyere leest de levensverhalen van de schilders.  Fien Sabbe is gastvrouw.  De regie is in de handen van Frank van Laecke en voor de muziek zorgt Dirk Brossé.  Ontwerp en projectcoördinatie: King Concept.

www.hetkunstuur.com

 

(Joost en Hans Bourlon)

 

Dan wil ik natuurlijk ook een praatje maken met enkele van de kunstenaars van Sjarabang...

Hilde De Cat koos een fragment uit een schilderij van Frits Van den Berghe.  Fier toont ze haar werk...

 

 

Ik heb dit schilderij speciaal gekozen omdat ik het zo mooi vond.  En ik heb de handen die piano spelen op mijn doek gezet.  Ik ben erg blij dat dit nu ook op deze tentoonstelling mag hangen!

 

Paul Schoeters koos een schilderij van Leon de Smet uit...  een naakt...

 

 

Kamiel Van Damme is al een paar jaar aan de slag bij Sjarabang (foto bovenaan rechts).  Ook hij ging met plezier op de uitdaging in, net zoals Arhur Sargsyan, die zich meteen verontschuldigd omdat zijn Nederlands niet zo goed is...

 

 

Arthur is van Armeense afkomst en woont een negental jaren in ons land.  Al bijna vier jaar komt hij met veel plezier naar Sjarabang nadat hij er eerst een kijkje kan nemen met zijn moeder en zijn broer en de mensen van Steunpunt Asiel en Migratie.  Arthur koos een werk uit van Gustave Van de Woestijne om op zijn manier te interpreteren.

 

En dan is er de 25-jarige Anaïs Rosel die duidelijk in haar nopjes is, en maar wat graag haar verhaal doet voor de aanwezige pers en de camera van RTV...  Zij doet dit voor een expressionistische doek van Albert Servaes dat Jezus aan het kruis voorstelt...  Het werk van Anaïs contrastreert er fel mee: heel kleurrijk en abstract.

 

 

Ik kom al een paar jaar naar het atelier in Sjarabang.  Heel graag ben ik met kunst bezig.  In de Academie van Mechelen zit ik in mijn tweede jaar schilderkunst waar ik les krijg van Stefan Anderel.  Ik hou van kleur en ik werk graag abstract.  Het werk van Servaes sprak me erg aan, ook al is het eigenlijk wel gruwelijk.  Ik heb dit doek gekozen en heb me hierop gebaseerd.  Dat vond ik een hele uitdaging.  Jezus in het kruis zie je overal.  In veel culturen.  De tekening van Albert Servaes is heel zwart-wit.  Ik wou het tegenovergestelde doen.  Ook heb ik aan het kruis een meisje gehangen in plaats van een man.  Ik doe graag mijn eigen ding, en kleur al eens buiten de lijntjes.  Belangrijk  is het voor mij om mezelf te blijven.  Eerlijk: ik ben heel trots dan mijn schilderij op deze expo mag hangen.

 

www.sjarabangvzw.be