De oude bib: talentenfabriek voor ondernemers en kunstenaars

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

(Toon Diependaele, Greet Geypen en Björn Siffer)

Deze zo bekende ruimte doet een tikkeltje onwezenlijk aan: al de boeken zijn verdwenen. Maar 'leeg' kan ik de nu verlaten bib niet noemen.  Inderdaad: sinds de verhuis naar Het Predikheren is de bibliotheek aan de Moenstraat getranformeerd tot creatief laboratorium ARTEnova vond hier een nieuwe stek.  De talentenfabriek voor ondernemers en kunstenaars die tot hiertoe (zo'n twee jaar) huisde in de voormalige meubelzaak aan de Consciencestraat heeft haar tenten opgeslagen in de leeggekomen bibliotheek.  De officiële opening vindt vrijdag plaats tijdens het slotmoment van de BAAS XS-week.  Maar nu kon ik al een kijkje nemen in het grote pand dat beheerd wordt door MEST vzw.  Voorzitter Toon Diependaele vertelt me dat dit gebouw net wat kleiner is dan zijn voorganger, en dat hier en daar nog wat mogelijkheden dienen onderzocht om te compartimenteren.  Maar hij is vooral enthousiast, en dat straalt hij uit.  Sinds 2012 heeft MEST deze weg ingeslagen, en het idee om leegstaande panden een tijdelijke bezetting te geven door er ondernemende starters, creatieve ondernemers en kunstenaars kansen te geven, wil men ook meenemen naar de toekomst. 

 

  (Toon Diependaele)

 

Toen we wisten dat de oude bib een tijdje zou leegstaan hebben we onmiddellijk de nodige contacten gelegd met de stad om de werking van ARTEnova door te trekken naar deze nieuwe locatie.  Midden in de stad kunnen we van hieruit het ondernemersschap in al zijn vormen nog verder aanwakkeren en een positieve impuls geven aan de periode tussen de verhuis den de nieuwe bestemming.

 

En dat doet MEST in goeie samenwerking met de stedelijke diensten economie en cultuur.  Het is de bedoeling dat hier een bruisende samenwerking kan gebeurenover verschillende disciplines heen.  Kruisbestuiving.  De open structuur moet kansen geven tot samenwerking.  En men hoopt op deze manier ook andere doelgroepen te bereiken. 

 

 

Het gebouw wordt nu al gebruikt voor ondermeer workshops, voor een reeks gespreksavonden van Klimaan, én...is de repetitieruimte voor het prettig gestoorde majorettenkorps Va & Vient die door een brand in de Nijverheidstraat haar lokaal kwijtspeelde...

Ook wil men in de toekomst ook meer toonmomenten creeëren.  Toon stipt aan dat men hoe langer hoe meer naar collectieve in plaats van naar individuele werking wil gaan.

En zelfs de lopers van Urban Trail zullen in december door het gebouw kunnen lopen...

 

Ik wil zeker vermelden dat Mechelen op die moment met deze werking een toonbeeld is op dit gebied.  Daar mogen we trots op zijn!  Ook voor de toekomst willen verdergaan op deze weg.  Zo willen we later ook andere leegstaande gebouwen een tijdelijke invulling kunnen geven.  Zo wordt er nu eveneens onderzocht of de brandweerkazerne in de Dageraadstraat in aanmerking zou kunnen komen...  Meer en meer is ARTEnova een belangrijke pijler in de werking van de diensten Economie en Kunst & Cultuur.  Door nauwe samenwerkingen en externe partnerschappen worden talentvolle Mechelaars nog beter ondersteund.

 

 

Schepen Greet Geypen die hiervoor nog een ander persmoment had waarbij de geplande uitbreiding van de autoluwe zone uit de doeken werd gedaan, geeft ook nog wat tekst en uitleg bij ARTEnova.   Ze legt uit dat deze stek een ideale plaats is voor deze multidisciplinaire hub totdat de site een nieuwe invulling zal krijgen. Het gaat hier over een termijn van twee jaar. (tot oktober 1921)  Want inderdaad: deze plek krijgt een herbestemming.  De procedure hiertoe is lopende.  Ondertussen kan het nomadische ondernemingsconcept hier haar ding doen.  Ze benadrukt dat ze dit als stad heel belangrijk vinden.  Greet Geypen zegt dat het aanwakkeren en aanmoedigen van het ondernemersschap een speerpunt is van de stad.

