Hier huist de waterduivel!

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Waar ooit de legendarische kwelduivel Nekker huisde, is nu 'de Waterduivel' neergepoot: de gloednieuwe brandweerkazerne annex magazijn voor de stadsdiensten.  Deze grootste stadsnieuwbouw van de laatste jaren werd gisterenavond officieel ingehuldigd.  Zeventig jaar lang was de brandweer gevestigd in de Dageraadstraat, maar de tot op de draad versleten kazerne werd nu verlaten voor dit 21 000 vierkante meter grote bouwwerk aan de Plattebeekstraat op de Nekkerspoelsite.

 

 

Het kostenplaatje bedroeg niet minder dan 29 miljoen euro, maar hiermee heeft onze stad de modernste brandweerkazerne van Vlaanderen.  Daar waren een trotse vice-minister-president Bart Somers en burgemeester Alexander Vandersmissen die de gedenkplaat mochten onthullen het roerend over eens.  Ze deden dit samen met Luc Pièret, de algemene directeur van hoofdaannemer Groep Van Roey. Hij wist ons te vertellen dat de bouwgroep er alle belang bij had om een energiezuinig en onderhoudsvriendelijk gebouw op te trekken.  Waar partner AG Real Estate beheerder van de vastgoedprotefeuille van AG Insurance en onder meer actief in publieksprivate samenwerkingen als investeerder het gebouw gedurende 25 jaar ter beschikking stelt, staat Van Roey Services al die tijd in voor het bouwkundig en technisch onderhoud, inclusief de volledige energiemonitoring, verduidelijkt de heer Pièret verder. 

Met andere woorden: Mechelen en de brandweerzone Rivierenland huren het gebouw de komende 25 jaar van de investeerder.  Hiervoor betalen ze zo'n 2,4 miljoen euro per jaar.

De kazerne is groot en overklast zelfs de toch al ruim bemeten naburige Nekkerhal.  Perfect binnen het voorziene tijdspad werd de nieuwbouw nu ingehuldigd.  Tal van personaliteiten woonden het feestje bij.

Bart Somers benadrukt dat de Waterduivel niet alleen een prachtige eyecatcher is die ingrijpt op de skyline van Mechelen, maar ook tekenend is voor de dynamiek van onze stad

Het stadsbestuur koos voor een geïntegreerd nieuwbouwproject waar ook de uitvoeringsdiensten in ondergebracht zijn.  Dit zorgt voor belangrijke efficiëntiewinsten.  De voertuigenhal, de zalen, materialen worden gedeeld. 

Het gebouw geeft onderdak aan 130 brandweermensen en 153 personeelsleden van de uitvoeringsdienst vult burgemeester Vandersmissen aan.

Zonecommandant Philippe Maudens noemt het eveneens een investering in veiligheid.  Met 13 interventies per dag of 1 derde van alle interventies van de brandweerzone is dit de belangrijkste brandweerpost van het arrondissement!

Na een vuurspektakel en de toespraken werden de prominenten en andere aanwezigen rondgeleid doorheen het gebouw.

Ik neem je graag mee op sleeptouw!

 

 

(zo was het ooit...)

 

 

(links: zonecommandant Muydens)

( burgemees Peter Gysbrechts van Putte, minister Koen Van den Heuvel en burgemeester Lode Van Looy van Bonheiden)

(schepenen, commandant Maudens en bouwondernemer Willemen...)

 

 

 

 

 

 

 

(burgemeester Alexander Vandersmissen en Luc Pièret)