Kerkstraatje wordt Kerststraatje

met categorie:  

    (foto's:J.Smets)

Voor wat ongedwongen gezellige Kerstsfeer moet je volgende vrijdag 13 december beslist afzakken naar het Kerkstraatje.  Dit leuke smalle steegje dat vanuit de Kanunnik De Deckerstraat leidt naar de Katelijnekerk, heeft voor de gelegenheid de straatnaam gewijzigd.  Het wordt het herdoopt in KerSTstraatje.  Geen ongeluksdag deze vrijdag-de-dertiende.  Helemaal niet!  Het wordt voor deze tweede editie weer een sympathiek gebeuren dat de buren én andere Maneblussers wil samenbrengen voor een hapje en een drankje, een babbeltje én een artistiek mini-marktje.  Winst hoeven de organisatoren hier helemaal niet op te maken.  Integendeel.  De opbrengst wordt in het kader van de Warmste Week geschonken aan de Mechelse Dierenbescherming.  De buren hebben hier een groot hart voor dieren. Kan niet anders: allen hebben trouwe viervoeters in huis.  Welkom vanaf 17 uur!  Tot dan?

 

(enkele van de initatiefnemers:  Marleen De Smet, Hilde Van Lent, Sophie Goethals, Els Van Itterbeeck, Joël Leroy en Tom Vaes)

 

Het begint allemaal toevallig een paar jaar geleden bij pot en pint op het terras van De Rooster, op 'Rommelmarkt van de begijnhoven'  als Els Van Itterbeeck en echtgenote Hilde Van Lent samenzitten met hun buren, Jef Goossens en Joël Leroy.  Gezellig keuvelend komen ze bij het idee om een drink te organiseren in hun Kerkstraatje.  Ook al telt dit straatje maar drie woonhuizen: er zouden zeker wel naaste buren uit de Kanunnik De Deckerstraat willen meedoen.  Zo komt bijvoorbeeld het  huis en galerie M van Marleen De Smet en haar man Jef Verbinnen ook uit op het steegje...

Van zomerdrink verschuift het idee naar een winterdrink, en wat later begint men verder te brainstormen.  Wetend dat de stad voor zulke straatfeesten subsidies verstrekt (125 euro én 500 euro als men er aanpalende straten bij betrekt), wordt deze Kerstdrink verder uitgewerkt met Sophie Goethals en haar man Tom Vaes uit de Kanunnik De Deckerstraat.  En natuurlijk doen ook Sofie Hellemans en Lieven Casteels uit het Kerkstraatje mee!

Winst wilde men absoluut niet maken.  Denkend aan wat ze met de opbrengst zouden kunnen doen, wilde men het bedrag dat bijeen zou worden gesprokkeld schenken aan een goed doel in de Warmste Week.  Unaniem werd gekozen voor de Mechelse Dierenbescherming.

De bal ging aan het rollen en het enthousiasme groeide.  Marleen wilde haar galerie die avond openzetten en zou voor de cava zorgen.  De kinderen van Sophie en Tom wilden koekjes bakken en Jef en Joël zouden hun venster openzetten en van daaruit hotdogs verkopen.  Els kon via haar contacten met brouwerij Het Anker wel een dranktoog versieren die tegen de kerkmuur kon worden geplaatst...  En zo deed ieder wel iets! 

Affiches en flyers werden gedrukt en met z'n allen verspreid in de naaste omgeving.

Het werd vorig jaar een overweldigend succes.  Ook al was het weer niet denderend: het was koud en winderig: de sfeer was fantastisch!  Buren, vrienden en kennissen genoten van een fris of warm drankje en het gezellig samenzijn.  Ook toevallige passanten feestten mee.  En wat leuk was: niet minder dan 1000 euro kon overgemaakt worden aan de Dierenbescherming!

 

 

(foto's: Els Van Itterbeeck.  Vorig jaar...)

 

Het kon dus niet anders dan dat dit initiatief herhaald diende te worden!

En zo zal er vrijdag aanstaande een tweede editie doorgaan van deze Kerstdrink.  Er kruipt best veel werk in.  Maar dat deert de organisatoren niet.  De sociale cohesie in de buurt groeit hiermee nog.

Er wordt verder geborduurd op het concept van vorig jaar.  Ook nu zet Marleen de deuren van haar galerie open.  Bovendien kan je er kunstige cadeautjes op de kop tikken waarvan de opbrengst ook naar het gekozen goede doel gaat

Om 17 uur wordt het startschot gegeven... 

 

Vrijdagavond wordt het Kerkstraatje-Kerststraatje héél zeker het warmste straatje van onze stad!