Feest in de stad met Herfstbraderie en Klokkenwerpen

met categorie:  

Zondag was het op de koppen lopen in de binnenstad van Mechelen. De jaarlijkse herfstbraderie, jazz@home en klokkenwerpen gekoppeld aan een succesvolle editie Open Monumentendag, lokte duizenden mensen naar de binnenstad.

Herfstbraderie mechelen

Herfstbraderie

Handelaarsorganisatie vzw Mechelen MeeMaken had vrijdag, zaterdag en zondag de jaarlijkse herfstbraderie op touw gezet. Vooral zondag was een topdag waar een horde mensen zich door het kernwinkelgebied verplaatsten. Zowel in de Bruul, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Ijzerenleen en naastliggende straten waren de mensen op zoek naar koopjes.

De handelaars boden dan ook op deze koopzondag mooie braderie kortingen aan, en presenteerden hun nieuwste wintercollectie. Er waren wel duidelijk minder standhouders op de braderie dan vorige edities. Buiten een springkasteel op de Ijzerenleen, ontbrak spijtig genoeg straatanimatie wat toch wel een braderie net dat tikkeltje meer cachet geeft. De aangekondigde Boerenmarkt op de Korenmarkt en Speelplein aan de Ganzendries werd spijtig genoeg wegens organisatorische redenen geannuleerd .

Busta Move Streetshow op Herfstbraderie

Als er dan toch enige straatanimatie was dan is het te danken aan de Mechelse dansvereniging Busta Move. Zij hebben drie dagen na elkaar met hun streetshow ter hoogte van broodjeszaak Panos het beste van zich gegeven. Hun dansmoves, waaronder de jongste telg van vijf, kon tellen op heel wat belangstelling van de aanwezige shoppers. Met de ‘klak’ hoopten de mensen van Busta Move wat centjes bij elkaar te verzamelen om de dansgroep wat meer financiële middelen te geven voor de aankoop van voornamelijk schoolboeken. Ik hoop dat van harte dat het hen gelukt is, want wat deze mensen betekenen voor de Mechelse jeugd is ongezien. Trouwens dit seizoen is Busta Move kandidaat bij Belgium’s Got Talent, en daar kijken we als Maneblussers zeker naar uit.

Ik zou het bijna vergeten maar ook Jazz@Home mocht zich op de borst wrijven want uit goed ingelichte bron heb ik vernomen dat er op diverse locaties in de stad veel belangstelling was. Helaas heb ik maar twee voetjes en die zijn al over de zestig, en heb dit dan ook met spijt in het hart aan me moeten laten voorbijgaan. Door de vele evenementen in het volledige stadscentrum, kon de horeca alweer een graantje meepikken van de toch wel vele evenementen die in onze stad georganiseerd worden.

Dankzij het afwisselend ludieke muzikale optreden van ‘De Vierkante Meter’ een mini-band waar vier muzikanten samen op een podium staan van één vierkante meter, en ‘De Toape Geraapte’, een mini-fanfare /coverband met een serieuze hoek af, was er heel wat ambiance te beleven. Aan de terrassen werd gedanst en gezongen, kortom wat deze twee bands teweeg brachten op de Grote Markt was ronduit schitterend.

Klokkenwerpen

Klokkenwerpen is een Mechelse traditie die sinds 1946 de tweede zondag van september georganiseerd wordt. Ook het Gildejuweel is meestal van de partij, maar was dit jaar niet van de partij. Bellemadam Myriam opende in goed gezelschap het klokkenwerpen.

Echter dit jaar liep het niet van een leien dakje. De twintig klokken die de laatste jaren via een zender langs een kabel vanaf de Sint-Romboutstoren naar het Stadhuis gestuurd worden lieten het afweten. Door een technisch probleem te maken met interferentie konden de klokken niet boven de Grote Markt geopend worden.

Dit euvel wierp wel een schaduw op het evenement. Honderden mensen waren al samengepropt op het midden van de markt in de hoop één van rode plastieken klokjes te kunnen grijpen. Jammer, want de organisatie moest noodgedwongen een alternatief inroepen, en dat was de klokjes vanaf het stadhuis manueel aan de toegangspoort in het publiek gooien. Dit liep uiteraard niet zo vlot als gedacht. Enkel de voorste rijen maakten kans op wat klokjes.

Klokkenwerpen in de stad Mechelen

De aanwezige Bellamadam liet zich niet uit het lood slaan en was de reddende engel die de klokjes even later vanaf het stadhuis balkon in het publiek strooide. Geen slecht idee, klokkenwerpen was voor een groot deel gered, maar de vele honderden mensen midden en achteraan op de markt hadden hier weinig troost aan. Hopelijk loopt alles volgend jaar veel vlotter en zonder technische gebreken. Verhalen doen de ronde als zou men vanaf 2020 een drone inschakelen om de klokken te droppen, maar of dit voorstel het uiteindelijk gaat halen, dat is nog koffiedik kijken.

Geluk bij ongeluk waren er uiteindelijk toch winnaars. Vooral veel kinderen mochten bij de stads schepenen Patrick Princen (plaatsvervangend eerste schepen) en Gabriella De Francesco (achtste schepen) bijgestaan door Erik Vekemans, voorzitter van Toren & Beiaard vzw (en dat voor het 14de jaar op rij!) samen met Egied Rossiau, penningmeester van Toren & Beiaard vzw, hun bronzen klokje 2019 in ontvangst nemen.

Mijn conclusie. Mechelen blijft een feeststad, en of het nu allemaal foutloos loopt of niet, het gros van de Mechelaars liet het niet aan zijn hart komen en genoot ten volle van het zonnige weer. Uw reactie is welkom onderaan dit artikel en op de facebook pagina. En beste mensen breng zeker is een bezoek aan mijn YouTube kanaal.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best