Het eeuwige verhaal van het Neverending Park

Twee weken geleden opende in het Museum Hof van Busleyden een ondergronds park de deuren. Samen met het theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS en het Museum konden Mechelaars gedurende twee jaar hun ideeën voor een betere stad neerschrijven. Elke inwoner kreeg binnen het project De Grond der Dingen spreekwoordelijk één vierkante meter om zijn stad leefbaarder te maken. De stad Mechelen heeft voor het project 20.000 m² grond voorzien om in 2021 een selectie van deze ideeën uit te werken.

 

Ruim 200 Mechelaars brachten hun ideeën binnen die werden samengebracht op degrondderdingen. In het museum werd eerder al een zaal aan dit project gewijd, waar je als bezoeker al kon kennis maken (of actief deelnemen) met deze dingen

Uit de verschillende ideeën werden - na constructief overleg in april 2019 - een tachtigtal voorstellen meegenomen naar een volgende fase. Deze werden door beeldend kunstenaar Benjamin Verdonck visueel uitgewerkt en kregen samen een plek in een tijdelijk ondergronds park, ondergronds want het bevindt zich in de ondergrondse ruimte van het museum. Een werd een bijzonder park, een groeiende plek, waar je kan rondlopen en genieten van de rust. Deze ruimte werd ontworpen door Jozef Wouters en Vesara Molla.

"In tijden van globalisering, complexiteit en verwarring willen we in Mechelen even stilstaan. Tijd nemen om na te denken over onze gezamenlijke toekomst op een gedeelde lap grond."

  

En de geselecteerde projecten zijn heel veelzijdig. Al de aspecten uit de samenleving kwamen aan bod; van kunst tot milieu, van kinderen tot mobiliteit. En werkelijk, de meeste projecten liggen zo voor de hand. Eén voor één worden ze kort voorgesteld. Uit deze ideeën wordt opnieuw een selectie gemaakt die in 2021 worden gerealiseerd.

In het park is een colosseum gebouwd, een plek voor theater, lezingen, debatten en ontmoetingen. Daarnaast is er ook een pop-up-bar waar je gezellig iets kan drinken. En er is heel wat te doen, het volledige programma met al de activiteiten kan je hier bekijken. 

  

  

 

Nog tot 15 maart 2020 in de ondergrondse ruimte van het Hof van Busleyden. Alle info op https://www.theneverendingpark.com/