Malinwa-icoon Swa Tuyaerts overleden

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Net in deze periode dat KV-Mechelen hoge ogen gooit, overlijdt één van de iconen van de Mechelse voetbalclub.  Frans - Swa - Tuyaerts stierf op de leeftijd van 82 jaar. (°19 maart 1937).  De uitvaart van Swa gaat vrijdag 15 november door om 10 uur in de aula van onze Stedelijke begraafplaats.  Swa Tuyaerts woonde jarenlang met zijn echtgenote Mariëtte Verniers in de Plataanstraat in de Hanswijkenhoek.  Niet minder dan 306 wedstrijden speelde Swa voor geel en rood, en als kapitein was hij er bij toen de club de allereerste bekerfinale speelde in 1967 (tegen Standard Luik.  KV-Mechelen verloor deze match wel met 3-1).  Swa was een begenadigd voetballer - en daarnaast viel hij natuurlijk ook wel op omdat hij één arm miste.  Het belette hem niet om virtuoos met de bal om te gaan. Ondanks zijn beperking had de topaanvaller die hij was, een enorme inworp. Maar hij was ook geliefd vanwege zijn sportiviteit en innemende persoonlijkheid.

 

Tussen 1955 en 1967 speelde Swa Tuyaerts bij Malinwa, en dat is een behoorlijk lange tijd.  Zo'n lange carrière kan je je nu nog nauwelijks voorstellen.  Nadien was hij nog gedurende één seizoen actief bij Olympic Charleroi en van 1986 tot 1972 stond hij op het veld van Racing White Brussel.

Swa Tuyaerts werd geboren in de Stenenmolenstraat.  Zijn hele leven woonde hij dus in dezelfde Mechelse wijk.  School liep hij in de Sint-Jozef Coloma- jongensschool van de Vredestraat. 

Zijn Mariëtte vond hij niet ver van de deur.  Mariëtte was immers de dochter van 'Lisette en Bèreke' die een viswinkel uitbaatten aan de Tervuursesteenweg. (in de wijk alom bekend om hun gebakken vis met die specifieke Mèchelse bruine saus).  Ze huwden in 1959.  Mariëtte overleed al eerder. 

 

 

Na zijn voetbalcarrière kwam de gewezen linksbuiten  nog heel regelmatig naar wedstrijden kijken achter de kazerne en ook  was Swa een tijdlang voorzitter van de vorige spelersvereniging

Maar naast zijn  passie voor het voetbalspel was Swa ook nog gebeten door de microbe van het duivenmelken.

Swa Tuyaerts zal gemist worden door voetbalminnend Mechelen en bij de vele trouwe supporters van de club.  Maar vooral bij zijn dochter Nadia en kleinkinderen zal hij een leegte achterlaten.

De bovenstaande foto schoot ik in 2011 ter gelegenheid van de oprichting van Foundation 1904 in ons stadhuis.  Hieronder staat hij te keuvelen met andere KV-Mechelen-grootheden Louis Volckaerts en Kamiel Van Dam.

 

(foto: Jan Smets)

 

Waar je ook bent Swa: het ga je goed.  Bedankt dat je voor zoveel voetbalplezier zorgde in onze Dijlestad.  De nu zo zegepralende club denkt met plezier aan je terug als held van de groene mat...

Mijn deelneming aan de familie en vrienden...