ongeneeslijk ziek en sterven in België

met categorie:  

  (foto: Jan Smets - Ng Sauw Tjhoi)

Nu de zomerse helderheid plaats heeft moeten ruimen voor steeds sneller donker wordende dagen met regen en wind en vallende bladeren worden we misschien wat sneller overvallen door weemoedig makende herinneringen.  Het is ook in dit seizoen dat we binnenkort weer net iets meer denken aan onze dierbare overledenen.  De maand november staat zowat in het teken van het eerbetoon aan overledenen.  Los van welke religieuze of filosofische we ook mogen aanhangen: het is een gemeenschappelijk herkenbaar gevoel.  Ook bij 'nieuwkomers' in onze stad.  Welcome in Mechelen zet hieromtrent een boeiend project op poten...  Ik leg m'n oor te luisteren bij Ng Sauw Tjhoi, coördinator van deze werkgroep:

Uit eigen ervaring besef ik dat het een noodzakelijk iets is om hierrond info te verschaffen.  Velen zitten immers met vragen.  Welk zijn de interculturele verschillen en gelijkenissen?  Hoe zit het met rituelen?  Kan ik begraven worden zoals ik zelf wil, of...hoeveel kost een repatriëring?  Daarom hebben we twee info-avonden opgezet rond ongeneeslijk ziek zijn en sterven in België.  We willen de verschillende woorden en begrippen die in ons land worden gebruikt rond deze onderwerpen uitleggen en de vragen met respect beantwoorden.  Inderdaad... een niet zo evident project - maar wel noodzakelijk.

Ze gaan door op woensdag 30 oktober en woensdag 27 november (telkens om 19u30) in het Vrijzinnig centrum De Schakel, Steenweg 32.

 

Sprekers op deze eerste avond zijn Naziha Maher van KOTK en palliatieve ondersteuning, Griet Snackaert van Palliatief Netwerk en Ann Gods van Levenseinde InformatieForum.

Na hun uitleg is er kans tot vragen stellen.

Op de tweede avond zijn de sprekers Gitarai Ramkisoen van het Multicultureel Uitvaartcentrum Antwerpen en Sandra Cotteleer van de Begraafplaatsen stad Mechelen.

Nu al beloven deze informatieve avonden zowel boeiend als spraakmakend te zijn en hopelijk bieden ze toch wel wat hulp en achtergrond voor zij die hieraan behoeften hebben.  Iedereen welkom!

 

 

Meer info bij:

welcome.in.mechelen@gmail.com

of: 0477-280257