Mechelen voor beginners : 't stad

met categorie:  

Binnenkort kom ik na 22 jaar terug in Mechelen wonen.  Om alvast wat in te burgeren ga ik op zoek naar antwoorden op een aantal bedenkingen.

 

Op een feestje geraak ik aan de praat met een oudere man.  We zijn in het nieuwe huis van zijn dochter.  Zij is net met haar gezin verhuisd naar een plek in het groen. Een groot huis met een mooie tuin, ver weg van de drukte.  Ik vertel hem dat wij net het tegenovergestelde zullen doen : we ruilen ons huis in het dorp voor een appartement in ‘t stad. Hij is erg geïnteresseerd in onze motieven .  Hij kent ‘t stad, en komt er graag en regelmatig.   Hij bevestigt de voordelen die ik opnoem.  Er zijn de praktische kanten : dichterbij bij werk, school, familie en vrienden, winkels.  Er zijn de leuke kanten : een stad met een rijke geschiedenis en een mooie kathedraal, autovrije pleintjes met gezellige terrassen, groene parken die in elk seizoen hun charme hebben, en op warme zomerdagen bovendien voor afkoeling zorgen, musea en theaters zorgen voor een breed aanbod van kunst en cultuur, winkels en restaurantjes hebben de lekkerste specialiteiten uit alle hoeken van de wereld.  Maar onze verhuis heeft ook principiële kanten : we delen met meer mensen een kleinere oppervlakte, kunnen meer gebruik maken van de fiets en het openbaar vervoer, ons appartement heeft alle voorzieningen om comfortabel onze oude dag door te brengen. Met een glas in de hand en de nootjes binnen handbereik vlot de babbel goed.  Tot hij vraagt waar in Antwerpen we precies zullen wonen.  Wablieft ? Ik heb het hier over Mechelen ! Hij vindt dat “ ’t stad” alleen Antwerpen kan betekenen, en haalt er zelfs een paar vrienden bij om zijn mening kracht bij te zetten.  

Daarom mijn vraag aan jullie : mag ik zomaar “ ’t stad’ zeggen tegen Mechelen ?

Welkom in Mechelen!  verstandige keuze.  En wat "'t stad" betreft: Mechelen laat zich beter vervoegen dan Antwerpen.

Ik Mechel

Jij Mechelt

Wij Mechelen...

 

Hoe doe je dat met Antwerpen?

euh...

Wij werpen ant?

: )