De laatste steen

Deze week wordt de spreekwoordelijke laatste steen ingemetseld in de kooromgang van de Sint-Romboutskathedraal. Daarmee komt er einde aan een restauratiecampagne die - samen met deze van de toren - in 1963 begonnen werd.

En de kathedraal heeft gedurende zijn bestaan veel schade opgelopen. Vooral bij de beschietingen van 25 augustus 1914 door de Duitsers werden de kathedraal en de toren (en ook het torenuurwerk) zwaar beschadigd. Bij dit oorlogsgeweld werden meer dan 500 huizen verwoest en meer dan 1.500 beschadigd. DeIjzerenleen werd zo goed al volledig platgelegd. 

In het Felixarchief van de stad Antwerpen worden heel wat foto's van die bewuste beschietingen bewaard. In deze (foto)blog tonen we een selectie aan foto's met de schadebeelden aan de kathedraal, schade die ondertussen volledig is hersteld en weggewerkt.