Muidhond, het onbespreekbare bespreekbaar maken

met categorie:  

Mechelen bulkt van het talent. Tijmen Govaerts (25) is zo een jong acteur en theatermaker, een jong spring-in-t-vel die zijn palmares ondertussen verdient heeft. In 2017 won hij de Prix d’Interpretation voor zijn bijdrage aan de kortfilm Passée L’aubeAfter Dawn (van Nicolas Graux over de intolerantie tegenover holebi’s). In 2018 brak hij door als vriendje van Lara in Girl van Lukas Dhondt, een film die meermaals in de prijzen viel. Nog dit jaar is hij te zien in de VTM-serie 'De Kraak' en nu heeft hij de hoofdrol beet in Muidhond van Patrice Toye.

Maar daarnaast speelt hij nu zijn eerste theaterrol, samen met onder meer Peter van den Begin, in Angels in America.

Afgelopen zaterdag had ik een fijn gesprek met Tijmen...

 

Het zijn niet meteen de meest voor de hand liggende rollen. “Het is niet dat ik er naar op zoek ben naar die holebi-rollen, maar toch neem ik ze aan. Het zijn rollen die me liggen omdat ik zo iets kan veranderen aan de wereld. Het is fijn dat er – zoals met girl en nu met Muidhond – dat er over gepraat wordt. Je kunt niet naar die films kijken zonder er achteraf over na te denken en te praten.”

Muidhond (gebaseerd op het gelijknamig boek van Inge Schilperoord) gaat over Jonathan, over een jongvolwassene die niet wil zijn wie hij is. Iemand met een goed karakter, iemand die verdacht wordt van zedenfeiten maar bij gebrek aan bewijs toch wordt vrijgelaten. Hij keert terug naar zijn moeder, wil het verleden vergeten en wil vooral een beter persoon worden. ‘Maar hij is bang van zichzelf, bang van zijn gedachten’. Jonathans intenties worden op de proef gesteld wanneer een moeder met haar dochtertje naast hen komt wonen.

Het is een film met een heel moeilijk thema, dat helaas actueel is. Maar “het is niet ‘de pedofiel’ die we nu tonen. Het is een verhaal dat wil tonen dat het ook mensen zijn die een gevecht hebben met hun eigen en hun geaardheid. En dat het niet gaat over de keuze die iemand maakt om verliefd te zijn. Het gaat over verliefdheid, net zoals iedereen verliefd kan zijn, maar dan een verkeerde en onmogelijke.”

"Dat de film de North Sea Port Publieksprijs op het 46ste Filmfestival van Gent 2019 in de wacht mocht slepen, was totaal onverwacht maar was wel een enorme opsteker"

Voor Tijmen was het een hele uitdaging om deze rol te spelen “Alles wat Jonathan voelde moest direct tegengehouden worden. Elke emotie die ik speelde was meteen van ‘ah neen, dat kan niet, dat mag niet’.” Het was dan ook een uitdaging om het op een respectvolle manier te doen, zoals in Muidhond, om respect te hebben naar mensen die ooit misbruikt zijn, dat die toch ook naar deze film kunnen kijken.

Maar het is helaas aan actueel thema. Tijmen vindt het zelf zo absurd hoeveel aanrandingen met kinderen er in het nieuws komen. Ook voor de regisseuse Patrice Toye – die zelf twee dochters heeft – is het de grootste angst  dat er iets met haar kinderen zou gebeuren. Daarom wil de film een inkijk tonen, dat het een interne monoloog is die gevoerd wordt. De film wil pedofilie niet goedspreken, integendeel, maar wel een poging voeren om te laten begrijpen wat er in het hoofd van die mensen omgaat.

In Muidhond merkt Jonathan dat zijn buurmeisje verwaarloosd wordt. Hij begint haar te verzorgen, voor haar te koken. Ze heeft niet door dat Jonathan verliefd is op haar maar ze is blij dat ze aandacht krijgt, dat er iemand is die om haar geeft. Toch is er bij hem een tweestrijd. Zo wil hij haar leren zwemmen, maar voelt dat hij het niet mag. “Heel veel scènes zijn onschuldig maar die heftig worden omdat je weet dat die man – Jonathan - daar gevoelens voor heeft”.

Er is ook een vis – Muidhond genaamd - die grote rol speelt. Jonathan heeft het heel moeilijk, omdat hij weet dat mensen hem niet moeten hebben. Maar met dieren is hij supergoed, zo wil hij zijn vis verzorgen. De vis staat ook als symbool voor geneeskracht en wordt door Jonathan beschouwd als zijn redding, ‘als ik me daar op focus zal het allemaal wel goedkomen’.

Gehoopt wordt dat – alhoewel Muidhond een film is die (nu) enkel maar in de kleinere zalen zal spelen – toch een groot debat opent dat mensen er over gaan praten. “Patrice Toye heeft immers gedaan wat nog nooit iemand eerder deed om anderhalf uur mee te gaan in het hoofd met iemand die pedofiele gevoelens heeft.” Tijmen hoopt “dat er ruimte is om over het idee na te denken en dat het niet meteen afgeketst wordt.”

Muidhond
Regie: Patrice Toye
Avant-première-vertoningen in aanwezigheid van hoofdrolspeler Tijmen Govaerts:
DINSDAG 28 JANUARI om 18u30.
DINSDAG 28 JANUARI om 20u30.
Extra vertoningen op:
MAANDAG 3 FEBRUARI om 18u30.
MAANDAG 17 FEBRUARI om 18u30.
Het Filmhuis Mechelen, Cultuucentrum, Minderbroedersgang 5