'Nog één keer jong'

met categorie:  

 

(foto rechts: Jan Smets)

Met haar zit ik op een terras op de Grote Markt.  Heerlijk nazomerweertje.  Rita Goyens, afkomstig van Waarloos maar al langer wonend in Westerlo.  Mechelen is ze nooit vergeten.  Het was de stad waar ze héél regelmatig kwam in haar jeugdjaren.  De liefde voor Mechelen was blijvend.  Steeds opnieuw komt ze graag naar hier afgezakt.  Rita is in blije verwachting van haar tweede boek dat op 4 november het daglicht zal zien.  Spannend.  Aan haar proefstuk is ze inderdaad niet toe.  Een paar jaar geleden verscheen al 'Ferdinand' - een ongewoon verhaal met historische achtergrond waarin Mechelen het decor vormt.  Over alle tijdsgrenzen nam de schrijfster ons mee naar 1505 én 500 jaar later: een wervelend verhaal dat je in één ruk uitleest.  Ook in haar nieuwste boek - totaal anders dan het eerste - speelt Mechelen een hoofdrol.  Ik kijk nu al uit naar het vervolg op het debuut van Rita...

 

 

Een vervolg op 'Ferdinand' is het zeker niet.  Ook hier wordt wel een reis in de tijd gemaakt, maar de context is totaal anders.  Zelf beleefde ik mijn jeugdjaren in het Mechelen van de jaren tachtig - de jaren van mijn jongvolwassenheid.  Maar het verhaal van de protoganisten staat wél ver van mij af.  We schrijven 2039.  Een nieuwe therapie biedt de mogelijkheid om twee zelfgekozen weken uit het verleden te herbeleven.  Zes zeventigers treffen mekaar iedere zondagmiddag in een taverne in Mechelen.  Wanneer één van hen ernstig ziek wordt en ervan droomt weer even jong en gelukkig te zijn, zet dat ook de anderen aan het denken.  Allen hebben ze hun eigen motief om terug te keren naar die laatste weken van 1986 toen ze nog allen prille twintigers waren.  Maar...de therapie heeft ook zijn consequenties natuurlijk...

 

Dat is kortgezegd de plot van het boek.  Eigenlijk gaat het erom dat hoe je je achtergrond of iets wat je is overkomen toen je jong was, zelfs op hoge leeftijd nog met je meedraagt.  Maar ook hoe de wijsheid van jaren diezelfde beelden anders kan inkleuren...

 

Het is beslist geen zweverig boek.  Een etiket wil ik er niet op kleven.  Dit zou te gemakkelijk zijn.  'Ferdinand' was ook géén suspense.  Mensen die toen een thriller verwachtten, kwamen wellicht bedrogen uit.  Maar het was nu éénmaal in dit hokje dat de uitgever mijn eerste boek wou stoppen.  Misschien noem ik mijn nieuwste boek beter een 'literaire roman'.  Mijn boek bestaat in feite uit twee delen.  Vooreerst is er dit 'hoofdverhaal', maar daarnaast heb ik er nog een bonusverhaal aan toegevoegd dat zich ook afspeelt in Duffel en Waarloos.  En... Mechelen: uiteraard!  Voor de écht typisch Mechelse uitdrukkingen (ik ben nu eenmaal geen geboren Mechelse...) riep ik de hulp in van José Ruysevelts.

 

Rita kent het Mechelen van de jaren tachtig...  Met mij haalt ze herinneringen op aan de tijd van de cinema's op de Botermarkt, de cafeetjes op de Vismarkt...

 

De zeventigers van mijn boek waren twintigers in 1986.  Ze herbeleven hun tijd.  Wellicht ziet er ook iets Roald Dahl-achtigs in mijn verhaal.  Mijn hoofdrolspelers gaan terug in de tijd.  Ze kijken nu anders aan tegen die tijd nu ze ouder geworden zijn.  Het doet hen nadenken, anders naar de feiten van toen kijken... Misschien ook relativeren...

 

Het bonusverhaal gaat uit van de veronderstelling dat mensen die gestorven zijn nog een zestal maanden kunnen praten.  Het gaat over (fictieve) overleden dorpsfiguren uit Waarloos en Duffel. Maar er is ook een geboren Mechelaar bij die getrouwd was met een secretaresse van brouwerij Maes...   Er zit zeker ook humor in dat verhaal.  Maar laat je verrassen...

 

 

'Nog één keer jong' is vanaf 4 november te bestellen bij alle (online) boekhandels.  Voor een gesigneerd exemplaar kan je rechtstreeks terecht bij Rita Goyens (je kan haar terugvinden op Facebook).

 

Het boek wordt uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Schrijverspunt.

prijs: 16,99 Euro

ISBN: 978-94-6266-398-5

Het vorige boek - 'Ferdinand' werd uitgegeven bij Kramat, en is nog steeds verkrijgbaar.