Mechelse pracht in Rotterdam

Een tijdje geleden was ik op citytrip naar Rotterdam, een stad die zwaar te lijden had met de bombardementen bij het begin de Tweede Wereldoorlog, maar die als een feniks uit haar as herrees. Rotterdam is ook een stad vol musea, waaronder het Museum Boijmans Van Beuningen. Dit museum bestaat bijna 170 jaar en heeft een collectie die opgebouwd is met kunstwerken uit ruim 1700 verzamelingen.

Het museumgebouw ondergaat momenteel een grondige renovatie en is daardoor gesloten. Maar om een deel van de collectie toch zichtbaar te laten, werd onder de noemer 'Boijmans bij de buren' een samenwerking aangegaan met verschillende musea. Zo is er 'Meesterlijk!' in de Kunsthal en is er in het Belasting & Douane Museum - beiden in Rotterdam - een selectie te zien van de zilvercollectie. 

En in beide musea zijn ook Mechelse stukken te zien. 

 

Zo toont 'Meesterlijk!' (nog tot 29 maart) ruim 150 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van 27 kunstenaars. Er hangen en staan er werken van Rubens, Van Gogh en Rembrandt naast onder meer Rik Wouters. De tentoonstelling is bijzonder omwille dat er veel tekeningen worden getoond die omwille hun gevoeligheid voor licht zelden worden getoond. Een korte videopresentatie over de tentoonstelling kan je hier bekijken.

Op de tentoonstellingen worden de werken van Rik Wouters (1882-1917) geconfronteerd met deze van tijdgenoot Edgar Degas (1834-1917). Degas was een impressionistisch schilder die beweging kom omzette in kleurrijke lijnen. Hij maakte studies in was en tekeningen als hulp bij het schilderen. Inspiratie haalde hij in het dagelijkse leven, op straat en in theaters.

Rik Wouters was zowel een schilder als een beeldhouwer. Wouters schilderde voornamelijk huishoudelijke taferelen en vaak was zijn vrouw Nel hierbij het onderwerp.

  

 

In het Belasting & Douane Museum is er dan weer 'Samensmeden, meesters in zilver' waar een kleine maar mooie selectie aan zilveren pronkstukken uit het Museum Boijmans Van Beuningen wordt getoond. Ook hangen er enkele Hollandse Meesters als Jan Steen, waarop zilveren objecten zijn afgebeeld, voorwerpen die ook tentoongesteld worden.

Tussen de verschillende voorwerpen staan er twee Mechelse strooibussen voor suiker. Ze dragen de stadskeur van Mechelen en zijn gemerkt met jaarletter R (1721-1722). Mechelen had in de 18de en 19de eeuw verschillende zilversmeden, maar helaas is er tot op heden weinig studie over gedaan. Ook is er maar weinig zilverwerk in de collectie van het Hof van Busleyden terug te vinden.

  

(foto's: Museum Boijmans Van Beuningen)