Zonovergoten sausje voor Uit zonder Uitlaat

met categorie:  

Autoloze zondag profiteerde van een mooie nazomerdag. De stad Mechelen had onder de noemer ‘Uit zonder Uitlaat’ een mooi programma uitgewerkt, en dat bracht duizenden voetgangers en fietsers naar de binnenstad. Voor één dag konden we als Mechelaars een duidelijk verbeterde luchtkwaliteit opsnuiven.

Uit zonder uitlaat met tal van workshops en demonstraties
Deelgemeente Walem was voorloper en sloot op zondag 15 september de drukke Koning Albertstraat af voor hun autoloze zondag. Eén week verder was het de beurt aan Mechelen. Vanaf tien uur zondagmorgen werden alle toegangswegen naar het stadscentrum afgesloten voor alle verkeer. Uitgezonderd taxi’s en hulpdiensten mocht geen enkele auto of vrachtwagen het kerngebied binnenrijden.

Verkeersvrij stadscentrum

Wanneer je op een dag als deze door de straten loopt, en enkel fietsers en voetgangers je passeren, dan is het zo onwezenlijk stil, dat ik al begon te dagdromen van een wereld zonder verkeer in de stad. Geen oorverdovende decibels van over de kasseien denderende auto’s en vrachtwagens. Hoe mooi zou het zijn te kunnen wandelen in een stadscentrum zonder verkeer. Alle gekheid op een stokje, dit zal voor altijd een droombeeld blijven, want geef toe, wie kan er nog zonder onze vertrouwde carrosserie op wielen ?

Tussen 14 en 18 uur was het dan alle hens aan dek voor de vele standhouders op het parcours van ‘Uit zonder Uitlaat’. De aangekondigde regenbuien en onweer bleven gelukkig uit zodat iedereen ten volle mocht genieten van een dagje uit in Mechelen.

Koning fiets

Wie onder andere doorheen de Bruul stapt kan er niet omheen kijken. De fiets is duidelijk populair. Dan komt de vraag, is het veiliger zonder ‘koning auto’. Wel daar heb ik mijn twijfels over. Met zoveel fietsers en wandelaars eigent iedereen zich al snel zijn plaatsje op de rijbaan op. Vooral heel wat fietsers slalomden tussen de menigte wandelaars door. Onbegrijpelijk en schandalig waren woorden die ik opving bij het publiek. En inderdaad, zelf heb ik zowel op de Grote Markt als de Ijzerenleen en Veemarkt geregeld fietsers als gekken rakelings langs de mensen zien rijden. Nog meer onbegrijpelijk zelfs als ik je vertel dat ouders met kinderen in de bakfiets voorbij raasden alsof hun leven ervanaf hing. Waarom heeft men dit niet verboden net als op de braderie ?

Mondiaal Beleid en Duurzaamheid

Op een dag als autoloze zondag staat er ieder jaar heel wat te gebeuren. Het startschot werd gegeven door Marina De Bie, schepen van Mondiaal Beleid en Duurzaamheid, die klokslag 13.00 uur de SDG-vlag voor het stadhuis omhoog hees. Mechelen doet tevens mee aan de Week van de Duurzame Gemeente, waar op 25 september 2019 de hele wereld de vierde verjaardag viert van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Dit is een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030.


Op dit evenement werden ook de negen Mechelse Duurzame Helden van 2019 voorgesteld. Dit zijn Deelbaar Mechelen (Klusbib), De Keeting (Repair Café), BA Campus Stassart, Plan International België, Collectief Kanaga, Floating Market Mechelen, JCI Mechelen (World Cleanup Day), de bewoners van de Korte Veluwestraat en Citamine. Zij zijn de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen. Die gaan onder meer over armoede, gezondheid en welzijn, gelijkheid, milieu, klimaat, energie, onderwijs, vrede en veiligheid.

Deelmobiliteit in Mechelen Fietsstad

Deelmobiliteit is populair in Mechelen. Deelwagens, deelfietsen en elektrische deelsteps zijn ondertussen niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Ook een bakfiets delen zal binnenkort tot de mogelijkheden behoren. Mobit, Cambio, Circ, Blue-bike en binnenkort BattMobiel. Het stadsbestuur wil deze legislatuur duidelijk hoog inzetten op verschillende vormen van deelmobiliteit. Wie zelf eens een bakfiets wou uitproberen had zondag de kans. Op de Grote Markt werd voor de gelegenheid een waar bakfietsparcours uitgestippeld.

Cultuur, vrijetijdsaanbod en straatacts

Uit zonder Uitlaat brengt heel wat volk op de been, en dat vraagt om animatie want je moet de mensen toch nuttig bezighouden. Er was dan ook een rijkelijk cultuur- sport en vrijetijdsaanbod. Zowel op de Grote Markt, Ijzerenleen, Steenweg, Befferstraat, Bruul en Botermarkt als de Veemarkt werd het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan een diversiteit aan workshops. Demonstraties, muzikale optredens, de werking van de politie en verbluffende straatacts wisten de duizenden voorbijgangers te boeien.

Mechelaars ontmoeten elkaar

Weet je, op een dag als Uit zonder Uitlaat vertrek ik steeds goed voorbereid op mijn tocht langs het parcours. Dan zeg ik tegen mezelf, we gaan er voor en de bloglezers een bom aan leesvoer brengen. Wat ik bijna nooit incalculeer is dat Mechelen in wezen een groot dorp is waar iedereen iedereen kent.

De eerste twee uren werden dan ook gevuld met ‘kapellekes’ zoals in de volksmond gezegd wordt. Een koffietje hier, een drankje en een babbel, en hopla, de planning om zeep. Op zich geen erg want de mensen die ik ontmoet zijn telkens stuk voor stuk Mechelaars die me kennen, en daar maak je tijd voor.

Jummenas doet bewegen

Al bij al heb ik op de korte tijd die me nog restte, in snel tempo, zoveel mogelijk locaties bezocht. Op de Botermarkt zag ik mama’s en papa’s met de kleinsten over de grond rollebollen, of onder en bovenop kruipen, bewegen noemt men dat bij ‘Jummenas’. Ook benieuwd wie dat zijn ? Wel ik was ook nieuwsgierig en nam Tim van Aeken voorzitter van Jummenas bij de arm.

Jummenas brengt kinderen en ouders in beweging

Jummenas is in het leven geroepen om mensen samen in beweging te brengen” vertelt Tim “We focussen ons op jongere kinderen om ze tijdens of na school te laten bewegen, en dit liefst samen met de ouders. Vanaf hun tweede jaar kunnen kinderen al bij ons in de bewegingsschool op zondag terecht.” (Meer interview op video).

Mechelen een dag zonder uitlaat

Uit zonder Uitlaat heeft de Maneblussers alweer een topdag geschonken. En ook nu weer wil ik via dit artikel alle vrijwilligers die hieraan meegewerkt hebben een woord van dank geven. Zonder hen zou een evenement als dit onmogelijk te organiseren zijn. Morgen worden we bij het ochtendgloren alweer wakker in een drukke lawaaierige stad waar uitlaatgassen gratis aangeboden worden. Uw reactie is welkom onderaan dit artikel en of op mijn facebook pagina en YouTube kanaal.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt