Emotionele verhuis van de Mechelse pompiers

met categorie:  

Na bijna 70 jaar hebben de Mechelse pompiers de deur en de poorten aan de Dageraadstraat voorgoed achter zich gesloten. In een indrukwekkende colonne trokken voorbije dinsdag de brandweerlieden met loeiende sirenes naar hun nieuwe gebouw ‘De Waterduivel’ net naast de Nekkerhal.


Brandweerzone Rivierenland herbergt samen met stad Mechelen 14 korpsen bestaande uit 850 brandweerlieden waarvan 150 beroepsbrandweermannen en een tiental administratieve en technische krachten uit 19 omliggende gemeenten en steden, die dagelijks 24/24 paraat staan voor onze veiligheid. Het is Mechelaar Philippe Maudens (60) die als zonecommandant deze grote brandweerzone onder zijn brandweerhelm draagt.

Nostalgische herinneringen aan de Mechelse pompiers

Dinsdagmiddag ben ik nog een blik gaan werpen in de oude gebouwen van de voormalige meubelfabriek ‘La Ligna’ in de Dageraadstraat waar de brandweer sinds 1951 gehuisvest werd. Voorheen heeft de Mechelse brandweer al heel wat verhuizingen meegemaakt, maar deze locatie herinner ik me het best. Bij de gedachte dat hier straks een stukje geschiedenis voor eeuwig in de boeken gegrift staat, was het toch even slikken. Mijn grootvader heeft een groot deel van zijn loopbaan bij de pompiers doorgebracht. Zijn verhalen over het pompier zijn, de kameraadschap dat het heeft meegebracht, dat ze hem in de ploeg ‘ons moeder’ noemden omdat hij steeds in de keuken zorgde voor lekkere boerenkost … Al die vertelsels en herinneringen werden vandaag terug tot leven geroepen.

Als jonge gast ben ik onnoemelijk veel op bezoek geweest in ‘de kazerne’, zodanig veel zelfs dat elke spuitgast me toen begroette als een pompier van hen. Ik hoorde er bij … en net daarom werd het me vandaag iets teveel. Maar goed, de tijd blijft niet stilstaan en blijft maar doortikken. Tijdens hun voorbereiding in aanloop naar hun vertrek sprak ik met enkele mannen over de vertelsels van mijn grootvader. Met veel interesse luisterden ze naar hoe het toen allemaal zijn gang ging.

Deze oude kazerne zegt een pompier voelt als een tweede thuis.
Ik laat de mannen hun ding doen, en haast me richting de Nekker. Enkele mensen uit de omgeving van de Dageraadstraat spreken me aan, sommige kijken verdwaasd naar de kazerne. Het doet iets met mensen, iets dat zoveel jaren rondom hen gebeurde, dat het er plots morgen bij het krieken van de dag niet meer zal zijn.

Oude kazerne sluit deuren en poorten in Dageraadstraat

Klokslag 14 uur trokken de brandweermannen de deur achter zich dicht, en laten vele jaren nostalgie achter zich. In een colonne van 25 interventievoertuigen rijden ze met sirenes en blauwe zwaailichten via de ring naar het nieuwe gebouw. Onderweg wuiven mensen aan de straatkant. Hoe moeten ze zich voelen op een moment als dit. de mensen die dagdagelijks klaar staan om ons te helpen bij nood.

Het moet voor hen hartverwarmend geweest zijn, en dat werd nog extra versterkt bij hun aankomst aan de nieuwe Mechelse brandweerpost naast de Nekkerhal. Het was indrukwekkend. Horden kinderen uit naburige scholen verwelkomden hen onder luid applaus en getier, wuivend met kleurrijke ballonnen en zelfgemaakte tekeningen.

We horen het dagelijks, de sirenes, maar vandaag kwam het extra hard binnen, een kippenvel moment. Dit werd nog versterkt wanneer de oldtimer brandweerauto Magirus-Deutz tussen de colonne kwam piepen. Dit is één van de ladderwagens waar grootvader zaliger mee gereden heeft.

1ste Kolonel en zonecommandant Hulpverleningszone Rivierenland vertelt “Het oude gebouw was helemaal op na veertig jaar hierin te hebben geleefd.“ aldus Philippe Maudens al 40 jaar in dienst bij de brandweer. “Sinds 2010 waren we al op zoek naar een nieuwe locatie, en vandaag is de dag aangebroken en hebben we eindelijk een nieuwe stek” (Meer interview in de uitgebreide videoreportage binnenkort op het YouTube kanaal)

Een 40-tal administratief-technische medewerkers en zonale dispatching medewerkers van Brandweerzone Rivierenland namen in de loop van september en oktober reeds hun intrek. Vandaag is het plaatje compleet, en kan men een nieuw tijdperk aanvangen. Tussen het gedruis door nam ik burgemeester Alexander Vandersmissen bij de arm.

