Van Waterpoort naar Koepoort...

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Goede wijn behoeft geen krans.  Dat zegt men.  En toch. Toch kan ik het niet nalaten om dit goeie product hier nog eens in de kijker te zetten. De zomerwandelingen van Mechelenbinnenstebuiten zijn woensdagavond weerom van start gegaan.  De kop is er af met die eerste boeiende gidstocht van Waterpoort naar Koepoort.  Van start gegaan om 19 uur werd drie uur lang een licht geworpen op dit deel van de Mechelse vesten.  Wie er niet bij was woensdag krijgt zondagnamiddag een herkansing.  Want dan wordt om 14 uur vertrokken op de parking van Plankstraat-Guido Gezellelaan.  Daarom ga ik in dit verslag natuurlijk niet té veel verklappen.  Dit moet je uiteraard zélf meemaken.  Woensdag werden we op sleeptouw genomen door Chris De Mey, die hiermee haar vuurdoop meemaakte bij Mechelenbinnenstebuiten.  Maar dat deed ze uitstekend.  De andere groep stapte mee met ouwe getrouwe Marjan De Ro.  Ook zij zal zondag deze wandeling voor haar rekening nemen, maar Chris, die andere verplichtingen heeft, wordt dan vervangen door Paul Dieltjens, een stadsgids met wel héél wat ervaring.  Smeer je benen in voor een boeiende wandeling door het verleden, en zie hoe de omgeving van dit stuk stadswallen transformeerde tot de huidige toestand.   Verdwenen poorten, kloosters en kazernes: het passeert allemaal de revue.  En hoe de toenemende mobiliteit en het uitgraven van de stadsgracht tot afleidingsdijle hier nog voor een aantal ingrijpende wijzigingen zorgde: je komt het zondag allemaal te weten!

 

 

(Marjan De Ro en Chris De Mey)

 

Mechelen telde indertijd wel 12 poorten.  7 grote en 5 kleine.  Wan al die stevige bouwwerken rest ons nu nog slechts eentje: de Brusselse of Overste Poort; een fraai restant van een voorgoed voltooid verleden.  Later werden ze allemaal afgebroken om er op die plaats 'schone boulevards' aan te leggen...  Napoleon gaf de aanzet en na 1830 deed men gretig verder met deze afbraakwerken.

 

(Paul Dieltjens)

 

Ik stapte woensdag met Chris mee.  Marjan stapte met haar groepje de andere richting uit.  Eigenlijk zou je met alle twee willen meegaan.  Want hoewel de wandeling door deze gidsen samen wordt voorbereid, legt ieder nog andere accenten.  Het moet dus misschien wel leuk zijn om de wandeling twee keer te doen.  Maar goed...

Vertrokken wordt aan de Winketpoort, en waarvan de naam komt, legt Chris ons heel goed uit... Ook hoe de omgeving hier veranderde, en hoe sinds 1973 de verhoogde brug de ouwe hijsbrug verving...

De Plankstraat wordt gepasseerd - Het moet ooit een drukke straat geweest zijn - gelegen aan een scheepswerf.  Wat je hier allemaal kon vinden: Chris en Marjan vertellen het maar wat graag.  Dat doen ze ook aan brouwerij Het Anker - vroeger gelegen aan de Slachthuislaan - nu dus de Guido Gezellelaan.  De geschiedenis van de zo bekende brouwerij wordt uit de doeken gedaan.  Vanaf de tijd dat Karel de Stoute de begijnen toelating gaf om hier bier te brouwen...

 

 

 

Waarom wordt wat verder gesproken over de Nonnenstraat?  Hier huisden vroeger toch allemaal begijnen?  Ook dit is een boeiend weetje. 

 

 

De Centjesmuur is geen restant van de oude stadsmuren. Over de oorsprong van deze naam wordt uiteraard ook verteld. 

 

 

 

Er liep eertijds een spoorlijn van het Nekkerspoelstation tot aan den Ouwen Dok...  Tot 1980.  Je kan er nog een spoor van terugvinden.  Maar dat moet je dan natuurlijk wel weten.  Onze gidsen wijzen hierop...

De Katelijnepoort of Anwerpse poort...  Ook verdwenen zoals al die andere...  Poorten werden afgebroken.  Kommiezenhuis kwamen in de plaats.

 

 

We lopen langs de Tinellaan en houden halt aan een wel erg belangrijke site met de kazerne die er ooit werd neergepoot onder het beleid van keizerin Maria-Theresia.  Voordat het hier weer herdoopt tot Hof van Habsburg, was de Dossinkazerne een erg beladen plek.  Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van onze stad.  Aan de overkant verrees dan het huidige museum, waar bouwheer Bob Van Reeth toch heel wat symboliek verwerkte in de architectuur van dit indrukwekkende gebouw. 

 

 

 

 

 

Woensdag...  Net op die dag was het 75 jaar geleden dat het laatste menselijke transport naar de concentratiekampen hier vertrok...  Toeval.

 

 

 

De hele site wordt hier grondig hertekend.  Einde van de maand opent de nieuwe multifunctionele stadsbib in het Predikherenklooster - we zien woontorens verschijnen rondom de vroegere Rijkswachtkazerne en zien hoe hier een fraai stadspark werd aangelegd...

 

 

De drukke Tinellaan en afleidingsdijle worden overgestoken om op onze stappen terug te keren langs de prachtige Keldermansvest en Begijnenweide naar het vroegere zwembad op het Rode Kruisplein.  Ook hier zal de omgeving langs de tot hotel hervormde ouwen dok en Keerdok nooit meer worden als voorheen.  Grootscheepse werken zullen deze buurt een heel ander aanzien geven. 

 

 

 

 

Tijd voor een drankje na een wel erg boeiende wandeling...  Gezellig napraten...  Het hoort er bij.

Zin gekregen?  Je weet wat te doen volgende zondag!  Het belooft een lekker weertje te worden.  Waarom niet dus?  Je kan je ter plaatse nog steeds inschrijven.

 

 

 

En dan wil ik ook al reclame maken voor de tweede wandeling.  Met gidsen Peter Meuris en Marc Rubben stappen we van Koeipoort naar Hanswijkpoort op woensdag 7 augustus om 19 uur en op zondag 11 augustus om 14 uur...  (parking gevangenis Frans Halsvest). Doen!