"Verbinden en verwonderen - dat willen we..."

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

'Natuur' is hélemaal hun ding.  Daar kan dit sympathieke koppel met veel passie over vertellen.  En hun enthousiasme werkt aanstekelijk.  Daar kan ik van getuigen.  Vanavond had ik een ontmoeting met Maud Willemen en Nils Iwens in hun leuke appartement aan de Duivenstraat.  Jammer dat het al donker is, want hun terras kijkt uit op het groen van het Montrealdomein.  Achter de bomen die hun bladeren nog niet verloren hebben verstoppen zich de contouren van onze Sint-Romboutstoren.  Ze wonen hier maar tijdelijk.  Ze hebben ingetekend op het cohousingproject Gummarushof aan de Kerkhoflei. 

Maar goed, hiervoor kom ik niet bij hen langs.  Maud en Nils willen me wat meer vertellen over een paar boeiende initiatieven die Natuurpunt  Mechelen op stapel heeft staan.  Nils is voorzitter van de Mechelse kern en bovendien werkt hij als vormingsconsulent bij Natuurpunt CVN Vlaams-Brabant naast deeltijds lesgeven aan het CLW (deeltijds onderwijs - waar hij taalles geeft aan ondermeer vluchtelingen).  Maud dan weer is actief bij Regionaal Landschap en Rivierenland.  Zeg nu zélf: waar kan je ergens beter terecht rond vragen over natuur in onze stad?   Heel graag zetten zij beiden de reeks van zes 'Warme Winteravonden' in de kijker die zij organiseren met Natuurpunt Mechelen.  Eentje is al gepasseerd, maar de volgende vijf zijn beslist méér dan de moeite waard om aan deel te nemen.  Op Sinte-Mette-dag - 11 november kan je er gratis naartoe.  Het thema is erg actueel en zal wel meerdere Maneblussers interesseren: 'Open ruimte in versnelling'.  Enne: je hoeft niet alleen braafjes te luisteren!  Ook jouw inbreng is uiterst nuttig. 

We willen de Mechelaars dichter brengen bij onze projecten.  We stellen immers vast dat er té weinig debat is tussen deze organisaties en de burgers.  Participatie is belangrijk.  Hopelijk kunnen we wat dwarsverbindingen leggen.  Dat is ons doel: verbinden en verwonderen. 

Deze avond gaat door in de ouwe - nu leegstaande bib in de Moensstraat 19 (19u30-22u30)

 

Ook de locatiekeuze is bewust geweest.  Voor deze winteravonden prefereerde men een pand met karakter dat leeg stond.  De boodschap hierachter is heel zeker dat men leegstand geen kans wil geven.  Nils verwijst me naar het fantastische initiatief van Artenova, van MEST...

 

Eigenlijk is het idee van 'warme winteravonden' ontleend bij de gidsengroep Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.  Met hen ben ik bevriend.  Zij organiseerden al langer een lezingenreeks onder die titel.  We waren hierdoor best gecharmeerd en we hebben het format met Natuurpunt enkel wat aangepast, en op enkele plekken zoals hier gelanceerd.

 

 

Natuurpunt wil in Mechelen de natuur in de stad laten 'zien'.  Stad en natuur zouden trouwens geen tegenstellingen mogen betekenen.  Zo zijn er wel al wat leuke dingen in de schijnwerpers geplaatst, zoals bijvoorbeeld de observatie van de slechtvalken op onze Sint-Romboutstoren, of het plaatsen van een infobord rond gierzwaluwen aan Het Predikheren...  Kortom: de natuur is ook aanwezig binnen de stadsmuren en Natuurpunt wil ons hierop attent maken.

 

We hebben dan wel ons bezoekerscentrum aan de Dijle in Muizen, maar wilden toch deze lezingenreeks IN de stad houden.  De lezingen gaan door op de tweede maandag van de maand tussen oktober en maart.  

 

Een aantal organisaties in Mechelen houden zich met natuur bezig.  Maar jammer genoeg waren en zijn ze ietsje te veel bezig op een eiland.

 

En dat noem ik een helaasheid.  Toch kunnen we hierin proberen verandering te brengen.  Daarom hebben we onze zusterorganisaties aangesproken om mee te werken aan deze winteravonden.  Zo is er Klimaan - de Mechelse burgerbeweging die streeft naar energiecoöperatie voor de regio Groot-Mechelen (Elise Steyaert).  En daarnaast is er ook Regionaal Landschap Rivierenland (Ankatrien Boulanger).  Medewerking krijgen we ook van de Stad Mechelen via een subsidie van Mechelen Klimaatneutraal.  Maar ik wil wel benadrukken: het is géén politiek verhaal!

 

 

 

Elk van deze organisaties legt bepaalde accenten in deze warme winteravonden.

11 november gaat dus over 'Open ruimte in versnelling'. Op deze uiterst boeiende avond zullen Bert Delanoeije van Natuurpunt, Myrtle Verhaeven van Strategisch project Oriom (Open Ruimte In en Rond Mechelen) en schepen van natuur- en groenontwikkeling, Patrick Princen, hun woordje doen.

 

Maar de aanwezigen kunnen ook participeren.  Bij het binnenkomen krijgen ze een brochure aangereikt, waarin wat post its zitten.  Hierop kunnen vragen en opmerkingen genoteerd worden die nadien zullen behandeld worden in de vragenronde.  Want debat moet er zijn.  We willen zoals ik al eerder zei de mensen meer bij onze projecten betrekken.

 

Inkom is gratis, maar... je dient je wel vooraf in te schrijven!

www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-mechels-rivierengebied-kern-mech...

 

 

Aanrader dus!

En dan willen Maud en Nils me nog een ander op stapel staand initiatief in de aandacht brengen...

 

Op zondag 16 februari wordt er immers een Run for Nature 2020 ingericht.

 

Dit wordt een leuke loop door een paar natuurgebieden in onze Mechelse omgeving.  Er is een kort parcours van een zestal kilometer doorheen Pikhakendonk (Hever en Boortmeerbeek) én een langere route van elf kilometer door Cassenbroek en Mispeldonk - in de streek van Bonheiden en Rijmenam.  De opbrengst van deze activiteit gaat naar de aankoop van nieuwe natuurgebieden in het Mechelse.  De populaire groep Pardon Service tekent alvast present en ook Eglantier biedt zijn gratis diensten aan.  Dat doen ook de Broodbroeders en Wim Verhuur. COLOMAplus - afdeling onthaal en recreatie laat 55 leerlingen in het kader van hun stage meehelpen. Bioboerderijen uit het Mechelse sponsoren dan weer met fruit bij de aankomst.  En last but not least: 'onze' Bellemadam Myriam Sips zal deze loop inluiden!  We hebben ook een leuk promofilmpje gemaakt waarin een aantal bekende Mechelaars oproepen om mee te doen...

 

                                                             

 

Pak jullie agenda alvast klaar!  Noteren maar;  Enne - misschien ook meedoen?  Onze Mechelse natuur kan er maar wel mee zijn...

www.natuurpunt.be/runfornature