Kinderburgemeester Camila

  (foto: Jan Smets)

Of er binnenkort een nieuwe burgemeester zetelen zal in het stadhuisgestoelte is voorlopig nog effe koffiedik kijken.  Afwachten maar.  Maar van één ding zijn we wél zeker: we weten alvast wie kinderburgemeester zal zijn voor dit jaar.  Ze draagt de welluidende naam van Camila Ladron de Guevara Espindola.  En da's een hele mond vol.  Die prachtige  naam heeft deze tienjarige meid meegekregen van haar vader Arturo die Mexicaanse roots heeft.  Pit heeft ze alleszins.  En hiermee misstaat deze straffe jongedame niet in het rijtje van een aantal illustere voorgangsters.  Want het moet gezegd: onze jeugdige vrouwelijke 'politici' weten van wanten.  Deze stad is in goeie  jonge vrouwenhanden.  Dames met klasse... weet je wel!  Jong geleerd is oud gedaan.  De Kinderraad geeft Mechelse jongeren de unieke kans om ervaring op te doen en om op speelse wijze kennis te maken met de het voeren van een beleid en hoe men belangrijke thema's op de agenda kan zetten...  Ze leert hen hoe men kan samenwerken en compromissen maken, en hoe men een zaak verdedigen kan.  Met mondige Camila komt dit heus goed.  Vorig jaar verdiende ze haar sporen als kindersecretaris in de Raad, onder voorzittersschap van burgemeester Jaan Roelens.  Nu worden de rollen omgekeerd...

 

Hoe het er aan toe gaat in de Kinderraad kon ze in feite al van vroeger weten.  Haar oudere zus Olivia was immers een paar jaar geleden ook al actief in dit jeugdige 'bestuurscollege'. 

 

(een paar jaar geleden met zus Olivia die haar de sjerp speels omgord...Nu is het voor Camila dus menens!)

 

Op 25 september gaat de nieuwe Kinderraad van start.  En het belooft weer een erg boeiend jaar te worden.  De Raad wil een aantal charterpunten realiseren, zoals oversteekplaatsen op een uniek manier in de kijker te zetten.  Zo werd er al een testversie van een 3D zebrapad gerealiseerd in Muizen.  Bij positieve evaluatie krijgt dit mogelijk opvolging op andere plaatsen.

Ook spelprikkels her en der in de stad vinden de jonge raadsleden een blijvend aandachtspunt.

Vorig jaar verkreeg men ook dat de eerste speelpleinen en activiteiten rookvrij werden gemaakt en dat de Buitenspeeldag werd uitgebreid met zoveel mogelijk buurtgerichte aandacht.

Speelpleinen dienen milieuvriendelijk te zijn en liefst zouden de speeltuigen moeten opgebouwd worden uit gerecycleerde materialen.  Hiervoor werd ook al een aanzet gegeven.

Dit jaar zou men ook graag samenwerken met Predikheren voor een aantal spannende projecten.

Dat is een mooi programma.  Flinke boterham.

Jeugdschepen Abrahman Labsir heeft er een goed oog in.  Hij is in zijn nopjes met burgemeester Camila.  Dat ze het goed zal doen: daar heeft hij vertrouwen in.

 

 

Met de kinderraad willen we als Mechelen Kinderstad de participatie van kinderen vergroten en ze op die manier mee een stem geven in het beleid, met de mogelijkheid hun eigen ideeën uit te werken van concept tot realisatie.  Kinderen zijn immers onze toekomst en wie weet onze toekomstige beleidsmakers.  We willen hen op deze manier ook positief stimuleren om te ondernemen, te ontdekken en te ontplooien.  Participatie is tevens een belangrijk aandachtspunt in het stadsbeleid.  Kinderen zijn onderdeel van onze burgers en in een kinderstad is het evident dat we ook bij hen daarop blijven inzetten.  Een kinderburgemeester is meer dan een symbolische functie. 

 

Ieder kind uit het vierde of vijfde leerjaar van de Mechelse scholen kon en kan zich kandidaat stellen.  Het hoeven niet de 'slimsten' van de klas te zijn of de haantjes-de-voorsten.  Wel moeten ze een aantal van hun ideeën op papier kunnen zetten om ze toe te lichten voor een jury.  In de toekomst zou de schepen de Kinderraad ook graag  betrokkenheid geven bij de Sportraad.

Camila loopt school in Villa Zonnebloem.  Met haar ouders, zus Olivia en jonger broertje Felix woont ze in de Willem Geetsstraat.  Een sympathiek en 'open' gezinnetje.  Vader die Mexicaanse genen heeft is lesgever Spaans, en moeder Liesbeth Vanheuckelgem is leerkracht Nederlands voor nieuwe Mechelaars bij Crescendo.

Camila is echt wel een bezige bij.  Ze is actief bij de scouts, studeert woord, notenleer en trompet in ons Mechels conservatorium en is ook sportief.  Ze speelt hockey. 

Lintjes doorknippen, een woordje 'placeren': ze ziet het écht wel zitten.  En daarvan ben ik ook overtuigd!  Met Camila zal de Kinderraad een mooie koers varen.  Dit team gaat het goed doen!