Luc Dondeyne komt weer thuis

Gisteren zondag ging in Het Predikheren een kleine tentoonstelling open met een tien tekeningen van kunstenaar Luc Dondeyne. Gelijktijdig exposeert hij ook in galerie Transit. Voor Luc is het weer gezellig thuiskomen, het is de zevende keer dat hij exposeert in Transit. We gingen even een kijkje nemen…

Luc Dondeyne is geboren in Genk in 1963 maar verhuisde al snel naar Brussel waar hij een opleiding vrij grafiek volgde aan Sint-Lukas. Onder impuls van zijn leerkrachten schreef hij zich in aan de Hogere Rijksschool voor Beeldende Kunsten in Anderlecht om te schilderen.

Geïnspireerd door de werken van onder meer Rik Wouters schildert Luc zeer direct en met fel koloriet. Toch is het bij Dondeyne nog zoeken en twijfelen.

Beïnvloed door het werk van Lucian Freud (om geen puur atelierwerk te maken) en David Hockney (die hem stimuleert met zijn onuitputtelijke vitaliteit) brengt Luc de buitenwereld binnen in het atelier door er met een camera op uit te trekken.

In 1998 behaalde Luc de meestergraad aan Sint-Lucas in Brussel, waar hij ook in contact kwam met Fik van Gestel.

“De menselijke figuur is voor mij nog steeds een bron van inspiratie”, aldus Dondeyne. De manier waarop de mens verbeeld wordt, is toch essentieel voor de kunstgeschiedenis. De mens staat dan ook haast altijd centraal in zijn werk.

Luc schildert in een eigen en herkenbare stijl. De mens neemt de ruimte in en er is de aanwezigheid van het impressionisme. De schilderijen ogen desondanks fris en modern, ze spreken de kijker aan.

Galerie Transit stelt schilderijen ten toon met hedendaagse en kleurrijke taferelen. Deze zijn gebaseerd op foto’s die gemaakt zijn met liefde voor het onderwerp maar ook met zin voor compositie.

“Luc Dondeyne werkt graag met foto’s die als basis dienen voor zijn schilderwerk. Mensen staan daarbij vaak centraal in – op het eerste gezicht – alledaagse omgevingen. Maar schijn bedriegt, vaak werkt hij met een knipoog naar het hedendaagse.”

“Zo is er ‘private eye’, een schilderij met 2 meisjes op een uitzichtpunt in Amsterdam. Het uitzicht moet enorm zijn, maar ze hebben een smartphone om een foto te nemen en zien zo de werkelijkheid op hun scherm.”

In Het Predikheren hangt nog tot 30 november een reeks van tien tekeningen die werden uitgewerkt in aquareltechniek, gemaakt naar aanleiding van het verschijnen van de tweede monografie over het werk van Luc Dondeyne Third Eye. Als Favorite Thing bieden zij een kaleidoscopisch overzicht van de belangrijkste thema’s uit zijn oeuvre.

RTV Mechelen wijdde op zondag 17 november een reportage aan Luc Dondeyne, deze kan je hier bekijken.

AS IFS (vingerschilderijen), nog tot 22 december, elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18u (of op afspraak) in Galerie Transit, Zandpoortvest 10.

Third Eye, nog tot 30 november in de Mandelazaal van Het Predikheren.

Meer informatie kan je vinden op de website van Transit.