AMAi !

 

(foto's: Jan Smets.  Boven begeleiders AMAi An Op De Beeck, San Bogaerts, Marc Lauwens en Liesbet Marivoet)

Een sympathieke kleine shop, sfeervol aangekleed met leuke en nuttige hebbedingetjes  gemaakt uit recyclagemateriaal: dat is AMAi.  Maar het is véél méér dan dat.  In het creatieve atelier dat AMAi is, kijgen ouwe spullen een nieuw leven.  En dat is op zichzelf al een fijn initiatief.  Maar wetend dat in dit atelier mensen aan de slag zijn die om een of andere reden niet in het normale arbeidscircuit terecht kunnen en daardoor uit de boot dreigen te vallen, geeft dit alles nog een extra meerwaarde.  Via sociale terwerkstelling krijgen deze Mechelaars weer wat structuur in hun leven en krijgen ze de kans om sociale contacten te leggen. 

AMAi is de nieuwe klinkende en wervende naam voor wat tot voor kort Arbeidszorg werd genoemd.  De eerste drie letters staan voor ArbeidsMatige Activiteiten.  Dit is de omschrijving die de Vlaamse overheid hanteert.  De kleine 'i' is toegevoegd om de naam nog nét ietsje meer te laten opvallen.  Vorig jaar nog huisde Arbeidszorg in de Hanswijkstraat en hierover maakte ik toen een artikel:   www.mechelenblogt.be/2018/04/mensen-nieuwe-kansen-geven-dat-geeft-veel-v...

Nu is het atelier gevestigd op een wel erg centrale plaats in de binnenstad: op de benedenverdieping van ons stadhuis.  Hier kan je trouwens elke werkdag terecht in de upcycling shop.  Een bezoekje loont de moeite!  écht!

 

 

Vandaag werd de nieuwe shop voorgesteld, en de arbeiders en medewerkers van AMAi zijn alvast erg enthousiast.  Vijf begeleiders dragen hier de zorg voor twee ateliers én het winkeltje. Alle werkdagen is dit winkeltje open van 9 tot 16 uur.  Op dinsdag wel alleen in de voormiddag.

 

 

 

In elk atelier werken per dagdeel zo'n tien à twaalf mensen vertelt me Liesbet - één van de begeleiders.  In het atelier van collega Marc (in-en uit-pak) is men nog altijd op zoek naar werk.  Wie dus tips heeft?

 

 

Op de benedenverdieping van het stadhuis is nu dus een naaiatelier uitgebouwd.  De creaties van de naaisters worden te koop aangeboden.  Het gaat ondermeer over smartphonehoesjes, regenjassen of handige draagzakjes.  Allemaal gemaakt van oude spullen die met wat creativiteit en via arbeidsmatige activiteiten hier een tweed leven krijgen.  Wist je dat dit naaiatelier onlangs ook al de grote nieuwe regenjassen voor de twee jongste Mechelse reuzen, Noa en Amir maakte?  En dat ze ook al heel wat werk hebben verzet voor de vzw Prinses Harte?

 

 

 

Met de zichtbare locatie in het stadscentrum hoopt de organisatie meer opdrachtgevers te kunnen aantrekken.

De mensen die aan de slag zijn  in AMAi worden op vrijwillige basis tewerkgesteld.  AMAi is een werking van het Sociaal Huis.

Momenteel telt AMAi zo'n 48 medewerkers en dat aantal wil Mechelen sterk laten groeien. 

Gabriella De Francesco, schepen van Sociale Zaken en Welzijn:

 

 

We verwelkomen de doelgroepmedewerkers van AMAi met open armen in ons stadhuis.  Hun engagement is geweldig groot.  Dit is niet alleen een belangrijk sociaal en economisch project, maar ook een mooi duurzaam verhaal.  Het begon allemaal met achtergelaten tenten en slaapzakken van Tomorrowland, maar het voorbije jaar hebben ze zich echt verdiept in het upcyclen.  Nu ze hun eigen winkel hebben, komen ze ook nog eens in contact met heel wat mensen.  Ik kom hier alvast rondsnuffelen op zoek naar een kerstgeschenkje!

 

Greet Geypen, schepen van Ondernemen en Werk en Personeel:

 

 

We zetten met AMAi in op extra naamsbekendheid en visibiliteit in de stad om zo nieuwe opdrachtgevers binnen te halen.  Die hebben we broodnodig om onze werking te doen draaien en nog meer mensen een zinvolle tijdsbesteding te geven.  Op die manier ontwikkelen deze mensen hun talenten en vergroten ze hun kans op de arbeidsmarkt.  Bovendien heeft dit project een maatschappelijke meerwaarde en voorziet het mensen waarvoor het niet evident is, van werk...

 

 

En ik?  Ik was meteen verkocht!  Mooi project!  Stap het stadhuis binnenkort ook maar eens binnen om kennis te maken met AMAi!