Hoe Norbertus van zijn sokkel viel

In de kapel van Zusters Norbertijnen in de Voochtstraat loopt momenteel een kleine – maar intieme – tentoonstelling van Pieter van Damme. Of hoe kunst de dialoog aangaat om haar omgeving.

Het klooster van de Zusters Norbertijnen, ook gekend als het Zwartzustersklooster, kent een lange geschiedenis. Hiervoor verwijs ik naar de website van Onroerend Erfgoed.

De Zwartzusters, of Cellezusters - de vrouwelijke tak van de Cellebroeders, kregen hun naam omwille het gedragen zwarte habijt en volgden de regel van de Heilige Augustinus. Ze waren al vanaf de 14de eeuw actief in de ziekenzorg in hun klooster aan de Lange Heergracht / Zwartzustersvest waar ze bleven tot het begin van de 19de eeuw. Na wat omzwervingen vestigden ze zich in de Voochtstraat tot 1966. Dit klooster werd nadien verkocht aan de Zusters Norbertijnen, waar nu nog drie zusters wonen.

  

Aangezien het klooster geen eigen gebedhuis had en het aantal zusters sterk was toegenomen, werd in 1824 op de hoek van de Voochtstraat en Bleekstraat een kapel gebouwd. Om te voldoen aan de Nederlandse bepalingen, kreeg het gebouw een zelfde uitzicht als het klooster; het klokkentorentje kwam er pas in 1841.

Het huidige altaar kwam er in 1834, in de plaats van een kleinere voorganger, met een schilderij voorstellende 'de doop van de Heilige Augustinus' en een beeld van Heilige Norbertus. Verder waren er in de kapel nog een preekstoel, enkele beelden en een klein orgel. Een tekening met het interieur van de kapel uit 1845, van De Noter verschilt niet veel van de huidige toestand.

   

Wanneer een paar jaar geleden het beeld van de Heilige Norbertus naar beneden kwam, en het aantal zusters geslonken was, werd de kapel verlaten. Sindsdien staat ze ongebruikt.

Pieter van Damme vroeg de toelating aan de Zusters of hij met de kapel iets mocht doen. Hij gebruikt nu de ruimte om zijn kunst in dialoog te brengen met de omgeving. De stoelen links en rechts van het altaar verwijzen naar de val van het beeld, de rode triptiek op het altaar naar het schilderij. De tentoonstelling kreeg daarom ook de naam 'The Incident'

Van Damme, een kunstenaar die graag werkt met verf en fotografie, heeft eerder al geëxposeerd in de Antwerpse galerie “De Zwarte Panter” en het Hof van Busleyden.

Van Damme werkt graag met verf en fotografie en heeft al eerder geëxposeerd in de Antwerpse galerie “De Zwarte Panter” en het Hof van Busleyden.

 

Voor mij is een geslaagd samengaan, van oud en nieuw. De kunst gaat de religie niet uit te weg, integendeel, ze vult op haar manier aan.

Morgen, zondag en 12 en 13 oktober van 14 tot 17.30u, Kapel Zusters Norbertijnen, Voochtstraat 2, Mechelen.

(foto's Beeldbank Mechelen en eigen foto's)

Mooi!  In mijn artikel over de laatste zusters Norbertienen uit 2016 vertellen deze zusters ook over deze 'val van hun heilige'...:

www.mechelenblogt.be/2016/07/wie-doet-licht-uit

jij deed het licht uit, ik nu weer aan :)