De Dageraadstraat staat synoniem voor de brandweer” aldus de burgervader. “Vandaag komt daar een einde aan, en dat is een emotioneel moment, zeker voor de spuitgasten. Maar ik denk dat ze met heel veel enthousiasme naar hier komen als we zien welke infrastructuur ze hier hebben. Ik denk dat ze nog heel veel mooie jaren tegemoet gaan in deze kazerne” (Meer interview in de uitgebreide videoreportage binnenkort op het YouTube)

Brandweerpost Nekker belangrijk binnen zone Rivierenland

In tegenstelling tot de Dageraadstraat is Brandweerpost Nekker, voordien brandweerpost Mechelen, ideaal gelegen zodat het een groter gebied sneller kan bedienen. De Zonecommandant legt uit “Brandweerpost Nekker is een van de belangrijkste posten binnen ons wijdverspreid zone-netwerk van 15 brandweerposten, gaande van Heist-op-den-Berg aan de oostkant tot Sint-Amands langs de westkant. Brandweerpost Nekker staat immers in voor ongeveer 1/3 van alle interventies binnen onze zone.

Ultra moderne Mechelse brandweerpost

De nieuwe kazerne is ultra modern en bevat heel wat meer modern comfort en werkruimte. 97 beroepskrachten aangevuld met 9 vrijwilligers, waar men op zoek is naar nog meer vrijwillige brandweerlieden, kunnen nu in een lichtrijk gebouwencomplex hun taken uitvoeren. De 32 brandweervoertuigen hebben 24 poorten ter beschikking, en kunnen zonder probleem allemaal geparkeerd worden in de enorm grote hal zonder steunpilaren. Dat is al een groot voordeel want in de vroegere kazerne zorgden de betonnen pilaren regelmatig voor problemen.

Nieuwigheden

Andere nieuwigheden zijn een oefenkoer van zo’n 1785m² en een indrukwekkend 25-meter hoge klim- en droogtoren waar het klimteam horizontale evacuaties kan oefenen. Er is ook de beschikking tot een speciale ruimte waar brandweerslangen gereinigd en gemakkelijk gedroogd kunnen worden. In de oude kazerne, het blijft toch moeilijk om dit uit te spreken, werden de slangen nog op de vloer gereinigd en net als de was opgehangen.

Ook de beschermende kledij moet na een interventie bij bijvoorbeeld een brand, gereinigd en daarna in een speciale ruimte snel gedroogd worden. Met alle plezier toonde men mij de ruimte waar de zware pakken aan de kapstokken hangen. Ondanks de reiniging nam ik de brandgeur nog waar, zo diep dringt het dus door in de kledij. Een XL-douche is voorzien zodat de brandweermannen zich ten volle kunnen douchen na een interventie.

Sport en gezonde voeding houdt pompiers gezond en alert

De spuitgasten hebben ook de beschikking tot een ruime sporthal en fitnessruimte waar ze aan hun conditie kunnen werken. Omdat ze vele uren doorbrengen in de kazerne is er ook in deze nieuwbouw een moderne keuken waar met een beurtrol iemand zijn kookkunsten kan laten gelden. En zo komen mijn gedachten alweer bij mijn grootvader, die voor de collega’s in zijn glorietijd, stoofvlees met bruin bier bereidde, maar ook mosselen met friet en andere lekkernijen uit grootmoeders keuken. Bij mooi weer is er een ruim buitenterras met o.a zicht op het Mechels Broek.

Snelle interventies

Op een gemiddelde dag zijn er zo’n 13 interventies. Bij een binnenkomende noodoproep zijn de brandweerlieden binnen 1 à 2 minuten klaar voor vertrek. Vanaf de oproep tot het ter plaatse zijn verstrijkt er gemiddeld een tijd van 13 minuten. Het is toch wel ongelooflijk hoe snel het allemaal moet gaan, en daar moeten de mensen dagdagelijks voor trainen. Ook in dit moderne gebouw heeft men doelbewust gekozen om na al die jaren nog steeds gebruik te maken van de ‘glijpalen’. Je zou denken, het is niet meer van deze tijd, maar het blijkt toch qua snelheid nog de snelste methode te zijn.

Wil je nog veel meer weten over deze verhuisdag van de Mechelse pompiers en de dagdagelijkse werking, dan heb ik kortelings voor u een uitgebreide videoreportage. Beelden vertellen zo veel meer dan woorden. Kom dus zeker terug naar deze blogpagina of nog beter, abonneer je gratis op mijn YouTube kanaal en klik daarna op het klokje, zo ontvang je automatisch een bericht wanneer een nieuwe video gepubliceerd wordt.

Meer nieuws hier over de geschiedenis van de Mechelse Pompiers

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt