Het Mechelen van Jonathan

  (foto o: J.Smets)

Eerlijk gezegd: hij wist me te verrassen.  Dit ontwerp was nog knapper dan ik dacht.  Creatief én vakkundig uitgewerkt: Jonathan mag er beslist trots op zijn.  Met zijn in vier lagen hout uitgewerkte citymap van Mechelen heeft deze jongeman een uniek hebbeding op de markt gebracht dat menig Maneblusser zal weten te waarderen en wellicht aan de muur wil hebben.  De perfectionist die Johathan Engels is heeft er dan ook lang en hard aan gewerkt.  Maar het resultaat mag er wezen.  Jonathan die afkomstig is van Steenokkerzeel woont nu zowat twee jaar in onze Dijlestad, maar zijn liefde voor Mechelen is nu al erg groot.  Deze prachtige citymap is hiervan de uiting.  Jonathan studeerde af als industrieel ingenieur ontwerper in Kortrijk en volgde nadien nog een extra jaar meubelontwerp (VOMO-Thomas More).  Deze richting kan je alleen in Mechelen volgen.  Mechelen: toch nog altijd een klein beetje 'meubelstad'?

 

 

Als kind was de in 1993 geboren Jonathan al erg creatief.  Hij vond het naar eigen zeggen fantastisch om dingen te bedenken en te maken.  Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en later in jeugdverenigingen kon hij daarin ook zijn ding doen.  Na zijn studies die helemaal in de lijn van zijn interesse lagen, ging hij op professioneel vlak aan de slag bij BuzziSpace in Kontich als product ontwerper.

 

En in mijn vrije tijd ontwerp ik graag vanalles, zoals nu deze kaart van Mechelen.  Ik woon samen met mijn vriendin in de Rik Woutersstraat.  Zij is van OLV-Waver; ik dus van Steenokkerzeel - en Mechelen ligt daar mooi tussenin.  We wonen hier erg graag.  Ik ben zo'n beetje verliefd geworden op deze stad.  Nochtans kwam ik hier vroeger niet erg veel, of toch niet meer dan in Leuven of in andere steden.  Wel was ik een tijdje actief in circusschool Circolito, en studeerde ik hier nadien. Enne...nu ben ik ook nog bezig met straattheater Gusta - een andere hobby van mij.  Sinds wij hier wonen ben ik helemaal verkocht.  Mechelen is een prachtige stad!

 

Het idee om deze kaart te maken ontstond toen het koppel een lege witte muur in hun appartementje wou aankleden.  Na wat brainstormen besloot Jonathan om deze exclusieve kaart te ontwerpen.  Er bestonden al heel wat hippe posters van Mechelen, maar hij wilde echt iets uniek.

 

 

Er is heel wat werk in gekropen.  Zowat een maand heb ik het plan liggen uittekenen en daarna heb ik alles geduldig gelaserd in hout met een lasercutter.  Ook wou ik er reliëf in krijgen, en zo heb ik de kaart in vier lagen multiplex proberen te ontwikkelen: grondlaag, rivieren, stratenplan en omkadering.  Allemaal handwerk: snijden, lijmen, schuren...    Om de kaart nog extra in de verf te zetten werkte ik de rand af met een messing (goudkleurig) kader.  En een leuk detail: je kan de kaart personliseren met een messing 'tag' om aan te duiden waar je zelf woont!

 

Ik bewonder het resultaat.  Dit is puur vakwerk.  De sympathieke en talentrijke Jonathan heeft de lat duidelijk hoog gelegd.  Het is een fraai geheel geworden: netjes uitgewerkt; mooie afgeronde hoeken en de messing kader geeft er een zowel trendy als stijlvol cachet aan.  Sint-Romboutstoren en bekende straten zijn geëtst.

 

Aangezien er heel wat handarbeid komt kijken bij het maken van de kaarten, kruipt hier veel tijd in.  Momenteel heb ik een kleine reeks van vier kaarten gemaakt. (De vijfde hangt aan onze eigen muur).  Het zou natuurlijk een droom zijn mocht elke Mechaar zijn of haar woonkamer kunnen opfleuren met mijn kaart!  

 

 

Dat kan dus!  Je kan jouw bestelling doorgeven aan Jonathan die de kaart naar jouw wensen eventueel kan aanpassen: andere houtsoort, andere kleurtint...  De kaart is 59x59x2cm groot en bestaat uit multiplex hardhout met messing afwerking.  Het handige ophangsysteem bestaat uit een haaklat systeem, inclusief schroeven en pluggen.  Richtprijs: 250 Euro.  Dan heb je ook een uniek handgemaakt exemplaar.

 

jonathan.engels1@outlook.com

 

Om geschenk te geven of jezelf cadeau te doen?  Mechelser kan je het niet hebben!  Dat vindt alvast ook cafébaas Kevin Polfliet van het Maanlicht waar ik met Jonathan afgesproken heb....

 

 

 

Mooi werk Jonathan. 

Even een tip. Het straatje zonder eind loopt niet helemaal door.