'de dingen die niet overgaan'

met categorie:  

  (foto: Jan Smets)

Zo fotografeerde ik in 2013 Francis Verdoodt.  Iets meer dan een jaar geleden - een paar dagen voor Kerstmis, overleed hij in Woonzorgcentrum Den Olm in Bonheiden. Mechelaar  Francis Verdoodt, die één van de mooiste vertelstemmen van ons landje had, woonde al geruime tijd in die gemeente.  De laatste jaren worstelde hij jammer genoeg met een wankele gezondheid.  Zijn 77ste verjaardag, op 31 december 2018 maakte hij nét niet meer mee.  De woorden verstomden voorgoed, maar zijn stem blijft in onze oren klinken.  De minzame Francis was echter meer dan zijn stem.  Hij was eveneens een begenadigd dichter, cultuurmens, presentator, TV-verteller, lesgever, en volgens zijn vele vrienden ook een 'dromer en non-stop-planner'.  En het is ook een groepje vrienden en collega's die nu maar wat graag een poëtische hommage brengen aan deze onvergetelijke taalvirtuoos.  Ze organiseren daarom op 29 februari (20u15) in onze Stadsschouwburg en op 1 maart (15u) in 't Bonheidense Blikveld een warm herdenkingsprogramma.

 

 

 

En dat wordt iets om naar uit te kijken.

Mooi en verdiend dat deze bekende Maneblusser op deze manier nog eer zal worden aangedaan.

De betreurde voordrachtkunstenaar bracht zijn jeugdjaren door in 't Vlietje.

Van opleiding was Francis Verdoodt onderwijzer.  Later zou hj regent worden aan het Lemmensinstituut (leraar pedagogiek.  We schrijven dan 1963. Les gaf hij eveneens aan de conservatoria van onze stad (voordrachtkunst en welsprekendheid), van Antwerpen, Gent en Brussel.  Ook was hij een tijdlang inspecteur van het Deeltijds Kunstonderwijs.

In de jaren zeventig en tachtig presenteerde hij voor BRT verscheidene jeugdprogramma's.  Een paar generaties kinderen groeiden op met 'Prikballon', 'het Sprookjestheater' en de 'kasteelgeesten'.  Ook aan Schooltelevisie verleende hij zijn vertelstem.

Francis bracht een aantal cd's met gedichten en verhalen uit.  En bij vele poëziewedstrijden was hij jurylid.

Erg betrokken was hij bij het Mechels Stadspoppentheater in het Contryn-tijdperk.

 

(foto: Jan Smets - met zijn vriend Marcel Sterckx in 2013)

 

De geplande hommage is erg gevarieerd en wordt op poten gezet met dichters, muzikanten en artiesten die met hem samenwerkten of door hem geïnspireerd werden.

Zo kan natuurlijk zijn vriend Marcel Sterckx niet ontbreken waar hij jarenlang mee op de boer ging met tal van poëzieprogramma's.  De begenadigde muziekman die Marcel is, zal zijn accordeon laten klingen.

Maar zullen ook op het podium hun ding doen: Jurgen De Bruyn (Zefira Torna), zangeres Katrine Druyts, gitarist Guy Kestens, Jan Meel die zal spelen op een Afrikaanse xylofoon...

Enkele oud-poppenspelers van het Mechels Stadspoppentheater en Beeldsmederij DE MAAN maken ook hun opwachting.  En in dat gezelschap is Paul Contryn uiteraard onmisbaar.  Maar dat is evenmin  verteller-docent Willem Verheyden die ook lang aan dit theater veronven was.

Verder treden ook op: Wannes Deleu die documentairemaker is op VRT en Radio I-man Jan Vanlangendonck, diverse ex-collega's (van o.a.De Spreekkamer), oud-leerlingen en jongeren van de afdeling Woord van het Conservatorium Mechelen/Bonheiden...

Unieke beelden uit het rijke VRT-archief zullen getoond worden. 

Het wordt een warme hommage met teksten waar Francis erg van hield en die hij zélf ook bracht.  Dat zijn de dingen die niet overgaan...

Tickets kosten 10 Euro per persoon.  De opbrengst gaat naar twee goede doelen die Francis nauw aan het hart lagen: het Regenboogkoor van Den Olm en de woordafdeling van het Conservatorium van Mechelen/Bonheiden.