 

Deze tijdelijke invulling lost de negatieve effecten van leegstand op en geeft een nieuwe dynamiek aan de buurt.  Met ons beleid willen we creatieve ondernemers in Mechelen houden.  Door deze ruimte ter beschikking te stellen krijgen beginnende ondernemers de kans om hun concept uit te testen in het kloppend hart van onze binnenstad.  Door middel van concrete tips willen we antwoorden bieden op vragen waar jonge starters mee worstelen.

 

 

Momenteel is de Antwerpse organisatie BAAS te gast in Mechelen.  Samen met de ondernemersorganisatie Manestarters van Mechelen organiseren ze deze week in de oude bib verschillende workshops, inspiratiesessies of brainstormmomenten, waarin ondernemende jongeren alle tools in handen krijgen om van hun dromen en iddeeën een eigen onderneming te maken.  Het slotmoment vrijdag is de officiële opening van de oude bib.  Je moet het ook bekijken als een netwerkmoment.

 

Cultuurschepen Björn Siffer is het project al even genegen.  Hij vertelt dat zo'n veertigtal kunstenaars hier nu aan de slag zijn.  Ze worden hier goed begeleid.  Hij lacht: 'Mechelen wil geen Bokrijk zijn...'

 

ARTEnova gaat meer samenwerken met expertiseorganisaties zoals Cultuurloket, zodat talentvolle mensen de nodige info en begeleiding vinden.  Door zich te omringen met de juiste partners krijgen nieuwe initiatieven de kans om kwaliteitsvol te groeien.  Zo tillen we ARTEnova naar een hoger niveau, maar het concept blijft even laagdrempelig.

 

Schepen Siffer geeft een aantal voorbeelden van jonge talenten die hier hun ding konden doen en die nu nationaal of zelfs internationaal zijn doorgebroken.  Zo denkt hij aan Christina De Witte, die nu hoge ogen gooit in de Slimste Mens en als cartooniste grote naam aan het maken is.

Er is ook een Tijmen Govaerts, een jonge Mechelse acteur die ondermeer schitterde in 'Girl' en waarvan we héél zeker in de toekomst nog gaan horen.  In Mechelen zet hij zich in bij 'Ansjovis', de denk-en doetank van het Cultuurcentrum voor jongeren tussen 16 en 25 jaar.

En wat te denken van Pieter Steyaert, een kunstenaar die veelal wetenschappelijke aspecten in zijn projecten integreert en actief is bij het collectief SZAD (Space Ecologies Art and Design) dat kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs, architecten en activisten groepeert.  In onze stad realiseerde hij mee het Dodonaeus Digital Arts Festival.  Momenteel exposeert hij in het MUKA.

Ik loop kriskras door het gebouw en ontmoet een aantal van deze creatievelingen.

 

  (Wendy Janssens)

 

Op de hoogste verdieping is Wendy Janssens van de succesvolle zaak 'Peleton de Paris' in de Hoogstraat druk in de weer.

En ook ouwe bekende Aitor Biedema loop ik tegen het lijf.  De VJ-artist en motion designer is in onze stad maakte hij naam met knappe realisaties als bijvoorbeeld 'Loodlicht en Kerkruis' in de OLV-over-de-Dijlekerk.  En dat is maar één van zijn projecten geweest.  Met andere kunstenaars krijgt hij hier de kans om deel nemen aan culturele projecten.

 

(Aitor Biedma)

 

Ook fotograaf Frédéric Leemans is aan de slag bij ARTEnova.  Ook hij vindt dit initiatief prachtig.  Maar wat graag poseert zijn dochtertje Billie met voor de foto...

 

(Frédéric Leemans)

 

ARTEnova: gewoon 'goe bezig!'

www.mest.be