Nieuwjaarsinstuif OKRA Dijle in Olivetenhof

met categorie:  

OKRA Dijle organiseerde maandag 20 januari 2020 zijn jaarlijkse nieuwjaarsinstuif en ledenvergadering. Heel wat leden brachten samen een leuke namiddag door in Olivetenhof.

In de loop van vorig jaar heb ik enkele mensen leren kennen van OKRA Dijle. Na de babbels met deze joviale mensen werd ik benieuwd naar wat er allemaal schuilgaat achter deze organisatie. Gepakt met camera en microfoon trok ik als afgesproken naar het Olivetenhof. De OKRA leden stroomden toe,en de gezelligheid, jawel, die zat er al goed in. Fotoboeken en OKRA magazine gaven me een indicatie van hoe het er aan toe gaat bij deze vereniging.

Naar traditie werden de leden verwelkomd met een glaasje cava. Secretaris Lieve Vanderleyden, heette de leden welkom en mocht later op de namiddag ook de film van het voorbije jaar aankondigen en het jaarverslag aan de leden kenbaar maken.

Wie is OKRA ?

OKRA, het vroegere KBG, staat voor Open-Kristelijk-Respectvol-Actief, en is zeg maar een trefpunt waar actieve 55 plussers van harte welkom zijn. Deze christelijke seniorenvereniging organiseert heel wat activiteiten voor 55+. Kortom het is een sociaal-culturele pijler met een aanbod aan vrijetijdsactiviteiten voor senioren.

Verdeeld over Vlaanderen zijn er meer dan 1000 trefpunten. In de Dijlestad hebben we o.a trefpunt Mechelen Centrum waar ik vorig jaar nog een videoreportage maakte van het OKRA-zangkoor. Dan is er Mechelen Sint-Jan-Berchmans, Mechelen Libertus, Mechelen Coloma, Mechelen Battel, Mechelen Noord, en Mechelen Sint-Pieter waar Mechelen Dijle in 2019 enkele activiteiten samen organiseerden.

De nieuwjaarsinstuif is in de eerste plaats een gezellig samenzijn, aangevuld met enkele korte officiële momenten. De overdracht van teamleider Mikke Peeters, die in de bloemetjes werd gezet voor haar inzet, en op haar beurt het overdroeg aan Caroline Blommaerts. De drie “trouwste” leden werden bedacht met een cadeautje. En een terugblik naar een herdenkingsmis voor overleden leden in de Hanswijkbasiliek.OKRA Dijle activiteiten in woord en beeld

Het nieuwe jaar verwelkomen en tegemoet kijken met een volle agenda activiteiten, dat doe je met een stuk taart, een tas koffie en leuke babbels. Een terugblik naar alle voorbije activiteiten, werd netjes ingeblikt door het samenvoegen van meerdere foto’s en video’s van deelnemers aan de uitstappen tot één zeer overzichtelijke film.

Alle activiteiten ga ik niet opnoemen want geloof me, het zijn er heel wat. Zo was er heel wat belangstelling voor de informatieve middagen als ‘Speciale voeding voor ouderen’ waar op latere leeftijd toch wel rekening moet mee gehouden worden. Een voordracht over ‘De kracht van edelstenen’, of ingewijd worden in de intussen erg uitgebreide wereld van de ‘Multimedia’.
Een lezing met intussen BM (Bekend Mechelaar) Gustave Min, dompelde de leden onder in de wereld van ‘Filips de Goede, Hertog van Bourgondië’. Met veel beeldmateriaal vertelde hij enthousiast over de periode waarin Filips de Goede leefde.Busuitstappen

Ook de busuitstappen worden zeer geapprecieerd door de leden. Een bezoek met gids aan het Ursulinenklooster in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, of op stap naar Antwerpen voor een bezoek met audiogids aan het diamantmuseum DIVA. Maar ook de busuitstap naar Averbode en Diest, georganiseerd door het trefpunt Sint-Pieter & Paul viel in de smaak.
Op dinsdag 28 mei trokken op een druilerige regendag OKRA Dijle en OKRA Sint-Pieter richting Jezus-Eik waar hen een lekkere koffiekoek met koffie stond te wachten. De reis werd verdergezet naar Tervuren voor een bezoek aan het Afrikamuseum en het Kasteel van Gaasbeek waar de expo ‘Feast of fools. Brueghel herontdekt’ bezocht werd.

Op reis met de Lijnbus, dat is weer een andere ervaring voor de 55+, maar het had blijkbaar ook zijn charme. Aan de tafels hoorde ik veel lof over hun bezoek aan het Spoorwegfort in Duffel. De rondleiding werd beëindigd met een pannenkoek in de plaatselijke brasserie waar jongeren met ASS, de bezoekers bedienden.

OKRA brengt mensen samen

OKRA zet uiteraard ook plaatselijke activiteiten op touw. Zo is er het jaarlijkse Paasfeest, de Zomerhappening, en het Kerstfeest met stemmige kerstliederen die allemaal plaatsvinden in het Olivetenhof. In Dienstencentrum Den Deigem is er als sportactiviteit wekelijks Tai Chi en om de 14 dagen op vrijdagnamiddag scrabble.

Mijn conclusie

Zoals reeds eerder geschreven, door het jaar heen zijn er heel wat activiteiten waar je als 55+ kan aan deelnemen. Het programma zit bomvol, ik zou ze graag allemaal hier neerpennen, maar dat zou een beetje teveel van het goede worden. Een ding weet ik zeker, wie bij OKRA wil aansluiten komt zeker niet bedrogen uit. Deze mensen verzetten bergen werk om jaar na jaar een programma in elkaar te steken waar iedereen wat aan heeft.

Begin januari 2020 telt OKRA Dijle 133 leden en 30 bij-leden. Heb je zelf interesse of vrienden, kennissen of buren om aan te sluiten bij OKRA Dijle, contacteer dan lieve.vanderleyden@skynet.be of +32 (0)15 423887.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt