Grootheidswaanzin in Mechelen

Verscholen in het groen achteraan het Mechelse Vrijbroekpark, liggen de verlaten resten van wat een enorm hotel had moeten worden. Verder dan de kelderverdiepingen is men niet geraakt. Het een gebrek centen was een groot probleem. Ook was er geen rekening gehouden met de drassige ondergrond waardoor er al snel verzakkingen kwamen en verder bouwen nutteloos was. 

Wat een megalomaan project had moeten worden, werd al snel vergeten. Wat nu overblijft, is een onafgewerkte betonconstructie, een plek voor graffiti-kunstenaars, voor vleermuizen en vooral veel rust.

 

We schrijven 1963. In Mechelen heerst BSP-burgemeester Désiré Van Daele, hij wil Mechelen op de kaart zetten, maar het ontbrak in de stad aan hotels. Er werden plannen getekend voor een megalomaan hotel van 19 verdiepingen met panoramisch restaurant, congrescentrum, sportcomplex en kantoorruimten. 

Haast gelijktijdig worden er voor de Mechelse binnenstad plannen gemaakt om deze om te toveren tot een grootstad, het project Euroshopping is toen geboren. Helaas, de shopping kwam er maar faalde, de werken aan het hotel vielen stil.

  

2019... De toenmalige bouwwerf ligt er nog steeds verlaten bij. De betonconstructie ligt er nog bij zoals ze ruim 50 jaar geleden werd achtergelaten. De natuur heeft ondertussen de overhand gehaald, binnen de bouwval groeien bomen en hebben vleermuizen er een veilig onderkomen gevonden.

Toch waren er eventjes weer plannen om op de site iets te realiseren. Toenmalig burgemeester Bart Somers dacht zelfs even aan een congrescentrum, op beperkte schaal en aangepast aan het groen. Maar de hogere overheid kleurde de omgeving in als parkgebied waardoor er niet meer gebouwd mocht worden. 

  

  

  

De site is ondertussen ook herontdekt door urbexers (urban explorers), her en der op internet verschijnen foto's van het verlaten hotel. Ook wordt de site regelmatig gebruikt voor filmopnamen, zoals recentelijk nog voor 'Familie' op VTM. De muren zijn dan weer een gedroomd paradijs voor graffitikunstenaars. Zo is er onder meer een groot schilderwerk te vinden van Mechelse kunstenaar Gijs Vanhee. 

  

  

 

En wat nu... Het provinciebestuur wil nu de gronden - en de bouwval - (ruim een halve hectare) kopen, niet om er te bouwen maar om het Vrijbroekpark uit te breiden. De ruïne zou niet gesloopt worden, maar zou een plek krijg in en voor de natuur, als onderkomen voor vleermuizen en andere dieren. Ook wil men de constructie openstellen voor het publiek, maar dan dienen bepaalde plekken - zoals open liftschachten en putten - beveiligd te worden.

Op Youtube staan verschillende korte filmpjes over het hotel. 

Wordt vervolgd...

(foto's: Wim Tiri)

 

Gelukkig stelde een correcte beslissing van de hogere overheid een einde aan de megalomane projecten van Somers. De stad kreunt nu al onder zowat de grootste openbare schuld van 't land en dat zullen de burgers en de automobilisten geweten hebben.