Kunst kijken door een brilletje in de Befferstraat

met categorie:  

Kunst kijken bij Optiekwinkel Den Brillenman, dat is het nieuwe concept dat donderdag van start gaat aan de Befferstraat 22 te Mechelen. Met dit privé initiatief heeft de stad er een nieuwe expositieruimte bij.

Kunst kijken in de optiekwinkel Den Brillenman

Eyes for the World

Koen Van Pottelbergh (54) is zoon van een opticien, en heeft zoals in de volksmond gezegd wordt het ‘met de paplepel’ van thuis uit meegekregen. Dertig jaar terug startte hij zijn eerste handelszaak ‘Optiek Gallery’ te Boom. “Eigenlijk is het al een link naar het concept van vandaag waar ‘de bril’ enigszins werd voorgesteld in zeg maar een museum omgeving, en is de cirkel voor mij nu rond” 

Na een toch wel zwaar auto ongeluk bekijkt Koen het leven anders, en hield in 2012 de organisatie Eyes for the World boven de doopvont. Met deze organisatie wou hij iets terug doen om mensen te helpen, en heeft een zelf-corrigerende bril in het leven geroepen. Sindsdien is Eyes for the World wereldwijd actief om mensen terug het zicht te geven waar ze recht op hebben.

Intussen hebben we van Europa tot Afrika meer dan 350.000 mensen bereikt met de brilletjes, maar ook in ons eigen land zijn er mensen die financieel problemen hebben om een dure bril aan te schaffen” vertelt Koen, en gaat verder “Zien is een recht, maar geen handicap. En door dit simpele hulpmiddel ziet het leven er helemaal anders uit

Faces and Glasses

Vier jaar geleden kwam alles in een stroomversnelling, en kan hij mede dankzij de steun van Foundation Mechelen en toenmalig schepen Koen Anciaux, via Sociaal Huis Mechelen als sociaal optieker een betaalbare bril aan 60 euro aanbieden aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Via zijn eigen commerciële merk ‘Faces and Glasses’ kan hij al een bril inclusief glazen aanbieden aan de betaalbare prijs van 99 euro, een multifocale bril aan 399 euro.Zien geeft kunst een ziel

Dit nieuwe platform geeft extra kansen aan jonge en bekende Mechelse kunstenaars om samen te werken.

Zien geeft kunst een ziel” met dit gezegde start ons gesprek waarmee Koen een duidelijk antwoord geeft op zijn nieuwe concept. “Ik ben een jaar geleden in Mechelen komen wonen en stelde vast dat er in Mechelen zeer weinig kunstgalerieën zijn. We hebben heel mooie gebouwen en een rijke geschiedenis, maar er is een tekortkoming aan kunst” vertelt Pottelbergh

.

Een betaalbare bril met dure kunst

Enkele maanden terug is het idee rond de integratie van kunst in zijn handelszaak ontstaan. Door het uitgebreide netwerk heeft Koen gesprekken gehad met enkele kunstenaars en is daarmee beginnen brainstormen.

Inderdaad, door het feit dat ik hier in een mooi 17de-18de eeuws pand met hoge plafonds gehuisvest zit, ging er bij mij een lichtje branden dat het misschien mogelijk was om kunst te combineren met brillen

Als ik tijdens onze leuke babbel, bij een heerlijk geurende tas koffie, de tijd neem om aan wat aan sightseeing te doen, moet ik inderdaad beamen dat wanneer je deze zaak binnenstapt met in het achterhoofd te informeren naar een ‘bril’, en tegelijk kunst kan aanschouwen, het toch wel een leuk extraatje geeft.

In wezen is Koen opticien en oogarts, en geeft toe dat hij geen kunstkenner is “Ik heb altijd wel interesse gehad om naar mooie objecten te kijken. Kunst is wel relatief, want wat jij mooi vindt, is voor mij misschien niet mooi. Maar ik vind het toch steeds wel een beleving omdat achter ieder kunstwerk wel een verhaal schuilgaat”

Kunstveiling voor het goede doel

Kunst in Mechelen komt met dit privé initiatief van Koen Van Pottelbergh op een hoger niveau te staan. Bovendien is het gekoppeld aan een goed doel. “Het sociaal engagement is voor mij heel belangrijk” zegt Koen en besluit “Met iedere kunstenaar is er een overeenkomst dat er altijd één kunstwerk geveild wordt voor het goede doel en dit steeds in samenwerking met Foundation Mechelen.

Iedere kunstenaar kan gedurende vijf weken zijn werken aan het publiek voorstellen. Tijdens deze tijdspanne kan iedere bezoeker een bod uitbrengen op een kunstwerk. Wie niet aanwezig kan zijn zal de mogelijkheid hebben een bod te doen via sociale media. Op de laatste dag van de expo stopt ook de veiling.

Mechels kunstenaar Astrid Van Den Bosch

Het is Astrid Van den Bosch, met Antwerpse roots maar al enkele jaren woonachtig in deelgemeente Walem bij Mechelen, die als autodidact kunstenaar als eerste haar meesterwerken mag tonen aan het Mechels publiek.

Het is altijd leuk om samen te werken met iemand als Koen. Zijn pand leent zich uitstekend als galerie om mijn twee collecties naturals en colors hier te mogen ophangen

Astrid is een vrolijke dynamische dame die de switch van hobby naar beroeps heeft kunnen maken. Haar scheppingen mogen we rangschikken onder abstract expressionisme. Zij besluit met de woorden “Ik ga met plezier elke dag naar mijn werk”. (Meer interview binnenkort op video)

Als verwoed kunstkenner kwam ook Björn Siffer als schepen van Cultuur kunst spotten in de nieuwe galerie. "Het is een nieuw concept, een kunsttentoonstelling in een winkel, en beiden zowel kunst als economie kunnen op die manier elkaar versterken" zegt de Mechelse schepen

.

De expositieruimte is doorlopend geopend op woensdag, donderdag, vrijdag van 11.00 tot 19.00 uur. Op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Dinsdag op afspraak. Wie de kunstenaar zelf wil ontmoeten kan dit ook na het maken van een afspraak.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt