Ze namen de benen, maar keerden weer...

met categorie:  

(foto's:J.Smets)

Lang sierden deze iconische benen van het prettig gestoorde Mechelse majorettenkorps Va et Vient, het brede rolluik in de Nauwstraat, over café De Gouden Vis.  Het was trouwens cafébaas Toon die op het idee kwam om deze grauwe poort zo op te smukken. Hiervoor kwam hij bij mij terecht, met de vraag om een foto die ik ooit nam van dit paraderende korps te mogen vergroten voor dit doel.  Maar aan alles komt een einde.  De opslagruimte achter de poort die toehoorde aan CASA op de IJzerenleen werd verkocht.  En in de vrijgekomen ruimte plande de bekende TV-kok Wim Ballieu een nieuw filiaal van zijn gehaktballenketen 'Balls & Glory'.  Hiervoor dienden de benen dus te verdwijnen.  Maar zoals beloofd zouden ze ooit weerkeren.  En dat deden ze.  Een tikkeltje 'verknipt', maar wel creatief en origineel aangepakt.  Ze werden afgeprint op golfplaten en sluiten nu ondermeer de toiletruimte af.  Best een leuke knipoog naar de poort die zozeer de aandacht wist te trekken dat ze zélf meer dan vaak werd gefotografeerd.  Gisteren werden de golfplaten deuren geplaatst en vandaag had ik een babbeltje met de kersverse jonge shopmanager Doris De Schutter die met volle enthousiasme een paar weken hier aan de slag is gegaan

 

 

Dit filiaal is een beproefd recept van Gentenaar Wim Ballieu die een eerste vestiging wist op te starten in zijn thuisstad.  Nadien volgden Antwerpen, Brussel, Leuven en Sint-Niklaas.  En nu kwam Mechelen aan de beurt.

Het concept is vrij simpel: alles draait hier rond ovengebakken ballen van varkens-of kippengehakt.  Maar ook vegetarische ballen worden hier gerold.  En deze worden geserveerd met stoemp of een slaatje.

 

Eigenlijk is het zoals Wim zelf zegt: een beetje een gezonde versie van Mc.Donalds.  En Vlaamser kan echt niet: mét stoemp!  We zijn nu onze derde week gestart en het was van meetaf een succes.  Iedereen vindt hier zijn gading: jong én wat ouder.

 

Hiermee komt er wéér meer leven in de brouwerij.  Naast de reeds bestaande populaire café's als de Gouden Vis en de Wei, vult Balls & Glory de horecabeleving hier nog wat aan.  Als binnenkort het Turkse restaurant Merad ook nog het al lang leegstaande pand waarin den Akker huisde, zal innemen wordt de Nauwstraat als poort naar de uitgangsbuurt van de Vismarkt attractiever dan ooit.

 

 

 

Doris ziet het allemaal wel zitten...

 

Het is een toffe buurt om aan de slag te gaan.  De straat is levendig en de mensen zijn joviaal.  Ik ben afkomstig van Meise en woon in Kapelle-op-den-Bos, en eigenlijk kwam ik vroeger niet veel afgezakt naar Mechelen.  Ik leer deze stad nu beter kennen.  Vanaf mijn achttiende heb ik horeca-ervaring opgedaan.  De laatste acht maanden werkte ik in vestigingen van Balls& Glory in Brussel en Sint-Niklaas.  Nu mag ik hier zelfstandig beginnen, en dat zint me wel.  De grote lijnen liggen uiteraard vast in een technische fiche, maar we voegden hier wel Mechelse accenten aan toe.  We willen de Mechelse middenstanders ondersteunen.  We serveren Mechelse Kaffe en binnenkort kan je ook kaasjes proeven die we bij  lokale ondernemers zullen aanschaffen.

 

 

Het restaurant is met smaak ontworpen door architect Bjorn Verlinden.  De golfplaten deuren met de 'majoretten-print' passen perfect in het industrieel aandoende kader.  De print werd uitgevoerd door Interpal die ook zorgde voor het leuke meubilair.

Een kinderhoekje met ballenbad is er voor de kleinsten.

De grote ramen aan de straatzijde kunnen in de zomermaanden helemaal opgengeschoven worden.

Het restaurant is alle dagen geopend behalve op zondag en maandag, en dit telkens tussen 11u30 en 21 u.