9de Kerstconcert in de Kathedraal

met categorie:  

Foundation Mechelen vzw organiseerde vrijdag 20 december zijn 9de Kerstconcert in de Kathedraal. Vlaamse artiesten brachten bekende en minder bekende kerstliederen voor de 650 bezoekers.


Het Kerstconcert is maar één van de vele initiatieven waarmee Foundation Mechelen goede doelen uit het Mechelse ondersteunt. Ze kijken vooral naar de toegankelijkheid en spelen waar nodig in op de actuele noden.

Nog nooit was het concert zo snel uitverkocht” krijg ik te horen bij Foundation Mechelen. Net als voorgaande jaren verwelkomde Bellemadam Myriam Sips de bezoekers aan de zijingang van de kathedraal, waar de toren volgend jaar 500 kaarsjes uitblaast.

De Sint-Romboutskathedraal is al enkele jaren de vaste stek voor dit intussen populaire eindejaarsconcert. Dit jaar kreeg het een extra dimensie door de aanwezigheid van Museum of the Moon. Deze reusachtige maan met een diameter van 7 meter, is uiterst gedetailleerd, en pronkte pal boven het artiestenpodium. Voor de toeristen is dit kunstwerk niet enkel een eyecatcher, maar het doet ons terugdenken aan wat zich afspeelde in de nacht van 27 op 28 januari 1687, waar we door deze legende vandaag nog steeds bestempeld worden als Maneblussers.

Het concert

Dit was ronduit weer schitterend. Ook deze keer zorgden Jan Hautekiet en Patrick Riguelle voor de samenstelling van de affiche van dit fijne concert. “Het zijn niet alleen topartiesten, maar door de jaren heen zijn Jan en Patrick ook goeie vrienden geworden, en stellen ze hun warme hart maar al te graag open voor dit mooie initiatief” vertellen Jan Simons en Piet Den Boer.
De eerste artiesten die het concert mochten opentrekken waren de mensen van Sjarabang vzw, vandaag als Sjarazang. Dit zangkoor voor mensen met en zonder beperking beet de spits af met de liedjes ‘Kerstcanon’, ‘Hallelujah’ en het intussen gekende ‘Sjarabanglied’. Dit was een voltreffer !

Na een korte toespraak van voorzitter Piet Den Boer praatte Vanessa Vanhove (Radio 2) als presentatrice alles netjes aan elkaar. Dat ze een natuurtalent is bewees Vanessa als ze samen met Jean Bosco Safari in duet ‘We’ll Be Gone’ zong.

Jean Bosco Safari, is ongetwijfeld een rasartiest waar muziek geen geheimen meer voor heeft. Met ‘The River’, ‘Oh Happy Day’ en ‘Happy XMAS’ liet Safari zijn betrokkenheid en warm hart voor dit initiatief ten volle voelen.

Het muzikale duo Sasha & Davy zongen voor de gelegenheid kerstliederen ‘It’s gonna be a cold cold Christmas’, Merry Christmas Everyone’ en ‘Blue Christmas’ uit hun nieuwste kerst cd ‘Christmas’. Ze brachten alleszins een winterse swing in de eeuwenoude kathedraal. Alhoewel ze die avond al een optreden hadden wilden ze er toch bijzijn en renden ze van hier naar daar om toch hun bijdrage te leveren en het Foundation Kerstconcert een warme kerst te bezorgen.

Patrick Riguelle is al van bij de start betrokken bij het kerstconcert. Net al vorige edities brengt Patrick enkele Franstalige songs als ‘Le Loup, La Biche et le Chevalier’ en de kerstang ‘Petit Papa Noël’ tot een topsong gebombardeerd door zanger Tino Rossi in 1946. Patrick is van alle markten thuis want ook Vlaamstalige liedjes ‘Ik Zou wel eens willen Weten’ en ‘Fanfare van Honger en Dorst’ galmden door de majestueuze kerk.

Van het tv programma ‘The Voice Senior’ herinner je je zeker nog Harry Francis. Deze Mechelse crooner zong de pannen van het dak met meezingers ‘Let It Snow’ en ‘Have Yourself a Merry Little XMAS’. Zingen zit hem duidelijk in de aderen, en het sterkt hem in het gevecht tegen kanker waar Francis al enkele maanden mee geconfronteerd wordt.

Hoog boven het publiek, op hoogte van ‘de maan’, predikt Mark Uytterhoeven zijn ‘Kerstverhaal’, een ludieke vertelling waar Mark heel wat uit de doeken doet van het reilen en zeilen in onze stad.

Dany Caen uw welbekend want ze is een Mechelse vaste waarde en topartieste met een warme stem en een even warm hart. Met wereldhits ‘Natural Woman’ gevolgd door ‘I Can’t Make You Love’ en afsluitend met ‘All I Want For Christmas Is You’ weet Dany de gezelligheid ten top te drijven. (Lees verder onder de foto's)

Ook jong talent Tara uit het nabijgelegen Keerbergen, beklom het artiestenpodium onder ‘The Moon’. Zij vertolkt met verve ‘If I Ain’t Got You’ en ‘I’d Rather Go Blind’, oorspronkelijk van Etta James.

Een ander muzikaal talent dat met meeslepende wereldhits het publiek wist te bespelen was Bart Buls. ‘All I Have To Do Is Dream’, ‘Ring Them Bells’ en de superhit ‘Lonely This Christmas’ van de legendarische popband Mud zorgden voor onvergetelijke herinneringen.

Tot slot waagde ook Mark Uytterhoeven zich aan enkele zangnoten met ‘O’ Kerstkalkoen’ gevolgd door ‘Ik Hou van U’ een meezinger van formaat gebracht door alle aanwezige artiesten inclusief Sjarazang.

Mijn conclusie. Het was alweer een topconcert, en dan vooral een warm kerstconcert, dat dankzij de inzet van vrijwilligers, sponsors en artiesten mogelijk werd gemaakt. Wie zeker een vermelding waard is zijn de mensen van het Luisterend Oog VGT. Deze doventolken luisterden de liedjes van Sjarazang mee op. Een mooi gebaar !

Bedankt mensen van Foundation Mechelen vzw voor dit prachtige initiatief. Als ik na afloop de positieve reacties van het publiek hoorde, dan ben ik er rotsvast van overtuigd dat de 10de editie december 2020 een knaller zal worden. Een compilatie van het concert wordt eerstdaags op RTV uitgezonden. Binnenkort een korte video impressie op het YouTube kanaal. Abonneer je gratis en blijf op de hoogte telkens nieuwe video's gepubliceerd worden.

Tekst, foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt