30 jaar dikke vrienden

 

(foto's: Jan Smets)

Met stip wint Samson de prijs voor beroemdste en populairste hond van Vlaanderen.  De pluizige publiekslieveling liet dertig jaar voor het eerst van zich horen op het kleine scherm - netjes gezeten naast 'omroeper' Gerd Verhulst, en hij werd hiermee de actuele versie van wat Kraakje Pluimstaart was van ons aller Tante Terry in lang vervlogen tijden.  Sinsdien zijn Samson en Gerd niet meer weg te denken.  Alom aanwezig zijn ze.  Niet alleen meer op televisie, maar ook in talloze shows, in strips enzoverder...  Studio 100 is groot geworden door het succes van dit duo.  Een begrip.  Talloze kinderen groeiden op met Samson.  En het ziet er naar uit dat dit nog een hele poos zal doorgaan.

Ons Mechels Speelgoedmuseum speelt maar wat graag in op deze verjaardag.  En dat doet ze in het kader van 'de Beeldbuiskinderen' - dat het jaarthema is waarmee het museum zich in 2020 in de vitrine zet.  Vandaag werd het startschot gegeven van '30 jaar dikke vrienden' - een expo die nog loopt tot en met 26 april.  En het moet gezegd: het is een leuke mini-tentoonstelling geworden.  Tof is ook dat er een doe-en zoektocht aan gekoppeld is voor het jonge volkje .  Zo wordt het een ware ontdekkingstocht.

In het Speelgoedmuseum had ik een ontmoeting met de 33-jarige superfan Bart Beerten uit Heusden-Zolder.  Hij was 3 jaar toen Samson en Gerd het levenslicht zagen. Bert wist een indrukwekkende verzameling met Samson & Gerd-attributen uit te bouwen.  Een deel van zijn collectie is nu in het museum te zien.  Net als hij deden ook 5 andere verzamelaars dat.  Zij werden allen geselecteerd door het Speelgoedmuseum na een oproep via Facebook...

 

 

De televisie wist van bij de start kinderen aan de beeldbuis te kluisteren.  In de jaren vijftig al wisten Nonkel Bob en Tante Terry de allerjongsten te boeien.  En in de jaren zestig was de Fabeltjeskrant populair.  Het volgende decenium was Sesamstraat aan de beurt...  De jaren tachtig wist de kleinsten te betoveren met Tik Tak...

Het zijn maar enkele voorbeelden van wat het kleine scherm programmeerde voor de jeugdigste kijkers.

Dertig jaar geleden was er dan plots Samson...: een sprekende hond die een presentator flankeerde - een eenvoudige maar succesrijke formule - ontsproten aan het fantasierijke brein van Gerd Verhulst, Danny Verbiest en Hans Bourlon.

Samson en Gerd werden megapopulair.  Dat weet iedereen.

Het Speelgoedmuseum brengt met een interactieve doe-en zoektocht veel herinneringen weer naar boven.  Nostalgische gevoelens gegarandeerd.

 

 

Enkele bekende personages uit de serie nemen je mee op ontdekkingstocht doorheen het museum.  Elk van hen voorziet de deelnemertjes van een leuke zoekopdracht én doevraag.  Een invulboekje krijg je mee bij de start.

Prima uitstap voor kinderen met hun ouders én/of grootouders.

 

www.speelgoedmuseum.be

 

 

Bart Beerten is vol van Samson en Gert!   En dat vertelt hij me honderduit terwijls zijn ogen blinken.

 

 

Ik ben inderdaad een superfan van in mijn kinderjaren.  Ik koop zowat alles wat ik kan vinden van mijn helden.  En daar zijn best unieke stukken tussen.  Er is enorm veel op de markt te vinden.  Veel koop ik nieuw aan, maar ook al snuisterend op rommelmarkten is er wel het één en ander te vinden.  Ik was 3 jaar toen op 26 december 1989 Samson voor de eerste keer op de buis kwam.  Op de koop toe was dit de verjaardag van mijn vader. (mijn vader is trouwens een stiekeme fan!)  En weet je dat op mijn verjaardag jongstleden - op 21 december - Marie werd voorgesteld als opvolger van haar vader Gert?  Toen mijn ouders uitsliepen mocht ik als kind naar Samson en Gert kijken.  Sindsdien hebben ze me niet meer losgelaten.  Er zijn heel veel toffe liedjes gemaakt met dit duo.  Toen Gert op 2 april aankondigde te stoppen deed het me toch wat.  Honderden stuks heb ik in mijn verzameling: cd's, DVD's, boeken,strips, popjes, perskaartjes...Zelfs Samsonkoeken!  Gehandtekende items zijn mij het kostbaarst.  Maar ook mijn video van de Disneyland-opening in Parijs met Samson &Gert is mij erg dierbaar.  Mijn verzameling is nu al uitgebreid, maar een verzameling is nooit compleet.  Ik droom er nu van om nog een laatste foto van mij met Samson & Gert gedaan te krijgen, als afsluiter van een mooie periode.  Of...misschien een origineel kledingstuk van één van de personages of...een originele of er sterk op gelijkende Samson...

 

 

 

6 verzamelaars werden nu door het museum geselecteerd om enkele items uit hun collectie te tonen aan het publiek.  Weet je dat ik niet alleen ben met mijn hobby?  Ik ken verscheidene van hen.  Een echt Samsonclubje.  Ik lach er soms mee: ik noem het een 'Samson-sekte'.   Melissa Janssens die haar collectie hier ook laat zien, is een leeftijdsgenote.  Ik leerde haar kennen in Plopsaland... Ik heb zo'n 32 strips van Samson en Gert.  De tekenaar van die verhalen is Wim Swerts.  Toen ik een jaar opleiding tot striptekenaar volgde heb ik nog les van hem gekregen!  Ik ben erg blij dat ik nu een deel van mijn verzameling hier kan tonen.  Thuis ziet niemand het.  Hier kan iedereen er kennis mee maken.  Zelf was ik voordien nog nooit in het Speelgoedmuseum, maar dit is hier echt prachtig!

 

 

 

Mijn favoriete figuur is wel de burgemeester.  Maar ook Alberto is een tof personage.  Ook mijn oma, waarmee ik in mijn kinderjaren samen keek, vond deze geweldig.  Zelfs op haar uitvaart hebben we 'Alberto' nog vernoemd... Mijn 10-jarig petekind probeer ik ook te overtuigen van mijn passie voor Samson en Gert.  Samson is naar mijn gevoel een blijver.  Marie gaat dat beslist goed doen.  Daar ben ik van overtuigd.  Ik dacht wel dat zij de opvolgster zou worden.  Zij is joviaal en vriendelijk.  De serie gaat met haar wellicht 'jeugdiger' worden...  30 jaar: al zo lang...  En het begon allemaal zo klein.  Ik koester nog steeds één van de eerste foto's die ooit genomen werden op een meet&greet met mijn helden.  Dat was in het allerbegin - in een schoenenwinkel in Tongeren. 

 

 

Je merkt het: niet alleen jonge kinderen zijn wild van deze dikke vrienden.   En nu?  Kijken in mijn agenda wanneer ik met mijn kleinkinderen het Speelgoedmuseum kan bezoeken...