Mechelen mag zich eerlijkste stad van de provincie Antwerpen noemen

 

 

Afgelopen dinsdag, 10 september, trok ik met een afvaardiging van de stad Mechelen naar Gent. Onder een stralend blauwe hemel werden we ontvangen in de wondermooie tuin (met wijngaard) van de Sint-Pietersabdij. 

Sinds 2007 is Mechelen een Fairtrade gemeente. Als werkgroep FT-gemeente zijn we daarna intens bezig geweest. De werkgroep wisselde soms van personen, maar een kern bleef ervoor gaan en zette FairTrade op de Mechelse kaart. Uiteraard waren we goed ondersteund vanuit de stad, de Wereldwinkel Mechelen, FairTrade nationaal, ...

Een paar feitjes op een rijk.

 

 

In februari 2016 hadden we onze eerste FairTrade-ambassadeurs gevonden: ster1 was binnen.

(op deze foto ontbreekt Peter Gusta)

 

Voor onze 2de ster gingen we letterlijk op stap langs de winkels om de handelszaken bekend te maken met  Fairtrade; of verder te enthousiasmeren als ze al overtuigd waren. Het waren soms heel verschillende gesprekken, maar wat opviel was dat iedereen die we aanspraken wel FT kende maar soms nog niet de link gelegd hadden. Uit dit echte veldwerkt is de 1ste Fairtrade-winkelstraat van België geboren: de Onze-Lieve-Vrouwestraat, een bord hangt nog steeds in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

 

 

Vlot (of lees toch wel met veel ijver, doorzetting en inzet die de ene keer als sprankelender was dan de andere keer) haalden we ook sterren 3 en 4 binnen. Deze waren vooral aan de stad Mechelen te danken: we hebben een FT-bestuur, nl. de stad blijft initiatieven nemen om FT te promoten. Ster 4 was de erkenning van communicatieve acties. Zo organiseerden we een fotowedstrijd; de #2800. Een heel aparte ervaring in dit kader was toen we op de zaterdagse markt gingen post vatten. Velen dachten dat we iets stonden te verkopen, en heel vreemd is dan te zien hoe mensen een boogje maken (lees: niet in de buurt willen komen). Grappig wel, maar het maakte ons niet makkelijk. We wilden onze wedstrijd bekend maken, en niets verkopen, integendeel: je kon winnen. Gelukkig sta je daar dan niet alleen maar kan je mekaar om de beurt weer oppeppen om verder te strijden ;-) Op de Langste Veggietafel van 14 april 2017 was er de prijsuitreiking; zo ging er Fairphone, een eerlijk weekendje weg en een luxe ontbijtmand naar de gelukkige winnaars.

 

 

 

 

Twee jaar na mekaar stonden we ook op het Ottertrotterfestival om het aantal Fairtrade-fans te verzamelen. Hier heb ik geweldige ervaringen mee. De sfeer droeg er natuurlijk ook aan bij, mensen in ontspannen sfeer (en niet de zaterdagse rush voor boodschappen). Als ik vroeger verlegen was, nam ik de drempel en ging er volledig voor. Zo stond ik ook op het podium van Ottertrotter om onze acties bekend te maken. Dat was wel met den bibber, maar ik ging vol overtuiging. Geweldig was het toen ik onverwachts heel leuke support kreeg van de Fati's (ik drumde toen mee bij Fatiboombastic) die op de wei stonden te luisteren en hun entousiasme luid lieten klinken.

We waren ook op de Fashion Revolution en de autoloze zondagen om onze fans te registreren. Misschien hebt u thuis ook nog een echt FT-potlood liggen dat  u meekreeg na registratie...

Onze lijst geraakte vol; en we kwamen aan de benodigde 25% van de inwoners van Mechelen die Fairtrade-fan waren (en hopelijk nog zijn hé). De 5de ster was binnen!

 

 

Als idealiste ga ik ervan uit dat iedereen Fairtrade kent... maar dat is misschien nog niet zo.

Hier in een notedop de belangrijkste elementen.

Het uiteindelijke doel van Fairtrade is dat alle producenten en arbeiders toegang hebben tot een leefbaar inkomen. En niet alleen, in het Zuiden, voor onze koffie en andere producten, maar ook lokaal. Eerlijke voorwaarden in wereldhandel en een evenwichtig economisch systeem moet kunnen.
Het is een werk dat nooit af is, eerlijke handel moet zich immers blijven aanpassen om een weg te bieden naar een leefbaar inkomen. Voor wie zich verder wil informeren verwijs ik graag door naar de website van Fairtrade-gemeenten.

 

Met vele vrijwilligers hebben we hieraan meegewerkt. Heel tof dat ik dinsdag mee mocht naar Gent om ons bord in ontvangst te nemen.
Dit werk kon uiteraard niet zonder de steun en inzet van stad Mechelen. Arnout was steeds paraat, en hield waakzaam het hele plaatje in het oog en bijeen. In tijden van chaos of vragen was hij er altijd. Dikke merci!

Iedereen is zijn / haar weg gegaan: Vincent is zelfs op wereldreis vertrokken, Joke zit dan weer in samenwonen Gummarus, Patrick is eerste schepen, Dorien kwam erbij,... Ik kijk terug op soms zware momenten (als je loopt te sleuren en te zweten met bv. borden, bestek moet bijtoveren... , té vroeg moet opstaan, je stem compleet weg is van het enthousiasme van de vorige dag ...) maar ik herinner me ook hele fijne vriendschappen!!

Dank je wel aan Mevr. Marina De Bie, Dhr. Patrick Princen,. Gabriella de Fransesco é onze bellemadam voor alle ondersteuning en enthousiasme.

 

Momenteel is het even genieten van onze titel, een plek zoeken om ons bord voor iedereen zichtbaar te hangen,... en toch is het verhaal niet af. Moest jij ook zin hebben om mee aan de Fairtrade-kar te trekken: hou je niet in! Of spreek de bellemadam aan: zij is een heel trouwe, begeesterde en actieve fan, merci hiervoor!! 

 

Graag verwijs ik hier ook naar de M-Fair op 6 okotber e.k. in het Lamotgebouw.