Maanziek Mechelen

 

(foto's: Jan Smets)

Deze eindejaarsperiode is Mechelen eens te meer de wereldhoofdstad van de maan.  Als je jouw nieuwsgierigheid wil blussen moet je zeker eens onze kathedraal binnenlopen voor een méér dan fascinerend en feëeriek schouwspel.  De maan speelt de hoofdrol.  Ik weet heel zeker dat je er vol verwondering met open mond naar staren zal!  Gisteren, op Sinterklaasdag, werd het kunstwerk 'Museum of the Moon' onthuld.  Nog tot en met 27 december kan je in Sint-Rombout de installatie van de Brit Luke Jerram bekijken.  Ik stapte deze morgen de kerk binnen.  En ik was niet alléén.  Heel wat benieuwde Maneblussers maakten daarstraks een ommetje om mee te genieten van het indrukwekkende schouwspel.  Het is dan ook de moeite deze replica van het tot de verbeelding sprekende hemellichaam.  Deze boven het kerkschip zwevende maan heeft een diameter van niet minder dan zeven meter en is levensecht gemaakt met behulp van gedetailleerde beelden van ruimteorganisatie NASA...

 

 

Dit kunstwerk is uiteraard niet exclusief gemaakt voor Mechelen. Eerst was Bristol aan de beurt en nadien was ze te zien in een trits andere steden.    Maar eerlijk: in onze kathedraal komt ze hélemaal tot haar recht, en daar is ook de kunstenaar van overtuigd.  Het verhaal van de Maneblussers maakt dat dit werk meer dan elders helemaal 'thuiskomt'. 

Ga zeker eens een kijkje nemen!  Waarom zou je het laten.  Het is bovendien nog gratis ook.  Deze artistieke installatie is een samensmelting van maanbeelden, maanlicht en soundscapes van de bekroonde componist Dan Jones.

Leuk is ook dat een aantal geplande concerten en de vertelling 'Meisje van de Maan' door Gustave Min en luitist Jurgen De bruyn, dit decor als extra troef hebben.

De feestelijke eindejaarsperiode is met dit 'Museum of the Moon' voor mij alvast succesvol gestart.  Ik laat je graag meegenieten van mijn foto's.  En verder moet je het zélf maar gaan ontdekken!

(elke dag open van 8u30 tot 17u30.  Nocturnemomenten op 7, 13,21 en 27 december tot 21 uur)

 

 

 

 

aangemaand

in deze stad

om van 't leven ten volle te proeven

maanziek Mechelen

kogelrond

of sikkelend tussen sterren

Rombout kwartiert de maan in

hemels

gewoon

mechelomaan