Prinses Laura op de Muizense planken

  (foto boven: Jan Smets)

Een audiëntie met prinses Laura kreeg ik niet voor mekaar...Maar wel had ik daarstraks een leuke ontmoeting met de  jongeman die de enigszins 'stoute' en jongensachtige prinses met zich meetroont naar Muizen.  Sander Van den Broeck is de sympathieke kerel die dit gedaan wist te krijgen.  En dat zal Muizen geweten hebben!  Het is hij die met Theater De Kleine speeldoos uit Heist-op-den-Berg dit toffe toneelstuk voor de allerjongsten op de planken zal brengen in Parochiezaal 't Kranske in de Sint-Albertusstraat van Muizen.  En dat is toch een beetje 'thuiskomen' voor de jonge theatermaker.  Als je weet dat Sander tot de vierde generatie behoort van een ware acteursfamilie, waarvan de overgrootvader samen met enkele anderen in een grijs verleden de toneelvereniging 'Ik Dien' opzette: dan weet je genoeg!  'Ik Dien' hoeft in het Mechelse niet meer worden voorgesteld.  Als vele jaren lang brengt zij met veel enthousiasme en zin voor kwaliteit heel diverse stukken ten tonele.  De enkele jaren geleden grootvader van Sander - de onvergetelijke Jef Du Bin, bezieler van deze toneelvereniging - zou maar wat trots geweest zijn om zijn kleinzoon zo bezig te zien.  Maar even fier zijn de andere familieleden die haast allemaal gebeten zijn door de toneelmicrobe.  Heel zeker is dat zijn mama, Annemie Du Bin, die nu het voorzittersschap van Ik Dien op zich heeft genomen... Maar niet alleen langs moederskant kreeg Sander de passie voor theater mee.  Ook zijn vader Geert Van den Broeck, die professioneel acteur is, en met De kleine Speeldoos theater brengt voor alle leeftijden van kleuters tot volwassenen, heeft hier zijn aandeel in.  En vergeten we dan eveneens zijn andere grootvader Johan Cluytens niet die als regisseur ook al meer dan zijn strepen verdiende...

 

 

Betere papieren kan je als jonge gast niet voorleggen.  Het zit dus in de genen!  Maar zelf barst Sander ook van talent.

Hij lacht...

 

Als kind wou ik eerst wel wereldkampioen zwemmen worden, en nog later: ingenieur.  Maar het vak electriciteit lag me echter niet en bij nader inzien vond ik een badmuts ook niet zo lekker zitten.  Toen besloot ik maar om van mijn hobby mijn studie te maken.  Dictie, voordracht en toneel bij de plaatselijke academie in Heist-op-den-Berg, een paar producties bij het jeugdtheater, een aantal deelnames aan voordrachtwedstrijden...  Ik heb van dit alles al kunnen proeven, en het smaakte naar meer.  Les volgde ik in de Lierse Kunsthumaniora en later in Antwerpen, om daarna door te stromen naar de masteropleiding LUCA-drama in het Leuvense Lemmensinstituut.  In 2016 speelde ik mijn masterproef.  Nu acteer ik; ik schrijf; ben aan de slag als theatermaker; deed al mijn ding in het poppentheater.  Maar daarnaast geef ik ook les aan de academie van Heist-op-den-Berg waar het allemaal begon voor mij.  Zo is mijn eerste leerkracht Woord er nu een collega...

 

Een bezige bij dus... Sander deed al heel wat ervaring op in een aantal losse producties en mocht al twee gastrollen vertolken in de soapserie Thuis.  En vorig jaar speelde hij samen met zijn vriendin Kelly De Mol, waarmee hij sinds kort samenwoont in Leest, in Beeldsmederij De Maan in Mechelen...

 

Het stuk ging over Klein Duimpje, en het  was het afstudeerproject van Kelly.  Poppentheater heeft me altijd al geboeid...

 

Dat geloof ik graag.  In de productie die binnenkort in Muizen op de planken komt, hanteert Sander wel vier poppen.  De enige 'fysieke' rol is die van Prinses Laura, die gespeeld wordt door Martje Ceulemans.  Martje is een jonge Mechelse actrice die woont in de wijk Nekkerspoel.  Haar moeder is Niki De Meyer, lesgeefster in ons conservatorium.

 

Het leuke stuk 'Prinses Laura' werd geschreven door Sus Slaets (misschien ken je hem nog van 'vaneigens' uit Man bijt Hond?). 

 

Prinses Laura is een echte prinses met een echt kasteel, honderd paarden en een echte gouden koets.  Later wordt zij koningin.  Daarom moet zij van haar vader, koning Lodewijk eerst leren hoe een echte prinses zich gedraagt.  Maar laura houdt niet van handjes schudden en borduren en eten met mes en vork.  Dat vindt ze saai!    Ze houdt wel van boogschieten, paardrijden en vuil worden.  Soms is ze zelfs stouter dan stouter dan stout.  En toch is zij een echte prinses!  Of niet soms?

 

Prinses Laura is een hedendaags sprookje over jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens.  Maar bovenal over een knappe, moedige prinses die ons een lesje leert...

 

  (foto: Jan Smets)

 

Eigenlijk is dit de tweede versie van het stuk dat in 2018 geregisseerd werd door mijn grootvader Johan Cluytens.  Toen werd de rol van Laura vertolkt door Lynn Van den Broeck (geen familie!), die nu het personage Liv speelt in 'Thuis'.  Ook ik deed toen al mee.  Nu wordt die hoofdrol gespeeld door Martje Ceulemans.  Leuk is het dat de aanwezige kinderen ook bij het complot van de prinses worden betrokken.  Laura neemt ze immers mee op sleeptocht.  Voor deze tweede versie hebben we de tekst nog eens grondig doorgenomen, en nu is deze minder textueel, wat het ook nog toegankelijker maakt voor de allerjongsten...   Het is een erg interactief stuk.  De kinderen kunnen mee doen.  We stellen hen vragen, ze mogen mee een dansje wagen.. Het is echt heel leuk om dit te spelen voor dit jonge publiek.  Heel dankbaar. Maar we ondervonden al dat ook de volwassenen er al veel plezier aan beleefden.

 

'Prinses Laura' werd al vaak gespeeld in scholen, maar ook voor verjaardagsfeestjes is de productie geschikt.  Zondag wordt het stuk gebracht  bij de opening van het nieuwe speelplein op de Boonmarkt in Heist.

 

 

En nu dus in Muizen!

 

Woensdag 26 februari

Zaterdag 29 februari

Telkens om 14.30 u

6 euro voor de kinderen.  9 euro voor de volwassenen

Voor kinderen vanaf 3 jaar en de eerste graad van de basisschool.  Maar ook ouderen kunnen er van genieten!

(duurt ongeveer een uurtje)

Reservaties:

info@dekleinespeeldoos.be

0494/199216

(ter plaatse te betalen)

't Kranske - Sint-Albertusstraat Muizen

https://dekleinespeeldoos.be

 

(Martje en Sander laten de poppen dansen in Muizen!  ;-)  )

 

PS: Sander regisseert voor 'Ik Dien' ook het toneelstuk 'Instappen aub' dat in première gaat op 14 maart.