5de editie M-Fair legt focus op eerlijke sportkledij

met categorie:  

Dat de stad Mechelen zich al twaalf jaar als FairTradeGemeente verder profileert was zondag 6 oktober goed merkbaar tijdens de 5de editie M-Fair. Ondanks de regenachtige herfstdag kwamen bezoekers al vroeg in de morgen afgezakt naar Erfgoed- en Congrescentrum Lamot. De boodschap van deze M-Fair was de hashtag ‘#weareconnected’, waarmee bedoeld wordt dat consument en producent onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Modeshow M-Fair Mechelen 2019
Tijdens mijn bezoek heb ik me door een drukke agenda moeten beperken tot de ‘markt’ op de eerste verdieping. ‘Mechelen Centraal’ is het verdiep waar ik langs een 25-tal standhouders en modeshows met camera en microfoon langs kuierde.

Eerlijke handel zit in de lift

De inspanningen rond eerlijke handel werpen duidelijk zijn vruchten af. Ik sprak met schepen Marina De Bie, bevoegd voor onderwijs, duurzaamheid en mondiaal beleid. “Ik ben zeer blij dat we voor de vijfde keer op rij met deze M-Fair onder andere eerlijke kledij in de picture kunnen zetten” zegt een tevreden Mechelse schepen “Men kan hier kopen maar ook deelnemen aan workshops. Duurzame kledij, afvalmaterialen recycleren, het leeft duidelijk bij de mensen” (Meer interview binnenkort op mijn YouTube kanaal)De focus lag dit jaar op eerlijke sportkledij en gedragsverandering van scholieren en leden van sportclubs. “Dat de organisatie dit jaar de sportieve toer opgaat, is een goed signaal. Enerzijds zijn er al heel wat Mechelse sportverenigingen bezig met het thema, maar anderzijds is er nog veel werk op het vlak van bewustwording en gedragsverandering” krijg ik nog mee van schepenen Marina De Bie en Abdrahman Labsir als schepen van Sport.

Op de Haverwerf werd in samenwerking met Buurtsport Mechelen pannavoetbal en crossgym met recyclagematerialen georganiseerd, was er een springkussen waarop de allerkleinsten zich ten volle mochten uitleven. “We werken ook samen met ambassadeurs uit de sportwereld om eerlijke kledij in de schijnwerpers te plaatsen, zoals Piet Den Boer of de leden van tafeltennisclub TTK Real. Deze Mechelse club maakte een tijd geleden de overstap naar eerlijke sportkleding”, zegt Abdrahman Labsir.

Een aantal sportclubs schenkt vandaag ook kleding weg aan kansengroepen om hen zo te steunen en de kleren een tweede leven te geven. En naast de M-Fair zet onze stad ook in op faire kleding via bestekken voor het aanschaffen van eerlijke werkkledij en een educatief aanbod voor Mechelse scholen”, voegt Marina De Bie eraan toe.

Duurzame markt

De modeshows en gezellige markt buiten beschouwing gelaten trokken workshops als ‘Juweeltjes uit jeans’ en ‘Kleurstoffen uit algen’ op de overige verdiepen, heel wat aandacht. Maar zoals eerder vermeld ben ik door tijdgebrek niet tot op deze locaties geraakt. Maar beloofd, volgend jaar loop ik er zeker langs.

Het moeilijkste van mijn bezoek aan M-Fair is ieder jaar de keuze die ik ga maken, de keuze wie ik aandacht ga geven op het blog. Na wat rondkijken hakte ik de knoop door en ging langs bij standhouders Artamandua (Tisselt) en Designed4you (Mechelen).

Wij maken duurzame t-shirts uit zowel een combinatie van bamboe en of bio-katoen, en daarop worden met zeefdruk afbeeldingen van dieren die ik zelfgemaakt heb” vertelt Klaar De Schepper, de sterke kracht achter Artmandua.

Alles is begonnen met mijn oudste zoon die een geweldig dierenliefhebber is. Vanaf zijn negende jaar vond ik niet zo makkelijk kleurrijke kledij met gestileerde natuurgetrouwe dieren. Daar ik een geschiedenis had in schilderkunst en tekenen ben ik dat dan zelf voor hem beginnen maken” (Meer interview binnenkort op video op mijn YouTube kanaal)

Bij standhouder Annick Igo ontdek ik handgemaakte juwelen die merendeels uit zilver ontworpen zijn. “Designed4you' betekent dat wat ik maak, het doe voor de mensen, en vooral het moet betaalbaar zijn” vertelt Annick. Op de stand ontdek ik pareltjes aan sieraden die verwijzen naar Mechelen “Ja inderdaad, voor mijn eindwerk als goudsmid heb ik een ketting gemaakt van maantjes, en een broche van de Sint-Romboutstoren met Opsinjoor. Omdat we Maneblussers zijn heb ik dan ook de maan ontworpen in de kleuren geel en rood

Modeshows blijven publiekstrekker nr 1

Ook Mechelaar in hart en nieren Roos Van Acker is al enkele jaren vaste gaste op M-Fair. Nadat Roos als jurylid de winnaars bekend had gemaakt, kwam ze maar al te graag voor mijn camera voor een leuke babbel “Ik vind het zo leuk dat we dit blijven doen hier in Mechelen” vertelt ze enthousiast en gaat verder “De Week van de Fairtrade afsluiten met een echte knal, dat is enig. Meer en meer krijgen wij ook scholen van buiten Mechelen als Oostende, Maasmechelen, Brussel, … dat is toch fantastisch !” Wie meer wil zien en horen van onze super blije Roos Van Acker moet later zeker terugkomen voor de video.

De modeshows blijven de publiekstrekker bij uitstek. Zelf volg ik al sinds de eerste uitgave de creaties die door diverse scholen op de catwalk getoond worden. En ik moet vaststellen dat de modeontwerpers dit jaar jaar zeer sterk werk geleverd hebben.

Mijn conclusie, het concept van M-Fair blijft een top evenement. Vooral bij een regenachtige dag als zondag, is het de uitgelezen plek voor een dagje uit in Mechelen. Maar de rode draad doorheen M-Fair is zonder twijfel mensen bewust maken van duurzaamheid. Vandaag draait Fairtrade niet enkel meer rond eerlijke voeding en kleding, neen, het is echt veel meer. Wie de tijd neemt om o.a door de Onze-Lieve-Vrouwestraat langs de etalages te wandelen, merkt al snel waarom dit de eerste Fairtrade winkelstraat in onze stad is. Ik kijk nu al uit naar Fair Trade 2020 !

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt.